Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ο τελικός των προπονητών!!

Από το 1987 που έχει καθιερωθεί ο θεσμός των πλέι οφ στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο τελικός της διαδικασίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες της χρονιάς στο Νησί.
Φέτος θα αναμετρηθούν στο Γούεμπλεϊ η Μίντλεσμπρο του Άιτορ Καράνκα και η Νόργουιτς του Άλεξ Νιλ. Το england365.gr σας παρουσιάζει πως οι δύο τεχικοί κατάφεραν να ξεπεράσουν το στάδιο της αμφισβήτησης και να θεωρούνται δύο από τα πιο ανερχόμενα ονόματα της προπονητικής στο Νησί.
Επικίνδυνες αποστολές
 Όταν το Νοέμβριο του 2013 η Μίντλεσμπρο βρισκόταν στη ζώνη του υποβιβασμού, ο πρόεδρος της ομάδας, Στιβ Γκίμπσον, βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Παρ’όλα αυτά αντί να εμπιστευτεί κάποιον έμπειρο τεχνικό, προτίμησε να ρισκάρει και να δώσει τα κλειδιά της ομάδας σε έναν άνθρωπο που όχι μόνο δεν είχε καμία σχέση με το αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν είχε την παραμικρή εμπειρία ως πρώτος προπονητής. Το γεγονός ότι ο Άιτορ Καράνκα ήταν βοηθός του Ζοσέ Μουρίνιο, δε σήμαινε απαραίτητα ότι ήταν το ίδιο ταλαντούχος, αλλά σίγουρα αυτή η συνεργασία ήταν το «διαβατήριο» του για το Νησί. Ο Ισπανός  εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε. Στην πρώτη του σεζόν έσωσε άνετα την Μίντλεσμπρο  και φέτος είναι ενενήντα λεπτά μακριά από την άνοδο της στην Πρέμιερ Λιγκ για πρώτη φορά μετά το 2009.
Ανάλογο ρίσκο πήρε και η διοίκηση της Νόργουιτς με την πρόσληψη του Άλεξ Νιλ τον Ιανουάριο που μας πέρασε. Τα «καναρίνια» είχαν εξ αρχής στόχο την άνοδο, ωστόσο μέχρι ην 24η αγωνιστική μετά βίας βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας. Η αλλαγή προπονητή ήταν επιβεβλημένη, ωστόσο η περίπτωση του Νιλ γέννησε πολλά ερωτηματικά. Μπορεί ο 33χρονος να είχε δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής στη θητεία του στη Σκωτία με τη Χάμιλτον, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο απαιτητικό. Παρά τις αντιρρήσεις, η απόφαση πάρθηκε και πλέον όλοι στο «Κάροου Ρόουντ» πίνουν νερό στο όνομα του Σκωτσέζου.
Το στίγμα τους στη φετινή Τσάμπιονσιπ
Αμφότεροι οι προπονητές έχουν καταφέρει να εντυπωσιάσουν στο φετινό πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ. Ο Καράνκα σίγουρα έχει κάνει τον μέντορα του Ζοσέ Μουρίνιο περήφανο με τις αμυντικές επιδόσεις της ομάδας του, καθώς η «Μπόρο» διαθέτει την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας, έχοντας δεχτεί μόλις 37 τέρματα στους 46 αγώνες πρωταθλήματος. Ο Νιλ από την άλλη μπορεί να υπερηφανεύεται για την απίστευτη πορεία της Νόργουιτς από τις 10 Ιανουαρίου και έπειτα, όταν και κάθεται στον πάγκο της. Από εκείνη τη μέρα λοιπόν τα «καναρίνια» έχουν γνωρίσει την ήττα μόλις τρεις φορές ενώ μέχρι τότε είχαν χάσει επτά φορές!
Κέρδισαν τους παίκτες τους
Έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν πολλούς νεαρούς προπονητές να αποτυγχάνουν επειδή δεν μπορούν να επιβληθούν στους παίκτες τους. Σίγουρα, οι δύο σημερινοί μονομάχοι δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ο Γκραντ Λιντμπίτερ, ένας από τους βασικούς συντελεστές της φετινής πορείας της «Μπόρο» δήλωσε: «Ο Άιτορ είναι σπουδαίος προπονητής. Ξέρει να διαχειρίζεται πολύ καλά τους παίκτες του και να τους κρατάει ευχαριστημένους. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό συμβαίνει σε κάθε ομάδα της χώρας. Είναι ένα παράσημο για τον Καράνκα». Από την άλλη ο αρχηγός της Νόργουιτς, Ράσελ Μάρτιν δήλωσε ότι ο Νιλ κατάφερε να αντιστρέψει την όποια δυσπιστία υπήρχε προς το πρόσωπο του: «Αρχικά εξαιτίας της ηλικίας του και της απειρίας, ήμασταν επιφυλακτικοί, αλλά τώρα είμαστε όλοι εντυπωσιασμένοι! Είναι ηγέτης».
Ποια λεφτά; Η άνοδος!
Ο σημερινός τελικός είναι κατά πολλούς το ακριβότερο παιχνίδι της Ευρώπης, καθώς η ομάδα που θα κερδίσει την άνοδο στην Πρέμιερσιπ θα δει τα έσοδα της να αυξάνονται κατά 130 εκατομμύρια λίρες! Από μόνο του, το συγκεκριμένο γεγονός είναι λογικό να γεμίζε με άγχος κάθε προπονητή που θα στεκόταν στην άκρη του πάγκου. Ωστόσο οι δύο προπονητές έχουν αντίθετη άποψη. «Θέλουμε την άνοδο για να πανηγυρίσουμε ένα ποδοσφαιρικό επίτευγμα. Σε πρέπει να σκεφτόμαστε πόσα λεφτά θα κερδίσουμε. Τα χρήματα έρχονται όταν τα αξίζεις», δήλωσε ο Άιτορ Καράνκα λίγες ώρες πριν τον τελικό του Γουέμπλεϊ. Ο Άλεξ Νιλ προσέγγισε το θέμα διαφορετικά: «Τα 130 εκατομμύρια δεν πηγαίνουν στους παίκτες, οπότε δε βλέπω τον τρόπο που μπορούν να επηρεαστούν».
Αυτό που φαίνεται σίγουρο, είναι ότι ακόμα και ο ηττημένος του σημερινού τελικού δε θα αργήσει να πάρει την ευκαιρία του στην Πρέμιερ Λιγκ. Το μέλλον των δύο προπονητών προμηνύεται λαμπρό και ο σημερινός  τελικός είναι μόνο ένας από τους πολλούς σημαντικούς αγώνες που θα δώσουν στην καριέρα τους…*Πηγή: England365.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: