Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Η σωστή και η λάθος κουβέντα στη Μπαρτσελόνα!!

Ο Γιώργος Καραμάνος διαβάζει τις προεκλογικές εξαγγελίες στη Μπάρτσα και βλέπει ότι δεν ασχολείται κανείς με το καυτό-αιώνιο θέμα: τον αντικαταστάτη του Πουγιόλ.
Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, Τζουάν Λαπόρτα, Τόνι Φρέισα, Αγουστί Μπενεδίτο, Ζόρντι Μάχο, Ζόρντι Φαρέ, Τζουάν Μπατίστα Κουμπέρτα. Τα ονόματα των αρχικών υποψηφίων ήταν πάρα πολλά. Ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά επτά παλικάρια ξεκίνησαν αυτή την πορεία με στόχο την εξουσία ενός εκ των μεγαλύτερων clubs του κόσμου. Ωστόσο, δεν θα φτάσουν όλοι μέχρι την κάλπη. Στις 18 Ιουλίου θα βρεθούν μόνο όσοι καταφέρουν να συγκεντρώσουν την ελάχιστη στήριξη των μελών του συλλόγου.
Οι socios είναι συνολικά 109.637 και για να το χρήσμα πάρει κάποιος από τους παραπάνω επτά, θα πρέπει να λάβει τη συμπαράσταση τουλάχιστον 2.534 εξ αυτών. Μόνο όσοι συμπληρώσουν αυτό το απαιτούμενο νούμερο, θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Οι σίγουροι λοιπόν είναι Μπαρτομέου, Λαπόρτα, με τον Μπενεδίτο να έχει κάποιες ελπίδες να το παλέψει μέχρι τέλους. Ασχετα όμως με το ποιοι θα είναι οι τελικοί υποψήφιοι, και οι επτά έκαναν το ίδιο ακριβώς πράγμα: μίλησαν για τον αντικαταστάτη του Τσάβι, αλλά όχι για μεγάλο κενό των τελευταίων ετών στη Μπάρτσα: τον κεντρικό αμυντικό του παρόντος και του μέλλοντος.
Για να μην πιάσουμε όμως τον καθένα τους, ας δούμε τι υπόσχονται οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την θέση του προέδρου. Ο Πολ Πογκμπά βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αμφοτέρων και ακολουθούν οι Μάρκο Βεράτι, Αρντά Τουράν (σ.σ.: κακώς δεν συμπεριλαμβάνουν τον Κόκε). Γενικότερα, σε σχέση με το παρελθόν δεν υπάρχει τόσο έντονη μεταγραφολογία, καθώς η ομάδα προέρχεται από ένα μυθικό τρεμπλ και σε γενικές γραμμές είναι σούπερ στις γραμμές της. Επίσης, στο παρελθόν, η ονοματολογία που πουλούσε, ήταν εκείνη που περιλάμβανε επιθετικούς, κάτι που τώρα δεν γίνεται να συμβεί με αυτή την απίθανη τριάδα που υπάρχει μπροστά.

Καλά κάνουν λοιπόν και ανοίγουν κουβέντα για τη μεσαία γραμμή, καθώς το ένα μεγάλο θέμα για τη Μπάρτσα είναι ο αντικαταστάτης του Τσάβι. Είναι μεγάλο το σοκ της αποχώρησης του ηγέτη και άπαντες αναμένουν εναγωνίως τον διάδοχο του, ασχέτως εάν στην ουσία τέτοιος δεν γίνεται να υπάρξει αγωνιστικά. Αυτό το debate για τον εκλεκτό ήταν αναμενόμενο ότι θα αποτελέσει το σημείο διαμάχης των Μπαρτομέου, Λαπόρτα αν και οι δύο δείχνουν να συνηγορούν υπέρ του Πογκμπά. Βέβαια ο πρώτος αν και έστειλε τους ανθρώπους του σε συνάντηση με τη Γιουβέντους, μάλλον προκρίνει τη λύση του Αρντά Τουράν κατ' επιταγή του Λουίς Ενρίκε.
Ωστόσο, αυτό που φαίνεται ότι δεν θα συμβεί ούτε αυτή τη φορά, είναι το να ανοίξει προεκλογικός υποσχετικός διάλογος για τον κεντρικό αμυντικό. Τουλάχιστον τρία χρόνια πριν σταματήσει ο Κάρλες Πουγιόλ, οι Μπλαουγκράνα αναζητούσαν τον διάδοχο του. Από το το 2010 και τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι συνεχώς ψάχνουν τον σέντερ μπακ της επόμενης μέρας. Εκείνον που θα κάνει το τέλειο ζευγάρωμα με τον Ζεράρ Πικέ. Φυσικά αυτός δεν είναι ούτε ο κατά συνθήκη (πλέον μόνιμος) στόπερ Χαβιέρ Μασεράνο, ούτε ο 32χρονος Ζερεμί Ματιέ και εννοείται ότι στη συζήτηση δεν γίνεται να μπει ως επιλογή ο ξύλινος Τόμας Βερμάελεν, με τον Μαρκ Μπαρτρά να μην πείθει.

Ο Μπαρτομέου σε δήλωση, στην οποία προφανώς δεν δόθηκε μεγάλη σημασία, έκανε λόγο για δύο αμυντικούς που θα φέρει. Ο Λαπόρτα πάλι ξεστόμισε σε ανύποπτη στιγμή το όνομα του Ομερίκ Λαπόρτ της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Δεν το έκανε όμως με τη μορφή της προεκλογικής εξαγγελίας. Σε πρώτη φάση ο Μπαρτομέου δείχνει να προηγείται με 35,7%, καθώς έχει υπέρ του το τρεμπλ. Ο Λαπόρτα πάλι θα μνημονεύεται πάντα ως εκείνος που έβαλε τους Μπλαουγκράνα στον δρόμο των επιτυχιών: στην καλύτερη περίοδο της ιστορία τους γι αυτό και ακολουθεί με 27,5%. Εννοείται ότι και οι δύο έχουν το επιβαρυμένο ιστορικό τους με τις οικονομικές ατασθαλίες. Με τον Νεϊμάρ ο νυν, με τα φράγκα που καταχράστηκε ο πρώην.
Οποιος λοιπόν κι αν εκλεγεί, θα ασχοληθεί πρωτίστως με τον μέσο. Εάν και εφόσον γίνει κίνηση για κεντρικό αμυντικό, αυτή θα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Βλέπετε ο σέντερ μπακ μπορεί να αποτελεί ένα μεγάλο, άκρως σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού, μα ποτέ δεν πούλησε ελπίδα, θέαμα, δεν έφερε ψήφους και δημοφιλία. Δεν θα το κάνει ούτε τώρα και το κεφάλαιο αντί-Πουγιόλ θα εξακολουθήσει να παραμένει ανοικτό για δεύτερη σεζόν μετά την τυπική απόσυρση (και τέταρτη ουσιαστικά εξαιτίας των τραυματισμών) του θρύλου της Μπάρτσα...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: