Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Μέσι: Δέκα χρόνια φαγούρας!!

Είναι ο κορυφαίος του πλανήτη κι έχει πάρει τα πάντα με την Μπαρτσελόνα. Δεν έχει κερδίσει όμως τίποτα με την Αργεντινή. Το sport-fm.gr κάνει την αποτίμηση των 100 συμμετοχών του Μέσι με το εθνόσημο.

Μέσι: Δέκα χρόνια φαγούρας
Το βασικό επιχείρημα όσων αρνούνται πεισματικά να βάλουν τον Λιονέλ Μέσι έστω και σε διαδικασία συζήτησης για σύγκριση με τον Ντιέγκο Μαραντόνα είναι ότι ο τελευταίος οδήγησε μια μέτρια ομάδα στην κορυφή του κόσμου και σε έναν ακόμη τελικό Μουντιάλ, ενώ ο πρώτος παρά τα εντυπωσιακά του κατορθώματα με την Μπαρτσελόνα δεν έχει να επιδείξει την παραμικρή επιτυχία με ένα εθνικό συγκρότημα πολύ υψηλότερης ποιότητας.

Ο «Λέο» συμπλήρωσε χθες, στη «φτωχή» νίκη με 1-0 επί της Τζαμάικας, 100 εμφανίσεις με το εθνόσημο. Σε αυτές μετρά ήδη 46 γκολ και μοιάζει θέμα χρόνου να ξεπεράσει τους ρέκορντμεν Χαβιέρ Ζανέτι (146 συμμετοχές) και Γκαμπριέλ Μπατιστούτα (56 τέρματα) αντίστοιχα. Όμως ακόμη ψάχνει μια μεγάλη επιτυχία. Αυτή που θα διαλύσει πλέον και την παραμικρή αμφιβολία πως ο βραχύσωμος σταρ μπορεί να λάμψει και μακριά από τη θαλπωρή της αγαπημένης του «Μπάρτσα».

Χειρότερα δεν γίνεται

Μετά τα «όργιά» του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του 2005, το οποίο κατέκτησε με την Αργεντινή και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με έξι γκολ, ήταν θέμα χρόνου ο Μέσι να πάρει προαγωγή για τη… μεγάλη Εθνική. Στις 17 Αυγούστου 2005 το ντεμπούτο του ήταν πιο πολυαναμενόμενο κι από το ίδιο το φιλικό με την Ουγγαρία. Ο μικρός «μάγος» πέρασε σαν αλλαγή στο 63’, αλλά δευτερόλεπτα μετά αποβλήθηκε, μάλλον αυστηρά από τον Μάρκους Μερκ για χτύπημα στον Βίλμος Βάντσακ που προσπάθησε να τον αναχαιτίσει τραβώντας τον από τη φανέλα. Ο «Λέο» έφυγε αμέσως για τα αποδυτήρια, όπου αργότερα οι συμπαίκτες του τον βρήκαν να κλαίει. Το χειρότερο ντεμπούτο είχε ολοκληρωθεί.



Εφιάλτης σε επανάληψη

Τρεις συμμετοχές σε Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ο Λιονέλ Μέσι. Και ισάριθμες η Γερμανία τού έχει φράξει το δρόμο προς τη δόξα. Το 2006, αν και σκόραρε στο ντεμπούτο του σε τελική φάση Μουντιάλ, ο Χοσέ Πέκερμαν τον άφησε στον πάγκο όταν η διοργανώτρια απέκλεισε την Αργεντινή στα προημιτελικά με 4-2 στα πέναλτι.



Το 2010 ήταν ο ηγέτης της ομάδας του Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει ούτε ένα γκολ και η Αργεντινή συνετρίβη με 4-0 από τη Γερμανία, ξανά στους «8».



Το 2014 οδήγησε με τέσσερα γκολ και πολύ καλές εμφανίσεις την Αργεντινή μέχρι τον τελικό, αλλά το γκολ του Μάριο Γκέτσε στην παράταση αναβίωσε το γερμανικό εφιάλτη του Μέσι. Η ανάδειξή του σε MVP της διοργάνωσης έμοιαζε με παρηγοριά στον άρρωστο και η «παγωμένη» έκφραση στο πρόσωπό του τα έλεγε όλα.



Θα έχει πάντα το Πεκίνο

Η μοναδική μέχρι τώρα επιτυχία του Μέσι με το εθνόσημο σε επίπεδο Ανδρών παραμένει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008. Πέτυχε τρία γκολ στην πορεία μέχρι τον τελικό κι έδωσε την ασίστ στον Ντι Μαρία για το τέρμα της νίκης επί της Νιγηρίας στο ματς που ανέβασε την ομάδα του στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.



Τρίτη και φαρμακερή;

Οι δύο προηγούμενες εμπειρίες του Λιονέλ Μέσι σε Κόπα Αμέρικα ήταν μάλλον τραυματικές. Το 2007 έφτασε μεν με την Αργεντινή στον τελικό της διοργάνωσης της Βενεζουέλας και ψηφίστηκε κορυφαίος νέος παίκτης του τουρνουά, αλλά το ασήκωτο 3-0 από τη Βραζιλία στον τελικό επισκίασε τα πάντα.



Το 2011 η απογοήτευση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αφού η Αργεντινή παίζοντας στο «σπίτι» της είδε την Ουρουγουάη να την αποκλείει στα προημιτελικά στη διαδικασία των πέναλτι.



Θα καταφέρει ο Μέσι σε αυτή τη διοργάνωση να πάρει επιτέλους το αίμα του πίσω; Η απάντηση προσεχώς…
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: