Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Περί Βιτόλο, αρχηγού και… Κλέιτον

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το θέμα του Βιτόλο, τον Κλέιτον και τον... αρχηγό Σαριέγκι
Περί Βιτόλο, αρχηγού και… Κλέιτον
αι μόνο αν θυμηθούμε την περυσινή πορεία των ομάδων που είχαν πολλούς «μουντιαλικούς» στον πρώτο γύρο των πρωταθλημάτων τους, μπορούμε να αντιληφθούμε τι συνεπάγεται η κόπωση. Επιπρόσθετα, από τον Παναθηναϊκό που είδαμε σήμερα λείπουν τουλάχιστον δύο βασικοί παίκτες. Ενας χαφ και ένας φορ (ίσως και ένας στόπερ αν πωληθεί ο Μπουμσόνγκ). Σε γενικές γραμμές, όμως, αξίζει να επισημανθούν τρία – τέσσερα πράγματα.
α) Και να… ήθελε να εφαρμόσει δοκιμαστικά το 4-4-2 ο Φερέιρα, δεν μπορούσε ο άνθρωπος. Ποιος να παίξει σε θέση δεύτερου επιθετικού; Ισως μόνο ο Λάζαρος….
β) Συνεπώς, ο Πορτογάλος επέμεινε στο 4-3-3, με κάποιες…αλχημείες (δεν μπορούσε να κάνει πολλά διαφορετικά), όπως η χρησιμοποίηση του Κλέιτον στην «κορυφή» της επίθεσης (!) στην «αναπληρωματική» ενδεκάδα του β΄ ημιχρόνου, ή του Δημούτσου σε θέση αριστερού εξτρέμ (!) στο ίδιο χρονικό διάστημα. Προσοχή: δεν ήταν «καψώνι» όπως του Τεν Κάτε στον αριστερό μπακ Ιβανσιτς πριν από τρία χρόνια σε φιλικό. Ηταν κατ’ ανάγκη απόφαση.
γ) Με Λέτο, Νίνη, Λάζαρο, Κατσουράνη στην ίδια ενδεκάδα, ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει πιο εύκολη τελική πάσα και ατομική ενέργεια. Δεν το έδειξε σήμερα. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρει και κάποιον που θα «κολλήσει» 15 «τεμάχια», έτσι δεν είναι; Διότι διαφορετικά, το γκολ θα το βρίσκει πολύ δύσκολα. Και μετά, υποχρεωτικά, για να κάνει πρωταθλητισμό, θα προσπαθήσει να δέχεται όσο το δυνατόν λιγότερα γκολ. Αυτός θα είναι ο μοναδικός δρόμος. Είτε με σωστή αμυντική λειτουργία συνολικά ως ομάδα, είτε με πολύ μεγάλο ποσοστό κατοχής μπάλας.
δ) Μοναδική διακριτή διαφορά συγκριτικά με πέρυσι (το ουσιαστικό θα είναι να το δει ο Φερέιρα και σε επόμενα ματς) ήταν ότι ο Παναθηναϊκός σούταρε! Και ο Νίνης και ο Λέτο, και ο Κλέιτον και ο Λάζαρος δοκίμασαν το πόδι τους. Το κρατάμε σε μια άκρη του μυαλού για το μέλλον…
ε) Σε ατομικό επίπεδο ξεχώρισε ο ξεχασμένος Κλέιτον παρότι έπαιζε ως σέντερ φορ (καλές κινήσεις, σωστές πάσες, σουτ, γενικά «μέσα στο παιχνίδι»). Σε καλή φάση και ορεξάτοι οι Νίνης, Μαρίνος, Λέτο, Σιμάο και σε γενικές γραμμές σταθερή η άμυνα.
Y.Γ. 1: Η απόφαση των παικτών, μέσω ψηφοφορίας, για να δοθεί το περιβραχιόνιο στον Γιόσου Σαριέγκι, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Μεταξύ όλων των υποψήφιων (Κατσουράνης, Τζόρβας, Λέτο), αλλά και των δύο που αυτοαποκλείστηκαν της διαδικασίας (Καραγκούνης – Βύντρα), είναι αυτός που χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης και σεβασμού στα αποδυτήρια. Και αυτό, ασφαλώς, δεν έχει να κάνει με την ποιότητα και την ποδοσφαιρική αξία του Βάσκου, ο οποίος είναι συμπαθής σε όλους τους φίλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι επίσης γνωρίζουν ότι δεν είναι ο στόπερ των ονείρων τους, ούτε ασφαλώς αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην άμυνα της ομάδας τους.
Ποτέ, όμως, δεν «πλασαρίστηκε» ως ηγέτης της άμυνας και ουδέποτε αυτοδιαφημίστηκε (μέσω ΜΜΕ, «κύκλων» και… τριγώνων) ως κάτι περισσότερο ή κάτι άλλο απ΄ αυτό που είναι, με τα καλά και τα στραβά του. Ο Βάσκος πιθανότατα δεν θα είναι βασικός στην ενδεκάδα και αυτό σε ένα ποσοστό «καταργεί» το περιβραχιόνιο που του δόθηκε. Όμως μπορεί να έχει πλέον και «θεσμικά» σημαντικό λόγο στα αποδυτήρια. Και σ΄ αυτόν τον ρόλο, αν τον πάρει στα σοβαρά (που θα τον πάρει, γιατί είναι σοβαρός άνθρωπος), μπορεί να ανταποκριθεί θετικά.
Υ.Γ. 2: Για τον Βιτόλο η άποψή μου δεν είναι τόσο… ενθουσιώδης όσο των περισσότερων. Καλός παίκτης και μέχρι εκεί. Τα «πώς» και τα «γιατί» θα τα εξηγήσουμε αν κλείσει η μεταγραφή. Ας αρκεστούμε προς το παρόν σ΄ αυτό: σε πολλά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του, όπως αυτά έχουν φανεί στον ΠΑΟΚ (μπορεί αν φορέσει τα πράσινα να πάρει μεγαλύτερες ευθύνες πάνω του, να βελτιωθεί και να γίνει πιο παραγωγικός μέσος) δεν είναι καλύτερος του Σιμάο. Και σε κάθε περίπτωση ούτε κατά διάνοια καλύπτει το κενό του Ζιλμπέρτο Σίλβα.
Κι ας έχει περισσότερα τρεξίματα (όχι περισσότερα από του Μοζαμβικανού, αλλά ίσως πιο «σωστά»). Ας τελειώσει πρώτα, ας μάθουμε και την αμοιβή του και μετά θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε συνολικά αυτή τη μεταγραφή (αν γίνει ασφαλώς, που το βλέπω πολύ πιθανό, διότι δεν νομίζω ο Γόντικας να την «πατήσει» δεύτερη φορά σε 15 ημέρες με τον ΠΑΟΚ)…
Πηγή: leoforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: