Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Ο περιζήτητος Αρτούρ Μαζουακού!!

Η Σάντερλαντ τον θέλει. Θα μπορούσε όμως να δημιουργήσει τον Γενάρη, προϋποθέσεις για μια τέτοια μεταγραφή; Γράφει ο Διονύσης Δελλής.
Μπορεί να είναι της... εποχής. Τα κλασικά της «διακοπής» που ακινητοποιεί τα ποδοσφαιρικά κλαμπ για τρίτη φορά από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Και όταν δεν υπάρχει «μπάλα». Υπάρχουν σενάρια και μεταγραφικές υποθέσεις. Έστω σε επίπεδο προφορικό. Μια υπόθεση αυτού του είδους; Για τον Αρτούρ Μαζουακού, του Ολυμπιακού. Και για το ζεστό ενδιαφέρον της Σάντερλαντ εν όψει Γενάρη. Ενδιαφέρον που όπως οι Άγγλοι συνυπογράφουν τα τελευταία 24ώρα πιθανότατα θα φέρει συζητήσεις και επίσημη πρόταση σύντομα στο μεγάλο λιμάνι. Μπορεί να είναι και κάτι περισσότερο.
ADVERTISEMENT
Το πότε και το πόσα; Προφανώς δεν είμαστε αρμόδιοι να το απαντήσουμε. Όσα θέλουν και όποτε... το θελήσουν. Έτσι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Το τι θα κάνουν οι Ερυθρόλευκοι είναι μάλλον η πιο ενδιαφέρουσα «κατάσταση» σε αυτή την ιστορία. Θα έδιναν τον Γάλλο μπακ, Γενάρη; Στα μισά μιας περιόδου που η προσδοκία έχει αγγίξει τον ουρανό μέσω των εξαιρετικών εμφανίσεων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ή θα έλεγαν όχι σε μια ακόμη μεγάλη πρόταση, ακριβώς γιατί δεν θέλουν να «χαλάσουν» αυτό το όμορφο παζλ που επιμελείται μαεστρικά φέτος ο Μάρκο Σίλβα.
Η λογική λέει πως δεν είναι το πιθανότερο, να πεισθεί ο Ολυμπιακός για τον Αρτούρ Μαζουακού μες τον Γενάρη. Δεν είναι το πιθανότερο γενικώς για «πωλήσεις» φέτος. Είναι πολύ ισχυρός οικονομικά. Πουλάει μόνο «πολύ ακριβά» όπως φανερώνουν τα γεγονότα τα τελευταία χρόνια. Και γενικώς... δεν. Πόσο μάλλον αν έχει προκριθεί η ομάδα στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Για αυτή τη διοργάνωση σήκωσε «απαγορευτικό» σε έναν σωρό προτάσεις το καλοκαίρι. Και για τον Μαζουακού, και για τον Ομάρ, και για τον Μιλιβόγεβιτς, ακόμη και για τον Κασάμι στα τέλη του Αυγούστου.
Θα δεχθεί λοιπόν τώρα που εάν και εφόσον μπορεί να ελπίζει ακόμη και σε ένα καλό «χιαστί» στα νοκ άουτ (με ομάδες όπως η Μπενφίκα, η Πόρτο και η Ζενίτ να πηγαίνουν... βουρ για τις πρώτες θέσεις των ομίλων τους), κάτι που φυσικά θα το γνωρίζει πολύ πριν τον Γενάρη; Ή θα δεχθεί ακόμη και αν συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ, εκεί που δεδομένα όλα μοιάζουν πιο... πιθανά τέλος πάντων με βάση την δυναμική των αντιπάλων. Πολύ δύσκολο φαίνεται.
Από την άλλη πλευρά όμως: Δεν ήταν πιθανό και δύο Γενάρηδες πριν με τον Κώστα Μήτρογλου; Πάλι στους «16» ήταν ο Ολυμπιακός. Και ήρθε... μια αντίστοιχη Σάντερλαντ της εποχής, η Φούλαμ που πάλευε για να σωθεί και έβαλε 15 εκατ. ευρώ στο τραπέζι. Τα περισσότερα που δόθηκαν ποτέ για Έλληνα, απευθείας σε ελληνική ομάδα. Συν ένα μυθικό συμβόλαιο για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Πώς να σταθείς εμπόδιο στην δική του επιθυμία. Και πώς να πεις όχι σε ένα τέτοιο ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο μπάτζετ 7-8 ομάδων της Σούπερ Λιγκ μαζί.
Δεν είναι «φυσιολογικά» αυτά τα ποσά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και δεν είναι τυχαίο ότι μόνοι οι Ερυθρόλευκοι έχουν καταφέρει να συζητήσουν σε αυτά τα επίπεδα. Αν θα μπορούσε η Σάντερλαντ να κάνει μια αντίστοιχη πρόταση; Προφανώς.
Αυτό σημαίνει Πρέμιερ Λιγκ. Να μπορεί μια ομάδα που απειλείται με υποβιβασμό να βγάζει μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ από τον κουμπαρά της μέσα στο καταχείμωνο. Και να πηγαίνει... για ψώνια. Να ψάχνει τον τρόπο να ενισχυθεί στα μέσα της περιόδου, για να σώσει την χρονιά. Σύμφωνα με όσα έγραφαν χθες στην Αγγλία, ο Σαμ Αλαρντάις έχει στα χέρια του 20 εκατ. λίρες για μεταγραφές. Δηλαδή κάπου 25 εκατ. ευρώ.
Η βασική του μεταγραφική ανάγκη, είναι όντως η απόκτηση ενός αριστεροπόδαρου μπακ. Και η εισήγηση των σκάουτερς είναι συγκεκριμένη. Ο Μαζουακού. Που «τον έχει παρακολουθήσει στενά και η Γιουβέντους, η Ρόμα, η Ίντερ» όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ της η «sunderlandecho».
Η Σάντερλαντ δεν είναι η μοναδική ομάδα που έχει πιάσει... στασίδι στο Φάληρο για τον Γάλλο φέτος. Και η Μαρσέιγ για παράδειγμα ενδιαφέρεται. Και ένα μεγάλο Ολλανδικό «κλαμπ» έρχεται και κοιτάζει και στα δύο άκρα της άμυνας του Ολυμπιακού. Είναι όμως το αγγλικό κλαμπ αυτό που δείχνει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αποφασισμένο να κάνει την κίνηση του. Με ένα ποσό της τάξης των 8-10 εκατ. ευρώ όπως λένε ατζέντηδες που τέλος πάντων κάτι παραπάνω έχουν ακούσει για αυτό το ενδιαφέρον.
Ο ίδιος ο Μασουακού το καλοκαίρι κάποια στιγμή έδειξε σοβαρές τάσεις «φυγής» με τον Ιταλό ατζέντη του να δίνει τη μια συνέντευξη πίσω από την άλλη στην πατρίδα του, και να αποκαλύπτει ποιες ομάδες ενδιαφέρονται και πόσα... δίνουν. Ίσως μάλιστα αυτή η «κακή» «αφετηρία του Γάλλου στη σεζόν να προκύπτει ακριβώς από τα... απόνερα του Αυγούστου. Και της μεταγραφής που δεν έγινε. Εδώ και ενάμιση μήνα όμως και ειδικά με τον Γρηγόρη Γεωργάτο να βάζει το «χέρι» του, αλλά και τον Σίλβα να τον ταρακουνά με τον... πάγκο στο Λονδίνο (ο Σαλίνο έπαιξε αριστερό μπακ με την Άρσεναλ), ο 22άχρονος «ξύπνησε». Κάνει και πάλι διαδοχικά καλά ματς. Και εντός και εκτός συνόρων. Ήταν από τους καλύτερους του Ολυμπιακού, στο διάστημα που πέρασε με τα επτά διαδοχικά παιχνίδια σε 22 ημέρες. Θα μπορούσε όλα αυτά να αλλάξουν τον Γενάρη; Θα δείξει.
Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός κατάφερε και πάλι μέσα από την παρουσία του, στο Τσάμπιονς Λιγκ να γεμίσει με «φήμες» την Ευρώπη. Για τον Πάρντο (Άρσεναλ!), τον Ρομπέρτο (Γιουβέντους!), τον Ομάρ (τουλάχιστον 4-5 ομάδες) και τον Μαζουακού, τον Μιλιβόγεβιτς, και τον Κασάμι (Λεβερκούζεν). Και βέβαια για τον Κώστα Φορτούνη (Έβερτον, Τότεναμ).
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: