Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

«Ανήθικο αυτό που πάει να γίνει»

Κατά της εμπλοκής της οικογένειας Ψωμιάδη στον Ηρακλή και της συγχώνευσης με την Καβάλα τάχθηκε για ακόμη μια φορά ο Σάββας Κωφίδης.



Ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής του «Γηραιού» έδωσε συνέντευξη στην «Μακεδονία της Κυριακής» και χαρακτήρισε «ανήθικο αυτό που πάει να γίνει στον Ηρακλή», ενώ κατέκρινε την απόφαση των μελών του ερασιτέχνη να ψηφίσουν υπέρ του Ψωμιάδη.
-Ποιο είναι το σχόλιο που θα θέλατε να κάνετε για την πιθανότητα εμπλοκής της οικογένειας Ψωμιάδη στον Ηρακλή;
«Μας καλέσανε για να μπούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε το δίκιο του Ηρακλή. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Αποκαλύφθηκε, όπως είπα στον Γωγάκο, ότι κάποιοι κινούνταν υπόγεια για να κάνουν συμφωνίες που δεν συμβαδίζουν με αυτό που ξεκινήσαμε. Συμφωνίες με ανθρώπους που εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Αυτό είναι ανήθικο. Αυτός είναι ο Ηρακλής; Έχει χαθεί η αξιοπρέπεια».
-Όπως όμως αναφέρουν οι διοικούντες, η προοπτική εμπλοκής Ψωμιάδη, είναι η μόνη λύση για να συνεχίζει να υπάρχει Ηρακλής.
«Το δίλημμα «Ψωμιάδης ή διάλυση», είναι ένα ψευτοδίλημμα. Βάζουν τον κόσμο σε μία διαδικασία που δεν είναι σωστή. Για μένα, το δίλημμα που θέτουν είναι «διάλυση ή ανηθικότητα». Επαναλαμβάνω ότι είναι ένα ψευτοδίλημμα. Ο Ηρακλής είναι μία ανώνυμη εταιρία, η οποία έχει μεγαλομέτοχο. Αυτός έχει τις μετοχές, αυτός και τις ευθύνες. Για ποιο λόγο να εμπλέκουν ορισμένοι τον κόσμο; Δεν είναι ότι έρχεται στον Ηρακλή κάποιος για να αγοράσει την ΠΑΕ, τον οποίο δεν γνωρίζουμε και είμαστε επιφυλακτικοί. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο Ψωμιάδης. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι καθαρός, ωστόσο εμείς του ανοίγουμε την πόρτα».
-Η προοπτική όμως συμμετοχής στη Super League, δεν είναι σημαντική για να καμφθούν οι ηθικές αναστολές;
«Αν αγωνιστικά έπεφτε η ομάδα, θα ετίθετο τέτοιο ζήτημα; Ακόμη και αν δεν δικαιωθούμε, δεν τελειώνει ο Ηρακλής. Δυσκολίες θα υπάρχουν στην δεύτερη κατηγορία, αλλά θα το παλέψουμε. Είχα πει ότι αν δεν δικαιωνόμασταν, θα έπρεπε να κοιτάξουμε το τι πρέπει να κάνουμε για να κρατήσουμε όρθια την ομάδα. Δεν σώζεται με την εμπλοκή τού Ψωμιάδη ο Ηρακλής. Δεν θα υπάρχει Ηρακλής. Αυτό νιώθω. Θα μείνω με την ανάμνηση του παλαιού Ηρακλή. Δηλαδή για να καταλάβω. Επειδή χρωστάμε, να πουλήσουμε συνειδήσεις; Να πατήσουμε επί πτωμάτων; Αυτό που θα δημιουργηθεί, δεν θα είναι Ηρακλής. Θα είναι κάτι άλλο. Αυτή όμως δεν είναι και η εικόνα της κοινωνίας μας;»
-Τι ήταν αυτό που σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από την ψηφοφορία; Η μεγάλη διαφορά υπέρ Ψωμιάδη ή η μικρή συμμετοχή;
«Για ποια ψηφοφορία μιλάμε; Μου προκαλεί γέλιο αυτό που έγινε. Κάλεσαν τον κόσμο να ψηφίσει τι; Ήταν μία εντελώς άστοχη κίνηση. Τα 400 άτομα εκφράζουν τον κόσμο; Νιώθω ότι τα τελευταία χρόνια ο Ηρακλής έχει χάσει τον πολιτισμό του. Για αυτό έφτασε σε αυτό το σημείο η ομάδα».
-Μία σημαντική μερίδα όμως του κόσμου υποστηρίζει ότι τόσα χρόνια που η ομάδα πορεύεται με τον «σταυρό στο χέρι», δεν κέρδισε το παραμικρό. Ίσα-ίσα που κάποιοι επιχειρούν να την διαλύσουν.
«Δεν είναι επιχείρημα ότι επειδή οι άλλοι είναι βρώμικοι να γίνουμε και εμείς. Ως οπαδός του Ηρακλή, ντρέπομαι για αυτό που γίνεται. Αν προχωρήσει η υπόθεση Ψωμιάδη, νιώθω ότι καταρρέει ο Ηρακλής σαν ιδέα. Είναι ανήθικο αυτό που πάει να γίνει. Δεν νιώθει περηφάνια ο οπαδός του Ηρακλή που η ομάδα του δεν εμπλέκεται στα σκάνδαλα; Εγώ προσωπικά είμαι περήφανος».
-Από όσα έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχετε ξαφνιαστεί;
«Με ξαφνιάζει ότι αποκαλύφθηκαν. Λίγο-πολύ, όλοι είχαμε υπόνοιες ότι κάτι περίεργο και μη νόμιμο γινόταν. Τώρα όμως υπάρχουν και αποδείξεις. Ακούγονται ονόματα που εγώ προσωπικά δεν περίμενα να τα ακούσω και αυτό μου προκαλεί έκπληξη. Και εγώ άκουγα διάφορα, αλλά δεν ήθελα ποτέ να τα πιστέψω. Είχα μία ρομαντική προσέγγιση των πραγμάτων».
-Σας αποθαρρύνουν όλα αυτά;
«Με θλίβουν και με απογοητεύουν, αλλά δεν πρόκειται να με απομακρύνουν από το άθλημα που αγαπώ. Θέλω να συνεχίσω σε ένα καθαρό περιβάλλον. Αν συνεχίσουν να εμπλέκονται τέτοιοι άνθρωποι, δεν νομίζω ότι μπορώ να εργαστώ, διότι αυτό το σύστημα εμένα με αποβάλλει».
-Είστε αισιόδοξος ότι η αθλητική δικαιοσύνη θα επιβάλλει αυστηρές ποινές σε όσους εμπλέκονται στα σκάνδαλα;
«Από την εμπειρία που έχουμε, δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι. Ειδικά η αθλητική δικαιοσύνη, ποτέ δεν ήταν δίκαιη και ο Ηρακλής είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η μη απόδοση δικαιοσύνης, είναι ένας από τους λόγους για τα κρούσματα βίας. Τώρα φυσικά υπάρχουν και αποδείξεις».

Πηγή: onsports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: