Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ο λιγότερο κακός…!!


Ο λιγότερο κακός…

Ο νικητής και ο χαμένος, τα λάθη που πληρώθηκαν και οι επιλογές που δικαιώθηκαν, γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι το αθηναϊκό ντέρμπι κυμάνθηκε στην μετριότητα και στο τέλος κρίθηκε στις λεπτομέρειες υπέρ της ΑΕΚ. Αξίζει όμως να σταθούμε στην μάχη των πάγκων, ανάμεσα σε δύο προπονητές που ήρθαν από δύο προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες και οι ομάδες τους περιμένουν από αυτούς να κάνουν τη διαφορά σε όλα τα επίπεδα... Πάντως την Κυριακή στο ΟΑΚΑ νίκησε ο λιγότερο κακός…

Ο Αντρέα Στραματσόνι για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά την ομάδα του στη διάρκεια ενός αγώνα και σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να υφίσταται. Όπως κόντρα στον Ατρόμητο, απέναντι στον ΠΑΟΚ έτσι και εναντίον της ΑΕΚ ο προπονητής του Παναθηναϊκού έκανε λάθος αλλαγές και δεν διάβασε καλά το παιχνίδι όσο κυλούσε ο χρόνος.

Οι πράσινοι ήταν καλά στημένοι στο ξεκίνημα, κυριάρχησαν στο πρώτο μέρος και αν μεσοεπιθετικά ήταν λιγότερο φλύαροι και πιο προσεχτικοί στην τελική πάσα, αυτό θα είχε εξαργυρωθεί με κάποιο γκολ. Στην επανάληψη ο Ιταλός κόλλησε στην αλλαγή συστήματος του αντιπάλου και αυτό του κόστισε δίνοντας μέτρα και ψυχολογία στον στην ΑΕΚ. Άργησε να βγάλει τον Εσιέν, πέρασε καθυστερημένα τον Βιγιαφάνες, αντικατέστησε τον Καλτσά αντί του Βλαχοδήμου, ο οποίος έκανε στο τέλος και το αψυχολόγητο χέρι στο τείχος που έφερε το γκολ.

Ένα ακόμη αρνητικό στην ομάδα του Παναθηναϊκού με τον 40χρονο τεχνικό στο τιμόνι, είναι η χαλαρότητα μετά τα άσχημα αποτελέσματα, όπως και το γενικό κλίμα δεν έγινε και τίποτα. Άλλωστε ο προπονητής θα κριθεί τη νέα σεζόν…Ο Στραματσόνι θα πρέπει να μαζέψει την ομάδα του για να μην συνεχιστεί η κατηφόρα στα πλέι οφ. Δεν γίνεται ο πολύπειρος Μέστο να δέχεται δύο κίτρινες σε χρόνο μηδέν και να μην σκέφτεται ότι κάνει κακό στην ομάδα του, δεν μπορεί ο Αμπεντ να θέλει μια μπάλα μόνος του και ο Βλαχοδήμος να σουτάρει από τα 40 μέτρα αντί να ψάχνει σε κάθε φάση τον Μπεργκ. Τα θέματα είναι πολλά.

Την ίδια στιγμή ο Γκουστάβο Πογέτ καθάρισε ακόμη ένα ντέρμπι, έστω κι αν η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα. Ο Ουρουγουανός τεχνικός βρίσκεται σε… καλό φεγγάρι έχει λυμένα πολλά προβλήματα και τα αποτελέσματα -που κρίνουν τους πάντες- είναι με το μέρος του ως τώρα. Άλλωστε συνυπολογίζουμε ότι οι κιτρινόμαυροι έχουν το μικρότερο μπάτζετ και το πιο σφιχτό ρόστερ από τους τέσσερις μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου και η ομάδα στις μέρες του είναι έτοιμη να μπει στα πλέι οφ με αβαντάζ, διεκδικώντας ταυτόχρονα το κύπελλο.

Ωστόσο, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Γουστάβο Πογέτ στάθηκε τυχερός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κέρδισε στην σκακιέρα τον Ιταλό, καθώς πήρε το ματς από την έμπνευση του να γυρίσει το σύστημα σε 4-4-2 και να κάνει δύο μαζεμένες αλλαγές. Όμως αρχικά ο προπονητής της ΑΕΚ επέλεξε στην ενδεκάδα του για την κορυφή τον Πέκχαρτ αντί του Αραβίδη, με αποτέλεσμα για 65 λεπτά η άμυνα του τριφυλλιού να περάσει ήσυχα. Όλοι είδαμε την διαφορά όταν μπήκε ο Έλληνας επιθετικός στο παιχνίδι και καλύτερα από όλους την ένιωσε η αντίπαλη άμυνα και τα ψηλά στόπερ του Παναθηναϊκού. Μέχρι εκείνο το σημείο η πίεση της ΑΕΚ ψηλά ήταν ανύπαρκτη και ο Παναθηναϊκός έφτανε με ευκολία στην περιοχή της, αφού οι πράσινοι είχαν αριθμητική υπεροχή στην μεσαία γραμμή κάτι που άργησε να δει και να αλλάξει ο Πογέτ.

Επίσης η παρουσία του Τζιμπούρ δεν δικαιώνει τον Ουρουγουανό τεχνικό, ο οποίος κόντρα στον Ολυμπιακό τον είχε αφήσει εκτός 18αδας και γενικά τον χρησιμοποιεί ελάχιστα. Μπορεί ο Αλγερινός να μην είναι ο ίδιος σε σχέση με το παρελθόν, είναι ξεκάθαρο όμως ότι μπορεί να δώσει ποιοτικά λεπτά στα δύσκολα... Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι στο άδειο από ποιότητα ελληνικό πρωτάθλημα ο προπονητής της ΑΕΚ επιλέγει να εκτίσει ποινή καρτών ο Μάνταλος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, εκλαμβάνεται ως ένα μικρό αστείο. Όλα αυτά είναι λάθη και αν συνεχιστούν κάποια στιγμή θα πληρωθούν.

Τέλος, προκάλεσε πολύ άσχημη εντύπωση η συμπεριφορά του Πογέτ απέναντι στον Καλτσά και το άνευ λόγου στόλισμα που έριξε στον νεαρό επιθετικό…Ο Ουρουγουανός τεχνικός μπορεί να ακολουθεί οποία τακτική θέλει με τους δικούς του παίκτες, αλλά με αυτούς των αντιπάλων δεν πρέπει να ασχολείται.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: