Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Η Google εξαγόρασε τη Motorola Mobility για $12.5 δισ.!!

Φαίνεται ότι το 2011 είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών στο στερέωμα των smartphones και του mobile computing γενικότερα, αφού βλέπουμε παραδοσιακές δυνάμεις να υποχωρούν (βλ. RIM) ή να κλείνουν συμφωνίες για να επιβιώσουν-ορθοποδήσουν μπροστά στη λαίλαπα των Google, Apple και Microsoft.
Η Google εξαγόρασε τη Motorola Mobility για $12.5 δισ.!
Έτσι, μετά την ιστορική συμφωνία μεταξύ Nokia και Microsoft στις αρχές του έτους, η Google μας ξάφνιασε όλους απότομα με την εξαγορά του 63% της Motorola Mobility έναντι του ποσού των $12.5 δισεκατομμυρίων, αποδεικνύοντας ότι το μέλλον της δεν θα περιοριστεί μόνο σε υπηρεσίες και software, αλλά θα εισέλθει δυναμικά και στην κατασκευή δικών της συσκευών.
Είναι από τις ελάχιστες φορές που δεν υπήρχε καμία διαρροή ή ένδειξη για μια τέτοια κίνηση, αν και μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές βγήκαν στη φόρα αρκετές ιστορίες που ήθελαν τη Motorola να βρίσκεται κοντά σε αντίστοιχη συμφωνία με τη Microsoft για την προώθηση του λειτουργικού συστήματος Windows Phone.
Σχετικά με τη συμφωνία, αξίζει να αναφέρουμε ότι η πλευρά της Google παραδέχτηκε ότι στόχος ήταν να προλάβουν τη Microsoft και να πάρουν στα χέρια τους τις περίπου 17000 πατέντες που είναι κατοχυρωμένες για λογαριασμό της Motorola, ενισχύοντας έτσι την πλατφόρμα Android, που η αλήθεια είναι ότι αντιμετώπισε αρκετά νομικά προβλήματα στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τη λεγόμενα του CEO της Google, Larry Page, η πλατφόρμα Android θα παραμείνει ανοικτή (open source) για όλους, ενώ παρά την εξαγορά η Motorola θα συνεχίσει να υφίσταται σαν εταιρία, χωρίς να τις δοθούν έξτρα προνόμια σε σχέση με τους άλλους μεγάλους κατασκευαστές συσκευών Android. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, τα μεγάλα “κεφάλια” των Samsung, LG, HTC και Sony Ericsson υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την εξαγορά της Motorola.
Τί σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή; Από πολλά έως τίποτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ενισχύεται σημαντικά το οικοσύστημα της Google και για πρώτη φορά φαίνεται ότι παραδέχεται πως ο μόνος τρόπος να ξεπεράσει την Apple είναι να δημιουργήσει το δικό της αντίστοιχο πακέτο λογισμικού/hardware, που φυσικά θα λειτουργεί στο 100% σε συγκεκριμένη συσκευή-ναυαρχίδα (όπως είναι το iPhone) και όχι σε κάθε Android συσκευή από διάφορους κατασκευαστές, άσχετα εάν τα χαρακτηριστικά της μπορεί να είναι εξαιρετικά.
Επομένως, δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε σύντομα ένα εξαιρετικά ισχυρό και άρτια δομημένο Android smartphone, με λειτουργικό σύστημα ειδικά κατασκευασμένο για αυτό (γιατί όχι το Android Ice Cream Sandwich), που θα δόσει ουσιαστικό κίνητρο στους developers να φτιάξουν εφαρμογές για το Android Market, αλλά και στους κατασκευαστές hardware να δημιουργήσουν βελτιστοποιημένα “εξαρτήματα” για μία και μόνο συσκευή. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα αφήσει απ’ έξω τους υπόλοιπους κατασκευαστές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να στραφούν προς τη Microsoft και το Windows Phone.
Για να μη σας κουράζουμε άλλο, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας και όταν το θέμα αφορά τη Google, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το έχουν στο μυαλό τους οι ιθύνοντες της. Πάντως, σε περίπτωση που δεν αποδόσει η συνεργασία, η Google θα υποχρεωθεί να καταβάλει στη Motorola ακόμα $2.5 δισ.
ΠΗΓΗ: techgear.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: