Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ο άνθρωπος που ...τριγώνισε τον κύκλο!!

Η απίθανη ιστορία του πιλότου και επικοντιστή Tex Winter. Η ξακουστή τριγωνική επίθεση, η εκπληκτική του διαδρομή κι οι κόντρες με τον Jordan. Δύο Έλληνες μιλούν για τον γκουρού της προπονητικής

Ο άνθρωπος που ...τριγώνισε τον κύκλο
Προπονητής, συγγραφέας, μέντορας, δάσκαλος του μπάσκετ. Ο Tex Winter μετά από 57 χρόνια στους πάγκους, αμέτρητους τίτλους, επιτυχίες και μια επίθεση σήμα-κατατεθέν, πήρε αυτό που του αξίζει: μια θέση στο Hall-of-Fame.

Ο Morice Fredrick Winter, που από το 2009 υπέστη εγκεφαλικό και έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο, πέρασε πολλά χρόνια στο κολεγιακό μπάσκετ, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις "δυναστείες" των Chicago Bulls και των Los Angeles Lakers
(κατακτώντας 10 πρωταθλήματα), εμπνεύστηκε την "τριγωνική επίθεση" και αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους coach στην ιστορία του αθλήματος.
Η καριέρα του
Το 1951 έγινε ο νεαρότερος προπονητής του κολεγιακού μπάσκετ αναλαμβάνοντας τις τύχες του Marquette. Ακολούθησε η χρυσή εποχή του Kansas State (1953-1968), μια 4ετία στο κολέγιο Washinghton (1968-1971), το σύντομα πέρασμα του από τους Houston Rockets (1971-1973), η επιστροφή στο κολέγιο σε Northwestern (1973-1978) και Long Beach State (1978-1983) αντίστοιχα.
Το 1985 αποτέλεσε την πρώτη κίνηση του Jerry Krause, του scouter που επισκεφτόταν τις προπονήσεις του Kansas State. Επιλέχτηκε δηλαδή πριν τον Phil Jackson με τον οποίο συνέθεσαν ένα αχτύπητο δίδυμο, το οποίο έκανε δύο φορές το three-peat στο ΝΒΑ (1991-1993 και 1996-1998) με τους Bulls και κατέκτησε άλλα τέσσερα δαχτυλίδια με τους Lakers!
Η τριγωνική επίθεση
"Triple-post offense". Αυτός ήταν ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο Winter το 1962, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την τριγωνική επίθεση, την οποία τελειοποίησε. Μια κόπια, μάλιστα, με ιδιόχειρη αφιέρωση του ίδιου του συγγραφέα, βρίσκεται στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης στην Καλλιθέα και φυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμή.
Ήταν το "ευαγγέλιο" του Winter και Βάσει αυτής της φιλοσοφίας οι Bulls κι οι Lakers κατάφεραν να πάρουν πολλούς τίτλους, συνδυάζοντας το ταλέντο των σούπερ-σταρ που διέθεταν (Jordan, Pippen, Kukoc, Bryant, O'Neal) με ρολίστες που ξεπέρασαν το ταλέντο τους και έγιναν γρανάζια μιας καλοδουλεμένης μηχανής.

Πρόκειται για μια επίθεση με συνέχεια, που στηρίζεται στη δημιουργία τριγώνων στην πλευρά της μπάλας, προσφέρει μεγάλες αποστάσεις και περιλαμβάνει διαρκή κίνηση των παικτών. Η εξέλιξη αυτής της motion λογικής δεν είναι προκαθορισμένη, αλλά στηρίζεται πολύ στην επιλογή του παίκτη και κυρίως στην αντίδραση της άμυνας. Για αυτό κι οι ομάδες του Jackson δεν χρησιμοποιούν σύμβολα ή κωδικούς για τον τρόπο που θα κάνουν επίθεση. Απλά ο καθένας "διαβάζει" την κίνηση του συμπαίκτη με τη μπάλα ή τα κοψίματα των υπολοίπων και δρα αντίστοιχα.
Είναι ένα σύστημα που απαιτεί μπασκετικό IQ. Για αυτό κι ο Winter, που αναλάμβανε το δύσκολο έργο να διδάξει στους παίκτες σε κάθε προετοιμασία αυτή τη φιλοσοφία, αναγνώριζε αμέσως αν κάποιος παίκτης θα μπορούσε να την κατανοήσει ή όχι. Ο Dennis Rodman ήταν ένας από αυτούς σύμφωνα με τον Jackson, που βρήκε άξιους συνεχιστές στα πρόσωπα των Fisher και Gasol, επιβεβαιώνοντας την ιδιαιτερότητα αυτής της φιλοσοφίας με την τακτική να κρατά σταθερά έναν κορμό στο ρόστερ.
Διαβάστε περισσότερα στο sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: