Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Το όνειρο του Ζώρα!!

Η οικογένεια Μελισσανίδη παρέδωσε χθες το «Μελισσανίδειο Μέλαθρον» εκπληρώνοντας έτσι το μεγαλύτερο όνειρο του πατέρα τους.
Το όνειρο του Ζώρα
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 1599ης Πανηγυρικής Γιορτής του 15 Αυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικοθρησκευτικής παράδοσης του Αλησμόνητου Πόντου που διοργανώνει κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», στην Καστανιά Ημαθίας. Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε από τις 13 του μήνα και ολοκληρώνονται ανήμερα της Παναγίας. Η φετινοί εορτασμοί, όμως, σηματοδοτήθηκαν από την παράδοση ενός έργου ανεκτίμητης αξίας για τους Πόντιους, αλλά και για την οικογένεια Μελισσανίδη. Ο Δημήτρης και ο Ιάκωβος Μελισσανίδης, στην μνήμη του πατέρα τους, Ζώρα, παρέδωσαν χθες το «Μελισσανίδειο Μέλαθρον», το οποίο και εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα.
Πρόκειται για ένα έργο, με το οποίοι οι αδελφοί Μελισσανίδη τίμησαν την μνήμη του πατέρα τους, για τον οποίο αποτελούσε όνειρο ζωής. Από πολύ παλιά και όταν ακόμα ο Δημήτρης και ο Ιάκωβος ήταν μικρά παιδιά, ο Ζώρας πίστευε πως η Παναγία η Σουμελά ήταν αυτή που θα τους προστάτευε και θα τους βοηθούσε στην υπόλοιπη ζωή τους και όσο μεγάλωναν. Πάντα προσευχόταν σε αυτήν και ήταν και ο λόγος που το 1969 είχε πουλήσει το σπίτι του στη Νίκαια με σκοπό τα χρήματα να διατεθούν για την ανέγερση ξενώνα (στη μνήμη της συζύγου του), δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας. 42 χρόνια αργότερα, δίπλα ακριβώς στην Ιερά Μονή, εκεί -δηλαδή- που χτυπάει η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού,
εγκαινιάστηκε και το κόσμημα, που ονομάστηκε «Μελισσανίδειο Μέλαθρον», το οποίο αποτελεί εξολοκλήρου δωρεά των δύο αδελφών.
Η κατασκευή του συγκροτήματος περιλαμβάνει ένα αρχονταρίκι και ξενώνες 100 κλινών. Το εγκαίνια έγιναν με κάθε τιμή και εκτός από τους Δημήτρη και Ιάκωβο, έδωσαν το «παρών» προσωπικότητες από κάθε χώρο, ενώ από την πολιτική σκηνή παρευρέθησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Αντώνης Σαμαράς. Μετά την τέλεση των εγκαινίων και κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Προσκυνήματος, οι αδελφοί Μελισσανίδη, ανακηρύχθηκαν σε ευεργέτες και τους απενεμήθη ο χρυσός σταυρός της Σουμελιώτισσας.


ΠΗΓΗ: aek365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: