Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η Bundesliga πουλάει την ψυχή της!!

Ο Stefan Bienkowski γράφει για την προσπάθεια της Bundesliga να κλείσει οικονομικά την ψαλίδα από την Premier League.
Η νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League φαίνεται ότι έχει επιπτώσεις και εκτός Αγγλίας. Όχι μόνο δίνει στους αγγλικούς συλλόγους τεράστιο οικονομικό προβάδισμα, άλλα είναι ικανή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πιο παραδοσιακά διοικούμενο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, η Bundesliga.
Ο Κρίστιαν Ζάιφερτ, πρόεδρος της λίγκας, έστειλε ξεκάθαρη προειδοποίηση πριν από λίγες ημέρες. Το τηλεοπτικό συμβόλαιο της Bundesliga θα επαναδιαπραγματευτεί τον ερχόμενο Απρίλιο και υπάρχουν ελπίδες ότι θα σπάσει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ σε έσοδα. Ο πρόεδρος, όμως, αναρωτιέται αν αξίζει τον κόπο... «Δεν μπορούμε να μείνουμε τυφλοί μπροστά σε αυτό που έχουν πετύχει οι Άγγλοι», σχολίασε στην Zeit. Ακόμη κι έτσι, οι οπαδοί πιστεύουν ότι η λάμψη και η επιτυχία οικονομικά της Premier League, θα αλλάξει το δικό τους ποδόσφαιρο προς το χειρότερο.
Η Γερμανία είναι ίσως η μοναδική χώρα, που έχει διατηρήσει τη σέντρα των περισσότερων αγώνων για τα μεσημέρια του Σαββάτου. Παρόλα αυτά, μετά την επιτυχία που γνωρίζουν τα ματς της Δευτέρας σε συνδυασμό με την επιτυχημένη εκπομπή του Sky Sports στην Αγγλία, η λίγκα ανακοίνωσε ότι από τη σεζόν 2017-18, κάποια παιχνίδια θα διεξάγονται τα βράδια της Δευτέρας και στην Γερμανία.
Αυτή η κίνηση μοιάζει λογική, μέχρι να δούμε τη θέση της τον περασμένο Φεβρουάριο. «Αν ρίξουμε μια ματιά στις ώρες διεξαγωγής των αγώνων στην πρώτη και στη δεύτερη κατηγορία, τότε θα ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε νέες ώρες», είχε πει ο Ζάιφερτ.
Seifert (r) with Bayern's Uli Hoeness, who was later jailed for tax evasion
Μέσα σε έξι μήνες οι άνθρωποι που έχουν τις τύχες του γερμανικού ποδοσφαίρου έκαναν στροφή 180 μοιρών. Την ίδια στιγμή, κάποιοι από τους συλλόγους έχουν ταχθεί υπέρ της πώλησης των δικαιωμάτων σε συνδρομητικά και όχι σε ελεύθερα κανάλια. Το Sky έχει ήδη τα δικαιώματα σχεδόν όλων των αγώνων, όμως υπάρχουν εκείνοι που σπρώχνουν προς το απόλυτο.
Στο μέλλον, εκπομπές όπως Sportschau θα μπορούσαν να δώσουν τη θέση τους σε αντίστοιχες συνδρομητικών καναλιών. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το μονοπάτι των Άγγλων σε ό,τι αφορά την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε συνδρομητικά δίκτυα», είπε ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε. «Θα πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον ανταγωνισμό, προκειμένου να ανεβάσουμε τις τιμές».

Οι περισσότεροι οπαδοί στην Γερμανία πιστεύουν ότι αυτό θα είναι η αρχή του τέλους για ένα πρωτάθλημα, που είχε μάθει να μη λειτουργεί όπως οι υπόλοιποι και με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, κερδίζοντας παγκοσμίως τον θαυμασμό. Ένας από αυτούς είναι και ο Marc Quambusch, εκπρόσωπος του «Kein Zwanni», που δημιουργήθηκε το 2010 με στόχο να κινητοποιήσει τους οπαδούς στην Γερμανία για τις τιμές των εισιτηρίων. Όπως πολλοί άλλοι, έτσι και εκείνος δεν βλέπει με καλό μάτι την πορεία που έχει πάρει το γερμανικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να πλησιάσει την Premier League.
«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος», λέει στο FourFourTwo. «Είναι τρομερό. Το ποδόσφαιρο δε θα έπρεπε να παίζεται σε εργάσιμες μέρες. Επίσης, την Κυριακή το μεσημέρι; Τι είναι αυτά που λένε; Είναι ακατάλληλη ώρα για τους οπαδούς. Θα πρέπει να έχεις πολύ χρόνο, μέχρι να πας στο γήπεδο».
Ο Quambusch θεωρεί ότι όλες αυτές οι αλλαγές έχουν απώτερο σκοπό να αλλάξει και ο κανονισμός του 50+1. Σύμφωνα με αυτόν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών θα πρέπει να ανήκει από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος ασκεί και την διοίκηση. Αυτός ο κανονισμός υπέστη κάποιες αλλαγές φέτος, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποια πρόσωπα (ο Χοπ στη Χόφενχαϊμ και ο Κίντερ στο Αννόβερο) να λάβουν την πλειοψηφία των μετοχών (μετά από 20 χρόνια προσφοράς στον σύλλογο).
«Έχω πολλούς Άγγλους φίλους και στην Γερμανία τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα», επιμένει ο Quambusch. «Οι καιροί, όμως, αλλάζουν και πλέον έχουμε συλλόγους, στους οποίους δεν ισχύει το 50+1. Είναι πιθανό αυτός ο κανόνας κάποια στιγμή να εξαλειφθεί. Κάτι που κατά τη γνώμη του θα σημάνει και το τέλος όλων όσων προσπαθούμε να διατηρήσουμε».
Η Bundesliga, που στα μάτια πολλών είναι κάτι σαν ουτοπία με την εκπληκτική της δομή και οργάνωση, βρίσκεται σε κίνδυνο να ακολουθήσει την Αγγλία, την Ισπανία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο βωμό του χρήματος. Οι οπαδοί μπορούν να απολαμβάνουν προς το παρόν τις χαμηλές τιμές στα εισιτήρια και τις ώρες των αγώνων, που εκείνοι θέλουν, όμως οι διοικήσεις έχουν αντίθεση άποψη. Στο τέλος, το γερμανικό ποδόσφαιρο ίσως χάσει το χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει: το να είναι το πρωτάθλημα, που ουσιαστικά διοικείται από εκείνους που κάθε Κυριακή γεμίζουν τα γήπεδα...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: