Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Οι πράσινες στέγες στην Ελλάδα!!

Τι κοινό έχουν οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, το σπίτι του Σαίξπηρ και το υπουργείο Οικονομικών; Την πράσινη στέγη!
Οι πράσινες στέγες στην Ελλάδα
Η διαδρομή της πράσινης στέγης στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολη, όσο θα περίμενε κανείς, λόγω του δύσκολου μεσογειακού κλίματος. Το μεράκι, η προσωπική δουλειά του Ουαλού, Άντριου Κλέμενς, που ζει εδώ και 22 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η επιθυμία του να φτιάξει μία πράσινη στέγη στο σπίτι του, τον οδήγησαν να βρει τη λύση, με αποτέλεσμα τώρα πια εκατοντάδες κτίρια να έχουν φυτευτεί είτε στην οροφή, είτε και στους τοίχους.
Στο οικόπεδο του Άντριου Κλέμενς, στη Ραφήνα, του «πατέρα» της πράσινης στέγης, στην Ελλάδα, βρίσκεσαι περιτριγυρισμένος από δεντρολίβανα, δυόσμους, θυμάρια, βαλσαμόχορτα, χαμομήλια, τσάι του βουνού, ρίγανες, αχιλλέες και ό,τι άγριο φυτό μπορεί κανείς να συναντήσει στην ελληνική φύση, σα να κάνεις βόλτα σε ένα τυπικό κυκλαδίτικο τοπίο. Το κάθε φυτό έχει τοποθετηθεί σε ένα «φυτοθύλακα», ένα υφασμάτινο μαξιλάρι που περιέχει αντί για χώμα ορυκτά στοιχεία από τον ελλαδικό χώρο. Με αυτούς τους φυτοθύλακες συναρμολογεί κανείς στην πράσινη στέγη του, προσθέτοντας διαδρόμους, πέργκολες ή ό,τι άλλο θέλει.
Η ιστορία των πράσινων στεγών στην Ελλάδα ξεκινάει το 2000, όταν ο κ. Κλέμενς ήθελε μία πράσινη στέγη για την κατοικία του, στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε καν η λέξη. Ο κ. Κλέμενς μετέφρασε από το λεξικό το αγγλικό «green roofs».

Δεν υπάρχουν σχόλια: