Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Οι… αδύνατοι στο «μικροσκόπιο»!

bosnia.jpgΣτη Ζυρίχη στρέφονται τα βλέμματα της Εθνικής και τη Δευτέρα θα γνωρίζουμε το «εμπόδιο» μας για το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Ουκρανία, Βοσνία, Σλοβενία και Ιρλανδία βρίσκονται στον όμιλο των αδυνάτων, όμως και οι τέσσερις έδειξαν εξαιρετικά στοιχεία στα προκριματικά και το έργο της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ μόνο εύκολο δεν θα είναι.

ΒΟΣΝΙΑ
Ταλέντο που ξεχειλίζει


Έδρα: «Μπίλινο Πόλιε», «Ασίμ Φεράτοβιτς»
Θέσεις: 25.000, 37.500
Προπονητής: Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς
Αστέρι: Έντιν Τζέκο
Σύστημα: 3-5-2

Μπορεί να μην βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, ωστόσο αποτέλεσε μια από τις εκπλήξεις των προκριματικών. Ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δυνατό συγκρότημα που διαθέτει ταλέντο, αλλά και επιθετικές τάσεις. Τερμάτισε στη 2η θέση με 19 βαθμούς έχοντας ηττηθεί από την Τουρκία εκτός έδρας, αλλά και από την Ισπανία εντός και εκτός. Βέβαια, το 5-2 στο «Πόλιε» δεν αντικατοπτρίζει την αληθινή της εικόνα, αφού προστατεύτηκαν λόγω «κίτρινου πυρετού» αρκετοί παίκτες. Διαθέτει εξαιρετικό υλικό με παίκτες που κάνουν εξαιρετική καριέρα στη Μπουντεσλίγκα, όπως οι Ντζέκο, Μισίμοβιτς, Ιμπίσεβιτς, Σαλίχοβιτς, αλλά και τον εξαιρετικό μέσο της Λυών, Πιάνιτς. Όσο για τον αρχηγό, αυτός είναι ο Εμίρ Σπάχιτς, ο οποίος και αποτέλεσε μεταγραφικό στόχο του Παναθηναϊκού. Τα πλέι φο είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία των Βόσνιων που δεν έχουν προκριθεί ποτέ σε τελικά διοργάνωσης.

slovenia.jpg

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Άμυνα που σπάει κόκαλα


Έδρα: «Λιούντσκι»
Θέσεις: 12.500
Προπονητής: Ματίαζ Κεκ
Αστέρι: Μιλιβόγιε Νοβάκοβιτς
Σύστημα: 4-4-2

Στις… λεπτομέρειες έχασε την απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, αν και την προηγούμενη αγωνιστική πέτυχε μια παλικαρίσια νίκη κόντρα στην πρωτοπόρο, Σλοβακία. Στηρίζεται στο σύνολο και όχι σε κάποιον συγκεκριμένο παίκτη, αν και το «κανόνι» της είναι ο Νοβάκοβιτς. Ο Κεκ δημιούργησε ένα αξίομαχο σύνολο, αρκετά δυνατό, το οποίο μάλιστα διαθέτει την 2η καλύτερη άμυνα των προκριματικών με μόλις τέσσερα γκολ παθητικό, αν και οι Ολλανδοί είχαν δυο ματς λιγότερα. Οι Σλοβένοι έχουν βρεθεί δυο φορές σε μεγάλες διοργάνωση, στο Ευρωπαϊκό του 2000, ενώ οι Ρουμάνοι το 2002 έπεσαν θύμα τους στα μπαράζ και έτσι βρέθηκαν αήττητοι (6νίκες, 6 ισοπαλίες) στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

ukraine_panigiriki.jpg

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στον αστερισμό του «Σέβα»


Έδρα: «Ολιμπίνσκι», «Ντνίπρο Αρίνα»
Θέσεις: 83.450, 31.000
Προπονητής: Αλεξέι Μιχαιλιτσένκο
Αστέρι: Αντρέι Σεφτσένκο
Σύστημα: 4-4-2

Χώρα με μικρή ανεξάρτητη ιστορία αλλά με μεγάλη παράδοση όταν ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία έχει να επιδείξει μόλις μία συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση. Αυτή του Μουντιάλ του 2006, όταν και είχε φτάσει ως τα προημιτελικά. Πλέον, θέλει μία ακόμα παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο, προκειμένου να ετοιμαστεί ακόμα καλύτερα για το Euro του 2012, το οποίο συνδιοργανώνει με την Πολωνία. Στα προκριματικά που μόλις ολοκληρώθηκαν, οι Ουκρανοί κατάφεραν να αφήσουν έξω την Κροατία, παρότι θεωρητικά ήταν το αουτσάιντερ για την δεύτερη θέση. Σκληροτράχηλη ομάδα, με παίκτες-εργαλεία και τον Αντρέι Σεφτσένκο να αποτελεί το αστέρι της ομάδας. Ο άσος της Ντιναμό Κιέβου έχει χάσει αρκετή από την λάμψη του, παραμένει όμως ένας επιθετικός που μπορεί να «σκοτώσει» τον αντίπαλο. Πολύ δυνατή εντός έδρας, δυσκολεύει τον αντίπαλο εκτός χάρη στην πολύ καλή άμυνα που διαθέτει.

ireland_keane2.jpg

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Με ιταλική σφραγίδα


Γήπεδο: «Κρόουκ Παρκ»
Θέσεις: 82.000
Προπονητής: Τζιοβάνι Τραπατόνι
Αστέρι: Ρόμπι Κιν
Σύστημα: 4-5-1

Από το 2002 έχει να βρεθεί σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης η Ιρλανδία και ευελπιστεί πως ένας Ιταλός θα την οδηγήσει και πάλι σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ομοσπονδία εμπιστεύθηκε τις τύχες της ομάδας στον πολύπειρο Τζιοβάνι Τραπατόνι και τα αποτελέσματα της δουλειάς του έχουν ήδη φανεί. Οι Ιρλανδοί έχουν αποκτήσει ένα συμπαγές σύνολο, που βασίζεται κυρίως στην δύναμη και στην μαχητικότητα, ενώ έχουν μία πολύ δυνατή έδρα και ένα ενθουσιώδες κοινό. Στα προκριματικά, δεν έχασε καμία φορά, ωστόσο δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την Ιταλία. Δυσκολεύεται επιθετικά, έχει όμως έναν επιθετικό που μπορεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, τον Ρόμπι Κιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: