Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

25χρονος με μηνιγγίτιδα από τσίμπημα κουνουπιού!!

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Χθες διαπιστώθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ άλλα τέσσερα κρούσματα σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Λάρισα και Μαραθώνα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε επτά.
Μάλιστα από τον ιό έχει προσβληθεί και ένας 25χρονος, ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα μηνιγγίτιδας και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, όπου παρακολουθείτε στενά η κατάσταση της υγείας του.

Μιλώντας στο newsbomb.gr ο λοιμωξιολόγος γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσίοδρας τόνισε πως «ο ιός δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας».

Μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών τα οποία έχουν πάρει τον ιό από κάποιο πτηνό, καρακάξα κλπ. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί είτε εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό.

Σε μικρό ποσοστό, μικρότερο του 1%, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα».

Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο π.χ. χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες κ.λ.π., όσο και σε επίπεδο κοινότητας π.χ. συστηματικές κωνωποκτονίες και απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων στα οποία πηγαίνουν τα κουνούπια και γεννούν τα αυγά τους. Επίσης οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος τραβούν λιγότερο τα κουνούπια.

«Αν κάποιος εμφανίσει έντονα συμπτώματα θα πρέπει να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο», σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών Σ. Τσιόδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: