Μορφή σκανδάλου αποκτάει το απίστευτο ξεχαρβάλωμα που υπάρχει στο ελληνικό αντιντόπινγκ, με συνέπεια ο αθλητισμός της χώρας να είναι ξέφραγο αμπέλι περισσότερο από ποτέ. Ακόμα κι από τις σχετικά πρόσφατες εποχές που γέννησαν τα τεράστια σκάνδαλα.
Για του λόγου το αληθές, το Gazzetta φέρνει στο φως την καυτή - κι ενδεικτική των όσων γίνονται - αλληλογραφία μεταξύ εργαστηρίου του ΟΑΚΑ και της ομοσπονδίας στίβου.

Απ' αυτές τις επιστολές προκύπτει ότι το εργαστήριο του ΟΑΚΑ κρατάει στα ράφια του δεκάδες μπουκαλάκια με ούρα από πολλές διοργανώσεις ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΛΥΕΙ! Ναι μεν, δηλαδή, γίνονται ντόπινγκ κοντρόλ, αλλά αυτά τα δείγματα παραμένουν στο. ψυγείο, κι έτσι κανείς δεν γνωρίζει αν υπήρξαν ή όχι κρούσματα.

Τα έγγραφα, μάλιστα, που έχουμε στα χέρια μας και παρουσιάζουμε κατατέθηκαν πριν από λίγο στην Βουλή στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων που συνεδρίασε σήμερα, για το παρόν και το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Στις 7 Ιουλίου, λοιπόν, έφυγε από την οικονομική διεύθυνση του ΟΑΚΑ ένα έγγραφο προς τον ΣΕΓΑΣ στο οποίο αναφέρεται:

«Σε συνέχεια εγγράφου μας με αρ. πρωτ. 4/2861/3-6-2011, σύμφωνα με το οποίο για να γίνουν αναλύσεις θα πρέπει να τις προεξοφλήσετε, σας γνωρίζουμε ότι δεν έχουν γίνει οι αναλύσεις δειγμάτων στις κάτωθι διοργανώσεις:

    Διεθνές Μίτινγκ Γυναικών GALA
    Παπαφλέσσεια 2011
    Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Συνθέτων Αγωνισμάτων
    Ημερίδα 9/6/2011
    Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων - Κορασίδων».

Στο ίδιο έγγραφο το ΟΑΚΑ λέει ότι η συνολική οφειλή του ΣΕΓΑΣ είναι 85.139 ευρώ. Που σημαίνει το εξής: Γιοκ λεφτά; Γιοκ έλεγχοι.

Ο ΣΕΓΑΣ απάντησε προς το ΟΑΚΑ στις 12 Ιουλίου με μακροσκελέστατη επιστολή που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σε ό,τι αφορά τα δείγματα που αφορούν αθλητές της ομοσπονδίας μας που εκκρεμούν στο εργαστήριο ελέγχου και για τα οποία δεν έχουν γίνει οι αναλύσεις, σας γνωρίζουμε ότι δεν είναι δυνατόν να προεξοφλούμε το κόστος τους, δεδομένης της καθυστέρησης που παρατηρείται στη ροή των χρηματοδοτήσεων της τακτικής μας επιχορήγησης από την ΓΓΑ.

Ασφαλώς και δεν αρνούμαστε ότι πρέπει να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των οφειλών μας προς το ΟΑΚΑ και θα πράξουμε το καλύτερο δυνατόν σ' αυτή τη κατεύθυνση το αμέσως προσεχές διάστημα. Πρέπει, όμως, να λάβετε υπόψη σας, τόσο εσείς όσο και η ΓΓΑ ότι η διαδικασία που επιλέξατε ή σας υπέδειξαν είναι όχι μόνο απαράδεκτη, αλλά οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις, γιατί πολλοί αθλητές από αυτούς που εκκρεμούν δείγματά τους έχουν ήδη μετάσχει ή μετέχουν αυτές τις ημέρες σε διεθνείς αγώνες στο εξωτερικό και η ανάλυση αυτών των δειγμάτων θα έπρεπε να γίνεται άμεσα, ώστε σε περίπτωση θετικού δείγματος, να προλαμβάναμε να εκτεθούμε διεθνώς αποκλείοντας τον αθλητή/τρια από την αποστολή.

Σε κάθε περίπτωση σάς δηλώνουμε ότι τη χρονική αυτή στιγμή δεν επιθυμούμε να ελεγχθούν τα δείγματα αυτά με δική μας δαπάνη. Ας τα πληρώσει η ΓΓΑ για να διαπιστώσει ενδεχόμενη παραβίαση του Νόμου και των Κανονισμών».

Και συνεχίζει ο ΣΕΓΑΣ: «Στο μεταξύ σάς καλούμε να δημοσιοποιήσετε το συνολικό αριθμό των δειγμάτων, ανά άθλημα, που έχει αναλύσει το εργαστήριο ελέγχου από 1-1-11 έως σήμερα, καθώς και τον αντίστοιχο αριθμό των μη αναλυθέντων δειγμάτων, ομοίως ανά άθλημα, καθώς και τις οφειλές που έχουν όλοι οι φορείς προς το εργαστήριο και ιδιαίτερα οι φορείς που καλλιεργούν ή διοργανώνουν και επαγγελματικά πρωταθλήματα (ομοσπονδίες, ενώσεις, λίγκες κλπ.), συμπεριλαμβανομένων και των ιπποδρομιών».

Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, όπως και στον υφυπουργό Γιώργο Νικητιάδη, αλλά και στον ΓΓΑ Παναγιώτη Μπιτσαξή. Κι εδώ ακριβώς γίνεται το αλαλούμ. Η Πολιτεία, δηλαδή, κάθεται και κοιτάει αυτό το χάος στο αντιντόπινγκ. Μόνο στα λόγια, δηλαδή, γίνεται πόλεμος στο ντόπινγκ. Κάτι ανεπίτρεπτο με δεδομένα τα δεκάδες σκάνδαλα που συντάραξαν τον ελληνικό αθλητισμό τα τελευταία δέκα χρόνια. Τελικά, μυαλό δεν βάζουμε ποτέ σ' αυτόν τον τόπο, ούτε μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Είναι δυνατόν η ΓΓΑ να μην μπορεί να βρει λύση μεταξύ ΟΑΚΑ και ομοσπονδιών;

Η διοίκηση του ΟΑΚΑ, λοιπόν, θέλει προκαταβολικά τα λεφτά της για ελέγχους, διότι βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση (το εργαστήριο, επίσης, είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση). Οι ομοσπονδίες, από την άλλη πλευρά, λένε «θα σας τα δίναμε τα χρήματα, αλλά η κρατική επιχορήγηση δεν έχει τακτική ροή». Κι όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια δεκάδες δείγματα να μην ελέγχονται! Ενώ το κράτος να μην παρεμβαίνει για να λύσει το πρόβλημα!

Επίσης, θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση αν ελέγχονται και τα δείγματα σε άλλα σπορ που χρωστούν πολλαπλάσια ποσά στο ΟΑΚΑ. Πόσα μπουκαλάκια, δηλαδή, δεν έχουν ελεγχθεί και σε πόσα αθλήματα; Τι γίνεται εδώ, λοιπόν; Ένα χάος γίνεται. Για τα μάτια του κόσμου τελικά είναι τα αντιντόπινγκ κοντρόλ! Όταν γίνονται έλεγχοι για να γίνονται κι όχι για να αναλύονται, τότε τι άλλο μπορεί να υποθέσεις κανείς; Και τι νόημα έχει η όλη διαδικασία;

Την στιγμή που το ΕΣΚΑΝ υπολειτουργεί και είναι ξεδοντιασμένο οικονομικά, την στιγμή που οι δειγματολήπτες παραμένουν απλήρωτοι και ανενεργοί για μεγάλα διαστήματα, υπάρχει και το απίστευτο σκηνικό: Τις λίγες φορές που γίνονται κανονικά έλεγχοι να μην βγαίνουν αποτελέσματα! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να φεύγουν αποστολές στο εξωτερικό χύμα στο κύμα. Ένας θεός ξέρει ποιος μετέχει σε διεθνείς αγώνες «καθαρός» ή όχι. Αν αυτά δεν μυρίζουν σκάνδαλο, τότε τι ακριβώς είναι σκάνδαλο;

Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τι θα κάνει η ελληνική βουλή τώρα που ενημερώθηκε για το πρόβλημα κι αρμοδίως από τους παράγοντες των ομοσπονδιών. Αν και δεν ελπίζουμε και σε πολλά.
πηγή: gazzetta.gr