Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Απρόσμενο ηλεκτροσόκ

Απρόσμενο ηλεκτροσόκ

Δυο χρόνια, τρείς μήνες και μια εβδομάδα, άντεξε την πίεση της προεδρικής καρέκλας του ΠΑΟΚ, ο Θόδωρος Ζαγοράκης και χθες το απόγευμα παραιτήθηκε από αυτήν, επιμένοντας, παρά τις αντιρρήσεις των συνεργατών του στην διοίκηση της ΠΑΕ αλλά και όλης της διοίκησης του ΑΣ ΠΑΟΚ, που προσπάθησαν να τον μεταπείσουν να μην προχωρήσει στην τελική του απόφαση.
Ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο μικρότερος σε ηλικία πρόεδρος στην ιστορία του Δικεφάλου και αυτός με την μεγαλύτερη αποδοχή από τον κόσμο, είπε αντίο επικαλούμενος προσωπικούς λόγους που θα τους γνωστοποιήσει αναλυτικά εν ευθέτω χρόνο.
Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και αφού από τις 4 το απόγευμα καταβάλλονταν προσπάθειες να ανακαλέσει την απόφαση του, ο Θόδωρος Ζαγοράκης επέμενε και τελικά δημοσιεύτηκε το κείμενο- δήλωση για την απόφαση του αυτή στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ.

Η αντίδραση του ΑΣ

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης από εβδομάδων αισθάνονταν μια έντονη πίεση και στις σκέψεις του στριφογύριζε επίμονα η προοπτική της παραίτησης. Πριν μερικές μάλιστα εβδομάδες και αμέσως μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, είχε φτάσει στα πρόθυρα της παραίτησης, η οποία όμως δεν έγινε πράξη. Η αναφορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε γίνει γνωστή από τα ΜΜΕ και μερίδα του κόσμου είχε την αδιόρατη ανησυχία πως αν δεν επέμενε ο πρόεδρος της ομάδας εκείνη την μέρα, τότε ίσως να ήταν κοντά η αιτία που θα τον οδηγούσε σύντομα στην έξοδο.
Το βράδυ της Τετάρτης κι ενώ τα γεγονότα στην Σουρωτή είχαν γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, ο Ζαγοράκης, πήρε το αυτοκίνητο του και «εξαφανίστηκε» στο Αγιον Ορος, προκειμένου να ηρεμήσει από την πίεση που αισθάνονταν. Λίγο νωρίτερα είχε δεχτεί τηλεφώνημα από τον αστυνομικό διευθυντή κ. Κασαπάκη που αρμοδίως είχε λάβει εντολή διερεύνησης της υπόθεσης των θλιβερών εκτρόπων στο γήπεδο Σουρωτής από τον εισαγγελέα υπηρεσίας κ. Παπαγεωργίου. Ο αστυνομικός διευθυντής είχε φυσικά περιλάβει στην ατζέντα του και επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ για να έχει την δική του εκτίμηση για τα προχθεσινά γεγονότα.
Ο Θανάσης Κατσαρής έγινε δέκτης από νωρίς χθες, τηλεφωνήματος από τον Θόδωρο Ζαγοράκη ο οποίος τον ενημέρωνε για την ειλημμένη απόφαση του. Ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ, δέχτηκε ισχυρό σοκ με την απόφαση του ομολόγου του στην ΠΑΕ και αρχικά προσπάθησε να τον μεταπείσει. Στάθηκε αδύνατο και μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΑΕ του εξήγησε πως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω. Ο Θανάσης Κατσαρής, κάλεσε άμεσα το δ.σ. του Ερασιτέχνη για την αντιμετώπιση της κατάστασης και δεν επαναπαύτηκε ούτε και όταν ο Θόδωρος Ζαγοράκης τον διαβεβαίωσε πως η παραίτηση του, δεν θα συμπαρέσυρε και την υπόλοιπη διοίκηση της ΠΑΕ σε μια ομαδική έξοδο. Μάλιστα πρότεινε τον Ζήση Βρύζα σαν αντικαταστάτη του και τον πλέον ενδεδειγμένο για την ανάληψη της θέσης, αφού ως υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος, γνωρίζει πρόσωπα, καταστάσεις και πράγματα.

Η προοπτική Βρύζα

Ο Ζήσης Βρύζας προαλείφεται σαν υποψήφιος διάδοχος του Θοδωρή Ζαγοράκη και σύμφωνα με τις πληροφορίες από το περιβάλλον του το «βλέπει θετικά». Ο μέχρι τώρα τεχνικός διευθυντής της ομάδας δεν έδωσε την απάντηση του και αυτό θα γίνει σήμερα, στην σύσκεψη του δ.σ. της ΠΑΕ που θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι χωρίς την παρουσία του Ζαγοράκη φυσικά. Θα σκεφθεί, θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει.
Χθες με την απόφαση της παραίτησης Ζαγοράκη είχαν εκφραστεί αρχικά απόψεις ομαδικής παραίτησης αφού ο πρόεδρος είχε πάρει μια τέτοια απόφαση, αλλά δεν επέμειναν οι συνεργάτες του δεδομένου πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να λειτουργήσει και να συνεχίσει να υπάρχει. Οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν σήμερα θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και ενδεχομένως να μην γίνει δεκτή η παραίτηση του Ζαγοράκη αν η διοίκηση διαπιστώσει πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να μεταπειστεί ο ίδιος. Όμως ο Ζαγοράκης είναι κάθετος και οριστικά αμετάπειστος και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Η στάση του Σάντος

Όταν χθες το απόγευμα ο Φερνάντο Σάντος και οι συνεργάτες του στο τεχνικό τιμ της ομάδας ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία του Θοδωρή Ζαγοράκη, κυριολεκτικά έπεσαν από τα σύννεφα και αιφνιδιάστηκαν. Μάλιστα ο Πορτογάλος τεχνικός είπε στον Κώστα Ιωσηφίδη με τον οποίο συνομίλησε, πως αν παραιτήθηκε ο πρόεδρος, δεν έχει αντίρρηση να παραιτηθεί και ο ίδιος με τους συνεργάτες του. Τον κάλεσε άμεσα στο τηλέφωνο όμως ο Ζήσης Βρύζας ο οποίος του ζήτησε να βγάλει από την σκέψη του τέτοιες ιδέες, καθώς ο ΠΑΟΚ έχει συνέχεια υποχρεώσεων και σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμείνει αρραγής η ενότητα της ομάδας και όλου του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Οι λόγοι

Οι λόγοι που υπαινίσσεται στην δήλωση του ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν είναι ακόμα γνωστοί, σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες του «Μ» είναι κάποιοι σημαντικοί έστω και αν δεν είναι όλοι ισοβαρείς.
Ο πρώτος λόγος και ίσως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της απογοήτευσης του προέδρου και τον οδήγησε στην παραίτηση, είναι τα γεγονότα της Σουρωτής, έστω και αν ο ίδιος πιστεύει πως δεν είναι φίλαθλοι της ομάδας αυτοί που τα δημιούργησαν. Το γεγονός και μόνο πως με τον τρόπο αυτό κάποιοι χρησιμοποιούν τον ΠΑΟΚ, του ήταν αρκετό για να φτάσει στα άκρα. Και επίσης γιατί αυτούς τους άγνωστους που χρησιμοποιούν τον ΠΑΟΚ για προσωπικούς σκοπούς και κίνητρα δεν μπόρεσε ο ίδιος και η διοίκηση να τους περιθωριοποιήσει.
Ο Θόδωρος πιστεύει πως κάποιοι μέσα στον σύλλογο, αντίθετα από τον ίδιο, βλέπουν πολύ κοντά, πολύ άμεσα την προοπτική της ομάδας και το ενδιάφερον τους συνίσταται στο πώς να βάλει ένα γκολ αυτή στο κάθε προσεχές της παιχνίδι. Ο ίδιος είχε άλλη άποψη, άλλη προοπτική και άλλα όνειρα για τον ΠΑΟΚ. Να δει μακροπρόθεσμα την επιβίωση και λειτουργία της και για τον λόγο αυτό ξεκίνησε την κατασκευή του προπονητηρίου, που ήταν ένα όνειρο δεκαετιών και που δεν μπόρεσε ο σύλλογος να δημιουργήσει εδώ και 50 χρόνια. Η κοντόφθαλμη προοπτική δεν τον ικανοποιούσε.
Ο δεύτερος λόγος και εξ ίσου σημαντικός είναι πως το τελευταίο διάστημα ασκείται μια κριτική από διάφορα κέντρα για τις επιλογές που έκανε ο ίδιος και η διοίκηση του και μέσα σ’ αυτές τις επιλογές ήταν η παρουσία του Βασίλη Γκαγκάτση τον οποίο η πίεση των γεγονότων ανάγκασε σε παραίτηση. Ακόμα οι επικρίσεις ξεκινούσαν στις επιλογές ποδοσφαιριστών και κατέληγαν στους λόγους του μέτριου αγωνιστικού ξεκινήματος στην φετινή περίοδο.
Τις τελευταίες μέρες γίνεται μια διακριτική αναφορά στην απώλεια ενός τεράστιου χρηματικού ποσού από το αποθεματικό του, στην γνωστή ιστορία της ασφαλιστικής εταιρείας που χρεοκόπησε και στην οποία είχε επενδύσει αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο, που αντιπροσώπευε σημαντικό μέρος των κερδών από την πολύχρονη ποδοσφαιρική του καριέρα. Η απώλεια αυτή δεν υπήρξε αιτία της παραίτησης του αφού δεν έχει καμιά σχέση με την παρουσία και λειτουργία του στην ομάδα. Μάλιστα θα υπέθετε κανείς πως η απώλεια ενός χρηματικού ποσού θα μπορούσε για έναν επί πλέον λόγο να ήταν αιτία της παραμονής του στην ομάδα και όχι λόγος παραίτησης.
Ακόμα προστίθεται πως δεν υπάρχει λόγος υγείας, ούτε οικογενειακό πρόβλημα αλλά και ένας ακόμα πρόσθετος λόγος ήταν η διαρκής ενόχληση για οικονομικούς λόγους από παράγοντα της ομάδας, του παρελθόντος που απειλούσε την σημερινή διοίκηση με αγωγές για ποσό δυο εκατομμυρίων ευρώ από διαφυγόντα κέρδη και που διατείνονταν πως του όφειλε η ΠΑΕ από την προηγούμενη διοικητική θητεία του Γιάννη Γούμενου. «Εμείς δεν θα κάνουμε ποτέ τακτική διοίκηση για να πληρώνουμε ζημίες άλλων. Να πάτε να τα ζητήσετε από τον κ. Γούμενο» ήταν η απάντηση του Θοδωρή Ζαγοράκη στον πρώην παράγοντα, που έχει δεσμευμένα τα περιουσιακά του εξ’ αιτίας των ατασθαλιών που παρατηρήθηκαν στην διοίκηση Γούμενου.
Σε κάθε περίπτωση ο Θόδωρος Ζαγοράκης που φαίνεται πως έχει πάρει την οριστική του απόφαση, δεν στηρίχτηκε από όσους έπρεπε να τον στηρίξουν και κυρίως από ανθρώπους που ισχυρίζονται πως αγαπούν την ομάδα διαχρονικά.

«Φέρτε τον πίσω»

Για μεγάλη μερίδα του κόσμου του ΠΑΟΚ ο Θόδωρος Ζαγοράκης δεν είναι παρελθόν. Είναι παρών και αξιώνουν την παραμονή του στην ηγεσία της ομάδας αφού με την δική του παρουσία ο ΠΑΟΚ μπορεί να βαδίσει στους δρόμους της επιτυχίας και του νοικοκυριού. Χθες μάλιστα μια μικρή παρουσία των φιλάθλων του συλλόγου κατευθύνθηκε στην κατοικία του Ζαγοράκη στο Πλαγιάρι, για να παρακαλέσει τον πρόεδρο της ομάδας να παραμερίσει τις προσωπικές αφορμές και αιτίες που έχει και που τον οδηγούν στην απόφαση του αυτή. Ο Θοδωρής όμως έλειπε όπως θα λείψει και σήμερα από το δ.σ. της ΠΑΕ το μεσημέρι.
Το ερώτημα είναι αν θα λείψει και από την μεθαυριανή εκδήλωση τιμής και μνήμης των έξι νεκρών των Τεμπών, και που θα γίνει το πρωί της Κυριακής στο σημείο του μνημείου των αδικοχαμένων παιδιών του ΠΑΟΚ. Κι αν λείψει και από την επιμνημόσυνη δέηση της Κυριακής, το ερώτημα είναι, αν θα λείψει και από την εκδήλωση της Δευτέρας στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Λυδία Καβάλας, όπου πρόκειται να τιμηθούν βετεράνοι παίκτες του ΠΑΟΚ στο φιλικό παιχνίδι που έχει προγραμματιστεί εκεί μεταξύ των βετεράνων της Λυδίας με τους βετεράνους του ΠΑΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει πίσω τον Ζαγοράκη στην ομάδα, αν αυτό είναι ακόμα εφικτό. Το σύνθημα «φέρτε τον πίσω», είναι η επιτακτική ανάγκη αυτών που θέλουν να δουν τον ΠΑΟΚ υγιή και μεγάλο. Με διοικητική ευμάρεια και αγωνιστική αξιοπρέπεια. Πάντως η ιστορία του ΠΑΟΚ από χθες, εκτός απροόπτου φυσικά γυρίζει ένα μεγάλο κεφάλαιο, με απροσδιόριστη συνέχεια. Ένα κεφάλαιο που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2007 και που η τελευταία του σελίδα της γράφτηκε χθες 8 Οκτωβρίου 2009.Πηγη Μετροσπορ

Δεν υπάρχουν σχόλια: