Η συγκεκριμένη αναμέτρηση όμως ξεφεύγει από τα αμιγώς ποδοσφαιρικά και φαντάζει «casus belli», αφορμή πολέμου δηλαδή, αν σκεφτεί κανείς τι ακριβώς συνέβη στη Σερβία, πριν από ένα περίπου χρόνο.
Γράφει, ο Γιώργος Σπανομανώλης
Το «Ελμπασάν Αρένα» φοράει τα καλά του, αφού απόψε σε ένα γήπεδο που δεν θα πέφτει ούτε καρφίτσα, η Αλβανία θέλει να εξασφαλίσει την πρόκριση της για πρώτη φορά σε τελική φάση διοργάνωσης.
Ωστόσο το «Νεόκαστρον», η πόλη που βρίσκεται 32 χλμ. νοτιοανατολικά των Τιράνων, μοιάζει με καζάνι που βράζει, αφού η UEFA τρέμει στην ιδέα των αντιποίνων του περσινού ματς και της πρόκλησης επεισοδίων.
Στα τουρκικά, η πόλη που θα διεξαχθεί το Αλβανία – Σερβία, σημαίνει «φρούριο» και κάπως έτσι μοιάζει τις τελευταίες μέρες. Περισσότεροι από 2.500 αστυνομικοί είναι επί ποδός, ενώ ακόμα και ο στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει.
Οι καταβολές της συγκεκριμένης κόντρας πάντως είναι βαθιά πολιτικές και γεωγραφικές.
Στο φόντο της ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης, βρίσκεται η κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο βρίσκεται κάτω από προσωρινή διοίκηση από τον ΟΗΕ. Ο εθνικισμός είναι διάχυτος, η ιστορία της περιοχής αμφιλεγόμενη, το παρελθόν ανάμεσα στις δύο χώρες γεμάτο συγκρούσεις και διαμάχες από τα χρόνια της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, την ώρα που οι σχέσεις Αλβανών και Σέρβων μοιάζουν να κινούνται σε τεντωμένο σχοινί.
Όσον αφορά το ματς, την ώρα που οι έλεγχοι θυμίζουν πολεμικό σκηνικό, το γήπεδο αναμένεται να είναι ασφυκτικά γεμάτο, με κατόχους ονομαστικών όμως εισιτηρίων, ενώ η γύρω περιοχή του γηπέδου θα μοιάζει κυριολεκτικά με εμπόλεμη ζώνη. Τα μπαρ θα είναι κλειστά, όπως και τα καταστήματα, ενώ ειδική μονάδα θα περιφρουρεί τον εναέριο χώρο.
Παρά τα αυστηρά μέτρα, τα παρατράγουδα έχουν ήδη ξεκινήσει, με το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Σερβίας, να δέχεται επίθεση με πέτρες.
Ταυτόχρονα έγινε γνωστό από την αστυνομία της Αλβανίας, ότι ο υπεύθυνος για τα επεισόδιά στη Σερβία τον περασμένο Οκτώβρη, Ισμαήλ Μορίνα, συνελήφθη για οπλοκατοχή, σε μικρή απόσταση από το γήπεδο.
Ο Ισμαήλ Μορίνα, ήταν ο «οδηγός» του drone που εμφανίστηκε στο Βελιγράδι πάνω από το γήπεδο στο 41ο λεπτό εκείνου του ματς, με μια σημαία που έφερε το σύμβολο της «Μεγάλης Αλβανίας», την οποία «κατέβασε» ο Μίτροβιτς για να ξεκινήσει η... μάχη.
Τότε η κατάσταση ξέφυγε. Οι παίκτες πιάστηκαν στα χέρια και οι Σέρβοι οπαδοί μπήκαν στο γήπεδο, για να λιντσάρουν τους ποδοσφαιριστές της Αλβανίας. Αποτέλεσμα τότε, να διακοπεί το ματς από τον διαιτητή Μάρτιν Άτκινσον, προκειμένου να αποφευχθεί το... χάος.
Παρόμοια γεγονότα και κυρίως αντίποινα, «τρέμει» η UEFA, αφού λαμβάνει μηνύματα περί «αιματοχυσίας» από την αλβανική αστυνομία, που με ανακοίνωση της προσπάθησε να κρούσει τον ήδη ηχηρό... κώδωνα του κινδύνου.
Άλλωστε τα μηνύματα που παίρνει η αστυνομία είναι ανησυχητικά, με τους εθνικιστές της χώρας να κάνουν «καμπάνια» στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλοντας το μήνυμα, «Σερβία καλώς όρισες στην κόλαση».
Η γενικότερη εμπόλεμη κατάσταση, επηρεάζεται από το γεγονός πως το παιχνίδι είναι μείζονος βαθμολογικής σημασίας. Η Αλβανία θέλει τη νίκη πάση θυσία απέναντι στην «αδιάφορη» Σερβία, για να εξαντλήσει τις όποιες ελπίδες της για πρόκριση στα τελικά του Euro 2016.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που φλερτάρει έντονα με την Ευρώπη και θέλει να επιδείξει «ευρωπαϊσμό».
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αφού κάλεσε τον Σέρβο ομόλογο του στο γήπεδο, για να παρακολουθήσουν μαζί το ματς, επισκέφτηκε τους ποδοσφαιριστές και ταυτόχρονα κάλεσε τους οπαδούς να δείξουν αξιοπρέπεια, εγκράτεια και ευρωπαϊσμό.
Δείτε το εθνικιστικό βίντεο που κάνει το γύρο του διαδυκτίου
Τα γεγονότα του Οκτωβρίου του 2014
*Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου