Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Γιορτή ναι, αυτοσκοπός όχι!!

Τα παιχνίδια στο πλαίσιο των ομίλων του Europa League αρχίζουν για τον ΠΑΟΚ, όμως, κρύβουν την ίδια παγίδα με την περασμένη σεζόν, που πρέπει να αποφύγει ο "Δικέφαλος", καθώς προέχει το Greek League

Γιορτή ναι, αυτοσκοπός όχι
Γράφει ο Ευγένιος Δαδαλιάρας...
Φώτα, κοσμοσυρροή, τραγούδι στην κερκίδα, σεντόνι στο κέντρο του γηπέδου, ο ύμνος του Europa League στα μεγάφωνα, η Τότεναμ στην Τούμπα και Άγγλοι οπαδοί στη θύρα 8 να λένε τα δικά τους, μεγαλείο! Κυρίες και κύριοι, άλλη μια ευρωπαϊκή περιοδεία του ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά γήπεδα, εκεί που θα παιχθούν αγώνες στο πλαίσιο των ομίλων του δεύτερου τη τάξει διασυλλογικού θεσμού της Γηραιάς Ηπείρου ξεκινάει το βράδυ της Πέμπτης (15/9).
Μέχρις εδώ, όλα καλά! Ο "Δικέφαλος" έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει για δεύτερη συνεχή φορά στην ευρωπαϊκή γιορτή, να πετύχει νίκες που θα τον βοηθήσουν να μεγαλώσει το κύρος του και το όνομά του, να έχει έξτρα οικονομικά οφέλη και να ανέβει ψηλότερα στα γκρουπ δυναμικότητας των ευρωπαϊκών θεσμών, ώστε να έχει ακόμη καλύτερες (πιο εύκολες) κληρώσεις στο μέλλον και όλα τα ωραία που προσφέρει μια τέτοια παρουσία. Είναι αυτοσκοπός, όμως, όλο αυτό για τον ΠΑΟΚ;
Φαινομενικά, είναι μια δύσκολη απάντηση σε ένα ερώτημα-παγίδα. Κατά την ταπεινή μας άποψη, όμως, ούτε το ερώτημα είναι δύσκολο, ούτε η απάντηση: ΟΧΙ! Και το "όχι" δεν είναι καθόλου τυχαία γραμμένο με κεφαλαία γράμματα.
Υπάρχει μεγαλύτερος στόχος
Εξηγούμαστε, λοιπόν, γιατί απαντούμε αρνητικά. Κατ' αρχήν, διότι εξ ορισμού δεν έχει τεθεί ως στόχος η κατάκτηση του τροπαίου, ώστε να έχει κανείς την απαίτηση να κάνει κάποια τρελή πορεία στο θεσμό η ομάδα. Ο βασικός στόχος ήταν η είσοδος στους ομίλους (για ευνόητους λόγους) κι αυτός επετεύχθη. Άρα, ό,τι καλό γίνει από εδώ και πέρα μόνο ως κέρδος λογίζεται.
Δεύτερον, τα οικονομικά οφέλη από μια καλή πορεία στο συγκεκριμένο θεσμό δεν κάνουν καμιά τεράστια διαφορά στον προϋπολογισμό, ώστε να θέλει κάποιος να κυνηγήσει κάτι που μπορεί να αποδειχθεί άπιαστο όνειρο. Η ενέργεια που θα ξοδευτεί σε ένα τέτοιο τρελό κυνήγι, ίσως τελικά είναι μεγαλύτερη από την αξία του προσφερόμενου κέρδους. Αν, βεβαίως, προκύψει στη διαδρομή κάτι που τώρα φαντάζει ονειρεμένο, τότε αλλάζουν τα δεδομένα. Να προκύψει λόγω συγκυριών και προσπάθειας σε λογικά πλαίσια, όμως, όχι επειδή η ομάδα (που, για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι φτιαγμένη για κάτι τέτοιο) θα ρισκάρει.
Τρίτον, υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος στόχος μπροστά. Ειδικά αυτή τη σεζόν, ο ΠΑΟΚ έχει την πολύ μεγάλη ευκαιρία να φτάσει ξανά στα προκριματικά των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Και το θέτουμε έτσι, γιατί δεν θέλουμε να βιαστούμε να πούμε ο,τιδήποτε περί πρώτης θέσης στο πρωτάθλημα και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε, η ήττα από τον Εργοτέλη δεν επιτρέπει τέτοιες μεγαλοστομίες αυτή τη στιγμή.
Και στεκόμαστε στο Τσάμπιονς Λιγκ, γιατί -όποιος τουλάχιστον παρακολουθεί συστηματικά τη στήλη γνωρίζει- όπως έχουμε τονίσει πολλάκις αυτός πρέπει να είναι ο ένας και μοναδικός στόχος του ΠΑΟΚ. Για πολλούς και διάφορους λόγους, που είναι γνωστοί και δεν χρειάζεται να αναλύσουμε. Φτάνει, πάντως, να πούμε τούτο: δεν γίνεται σε αυτόν τον θεσμό να έχουν αγωνιστεί ομάδες και... ομαδούλες από όλες τις γωνιές της Ευρώπης κι ο ΠΑΟΚ απλώς να έχει περάσει απ' έξω. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ! Πρέπει να το καταλάβουν όλοι αυτό.
Διαχείριση, διαχείριση, διαχείριση
Για να μην μακρυγορούμε, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ -κατά την ταπεινή μας πάντα άποψη- είναι πάρα πολύ ωραίο που βρίσκεται εδώ που βρίσκεται στην Ευρώπη. Όπως θα είναι πολύ ωραίο, αν κερδίσει την Τότεναμ, την Ρουμπίν Καζάν και τους Σάμροκ Ρόβερς και να προκριθεί στην επόμενη φάση του θεσμού. Όλα αυτά, όμως, να προκύψουν μέσα από σωστή διαχείριση του έμψυχου υλικού, με πρώτο στόχο το... Greek League και όχι το Europa League.
Ο ΠΑΟΚ την περασμένη σεζόν την πάτησε άσχημα, καθώς έριξε αρκετό βάρος στην Ευρώπη και στο τέλος για ένα-δυο βαθμούς δεν κατάφερε να πάρει και πάλι θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό το πάθημα καλό είναι να γίνει μάθημα. Γιορτή ναι, λοιπόν, αυτοσκοπός όχι!
Υ.Γ.: Ο ΠΑΟΚ έχει τη μεγάλη ευκαιρία να λύσει μια και διά παντός το πρόβλημα των χρεών του προς το δημόσιο. Τώρα, που η τρόικα πιέζει το ελληνικό κράτος να μαζέψει χρήματα από όπου κι όπως μπορεί και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ρίξει πολύ νερό στο κρασί της, αρκεί να βρει ρευστό. Αυτή την τεράστια ευκαιρία ο "Δικέφαλος" δεν πρέπει να τη χάσει. Αν ο σύλλογος θέλει να προχωρήσει μπροστά, το πρώτο που πρέπει να κάνει σε αυτή τη φάση είναι να αποτινάξει οριστικά το βραχνά από το λαιμό του.
Υ.Γ.1: Το προπονητικό κέντρο στη Νέα Μεσημβρία αξίζει για τον ΠΑΟΚ όσο... εκατό μεταγραφές. Μόνο που οι "ασπρόμαυροι" επικοινωνιακά δεν το πέρασαν όπως έπρεπε, κάτω από την πίεση των οπαδών για μεταγραφικές κινήσεις. Ένα ακόμη επικοινωνιακό λάθος αυτής της διοίκησης, που ενώ κάνει αρκετά σωστά πράγματα, δεν βρίσκει τον τρόπο να τα προωθήσει σωστά. Αν γίνονταν τέτοιο έργο σε ομάδα της πρωτεύουσας, πρώτο θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων θα ήταν. Ναι ή όχι;
Υ.Γ.2: Η 13η Σεπτεμβρίου, που γράφτηκε αυτό το κείμενο, αποτελεί "μαύρη επέτειο" για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς τέτοια μέρα, το 1997 χάθηκε μια "ψυχάρα" των ελληνικών γηπέδων, που άφησε στίγμα και στην Τούμπα. Ο λόγος για τον Γιώργο Μητσιμπόνα, τον οποίο εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς "υπερβατικό" για την εποχή του. Αιωνία η μνήμη του...
Πηγή: olapaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: