Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Με τον Φάνη στη Ζυρίχη!

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φάνη Γκέκα, που πέτυχε 4 (!) γκολ, η Εθνική, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με τη λήξη του ημιχρόνου (1-2), επικράτησε 5-2 της Λετονίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Αφρικής. Πλέον, αρκεί μια νίκη με... μισό-μηδέν την Τετάρτη (14/10) απέναντι στο Λουξεμβούργο στο ΟΑΚΑ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους διεθνείς να εξαντλήσουν τις πιθανότητες πρόκρισης, μέσω της διαδικασίας των μπαράζ και μάλιστα από θέση ισχύος (γκρουπ ισχυρών), μετά τη νίκη-δώρο των ουκρανών επί της Αγγλίας.

Γκολ αυτοί, σέντρα εμείς...

Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για την Εθνική, αλλά το γκολ του -πάντα... ζεστού όταν αγωνίζεται με την γαλανόλευκη- Φάνη Γκέκα, λιγότερο παρέσυρε τους συμπαίκτες του και περισσότερο αφύπνησε τους λετονούς, οι οποίοι χρειάστηκαν το υπόλοιπο του ημιχρόνου για να αποδείξουν πώς μπορεί να υπερκαλυφθεί η διαφορά των 46 θέσων που χωρίζει τις δύο Εθνικές ομάδες στην κατάταξη της FIFA (12η η Ελλάδα - 58η η Λετονία).

Και γι` αυτό ευθύνεται ο άσος του Εργοτέλη, Μάρις Βερπακόφσκις. Με ένα γκολ - highlight και ένα με τη σφραγίδα φορ κλάσης, ο πρώτος εν ενεργεία σκόρερ της Εθνικής Λετονίας (με 26 γκολ), έβγαλε στην επιφάνεια τις αμυντικές αδυναμίες της ελληνικής ομάδας.

Οι διεθνείς του Οτο Ρεχάγκελ έδειξαν σημάδια αντίδρασης, με αποκορύφωμα το δοκάρι του Καραγκούνη και ένα σουτ - άουτ του Σαμαρά. Ωστόσο, αναλώθηκαν περισσότερο σε ενέργειες που κατέληγαν σε σέντρες από τα πλάγια, καθώς έμοιαζε αδύνατο να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα από τον άξονα, βάσει της υποτονικής παρουσίας των Κατσουράνη - Τζιόλη ως κεντρικά χαφ.

Ομως, η πιο τρανή απόδειξη της καλής ψυχολογίας που είχαν οι λετονοί και όσο περνούσε ο χρόνος φαίνονταν ικανοί να στείλουν στο... ταμείο τους τολμηρούς που επέλεξαν στο στοίχημα τα δύο σημεία έκπληξης, ήταν μια λόμπα του Λάιζανς από το κέντρο του γηπέδου (!), η οποία πέρασε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του πρωτοεμφανιζόμενου σε επίσημο παιχνίδι της Εθνικής, Αλέξη Τζόρβα.

Κάν`το όπως ο Γκέκας!

Το δεύτερο ημίχρονο εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο και έναν πρωταγωνιστή. Ο Φάνης Γκέκας πήρε την Εθνική από το... χεράκι και να την οδήγησε στη Ζυρίχη, όπου στις 19 του Οκτώβρη γίνεται η κλήρωση για τους αγώνες μπαράζ, που οδηγούν στην τελική φάση του Μουντιάλ. Ο διαιτητής, Τομ Χένιγκ Ορεμπρο, τού έδωσε τη δυνατότητα να φέρει το παιχνίδι στα ίσα με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και η ποδοσφαιρική του ιδιοφυϊα να βάλει την Εθνική μας σε θέση οδηγού μέσα σε ένα δεκάλεπτο.

Η ψυχολογία άλλαξε, όλα έγιναν πιο εύκολα και απλοποιήθηκαν με το προβάδισμα ασφαλείας που έδωσε ο Γιώργος Σαμαράς με ένα καταπληκτικό γκολ, σχεδόν 20 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Το 4ο... κερασάκι (6ο από τα 7 που πέτυχε συνολικά η Εθνική εναντίον των λετονών στα προκριματικά!) του Φάνη Γκέκα απογείωσε οπαδούς και συμπαίκτες και δημιούργησε ερωτηματικά: πώς αυτός ο παίκτης θεωρείται λίγος για αυτή τη Λεβερκούζεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: