Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

“Κλειδί” η ψυχολογία στα δύο μεγάλα ματς!!

Αρθρογραφεί ο Στέλιος Γρηγοριάδης 

Eίναι λίγες οι σπουδαίες ευρωπαικές ομάδες που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ μπροστά στα 89 χρόνια της ιστορίας του. Αιτία, φυσικά, το γεγονός ότι αγωνίστηκε δύο μόνο φορές στο παλιό Κύπελλο Πρωταθλητριών και καμία στο Τσάμπιονς Λιγκ.


Η Ντόρτμουντ συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ομάδων που αντιμετώπισε, μαζί με Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Μίλαν, Μπάγερν, Αρσεναλ, Αγιαξ, Ντινάμο Κιέβου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Λυών, Παρί Σεν Ζερμέν, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη, Στουτγάρδη, Σάλκε, Αιντχόφεν, Φιορεντίνα, Φενέρμπαχτσε, ίσως και κάποιες που ξεχνώ αυτή τη στιγμή. Επομένως είναι τεράστια η λάμψη του αυριανού αγώνα και μια ποδοσφαιρική γιορτή από τις σχετικά λίγες που έχουν γευτεί όλες οι γενιές των φίλων του ΠΑΟΚ, συνολικά.

Παίκτες και του Τούντορ παίζουν για την προσωπική δόξα, για το πρεστίζ της ομάδας, για να ικανοποιήσουν τον κόσμο, αλλά και για να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ να προκριθεί στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ, ώστε να εισρεύσουν στα ταμεία της ΠΑΕ όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Είπαμε: Παίκτες και προπονητές είναι υποχρεωμένοι να φέρνουν λίγα έστω από τα χρήματα τα οποία εισπράττουν από τον Ιβάν Σαββίδη.

Ωστόσο, κακά τα ψέματα. Δεν υπάρχει νομίζω οπαδός του ΠΑΟΚ που να έχει γι' αυτό το ματς μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όσο για το αμέσως επόμενο. Ούτε ένας που θα επέλεγε νίκη αύριο και ήττα την Κυριακή, εάν του έλεγαν ότι η ομάδα του στο ένα παιχνίδι θα χάσει και στο άλλο θα κερδίσει και του επέτρεπαν να επιλέξει ο ίδιος. Μία μόνο εξαίρεση θα μπορούσε να γίνει. Με τη νίκη επί της Ντόρτμουντ να έφτανε ο ΠΑΟΚ στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ...

Προσωπικά δεν συμφωνώ, φυσικά, γιατί με τον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ υποχρεωτικά δύο φορές τον χρόνο και μπορεί να παίξει άλλη μία ή δύο στο Κύπελλο και άλλες δύο στα πλέι οφ, ενώ οι αναμετρήσεις με την Ντόρτμουντ και άλλες ομάδες παρόμοιου επιπέδου δεν είναι συχνές. Ούτε και συγκρίνονται τα οφέλη που προσφέρουν με τα οφέλη μιας (ακόμη) νίκης επί του Ολυμπιακού. Καταλαβαίνω, ωστόσο, τόσο τον φανατισμό κατά του Ολυμπιακού, όσο και την ενδόμυχη ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα κατορθώσει ο ΠΑΟΚ και να διεκδικήσει αλλά και να κατακτήσει το Πρωτάθλημα, ανατρέποντας την ερυθρόλευκη κυριαρχία όλων των τελευταίων χρόνων.

Το θέμα είναι πώς θα διαχειριστεί η ομάδα τους δύο αυτούς πολύ μεγάλους αγώνες. Αν θα καταφέρει να τους αντιμετωπίσει και τους δύο και με το πάθος και με την ψυχραιμία, που, ταυτόχρονα, χρειάζονται. Πώς δεν θα αγχωθεί, χωρίς όμως και να είναι “χαλαρή”. Πώς θα κάνει το παν και στα δύο ματς, χωρίς να εξαντληθεί στο πρώτο και εμφανιστεί κουρασμένη στο δεύτερο. Η πώς δεν θα χάσει το ηθικό της ενόψει του δεύτερου εάν τυχόν ηττηθεί στο πρώτο.

Στην ψυχολογική προετοιμασία των παικτών σημαντικό ρόλο θα παίξει φυσικά ο Ιγκόρ Τούντορ. Ενας καλός προπονητής είναι και καλός ψυχολόγος. Διότι η διάθεση των παικτών, το καλό ηθικό και η σωστή προσέγγιση των αγώνων είναι ίσως σπουδαιότεροι παράγοντες από την τακτική που διδάσκουν οι προπονητές. Τακτική που πηγαίνει περίπατο πολλές φορές στη διάρκεια των αγώνων και πιο πολύ “μετρούν” οι εμπνεύσεις συγκεκριμένων παικτών, το “καθαρό” μυαλό και η αποφασιστικότητα για την επίτευξη του στόχου.

Οπως και να το κάνουμε, πάντως, αυτή η εβδομάδα είναι σπουδαία για τους φίλους του ΠΑΟΚ και θα μείνει στην κυριολεξία αξέχαστη αν φέρει δύο νίκες. Τότε θα μιλάμε για την απόλυτη ευχαρίστηση, την απόλυτη ηδονή. Γιατί όχι; Ολα μπορούν να συμβούν στο ποδόσφαιρο. Για την Κυριακή, δεν το συζητάω. Σαφώς έχει ο ΠΑΟΚ τις δυνατότητες να κερδίσει τον Ολυμπιακό. Ανέκαθεν τις είχε και πάντα θα τις έχει. Οσο για το αυριανό παιχνίδι, ναι είναι μεγαθήριο η Ντόρτμουντ, αλλά δεν είναι και ανίκητη. Ενας ΠΑΟΚ σοβαρός, πειθαρχημένος και αποτελεσματικός δεν θα είναι απίθανο να κερδίσει, προσφέροντας στον κόσμο του το καλύτερο ορεκτικό ενόψει του ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό...


*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: