Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Κετσπάγια: "Μου γινόταν πόλεμος από την πρώτη μέρα"



O Τιμούρ Κετσπάγια δεν πρόλαβε να κάνει ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού ενώ έκατσε μόνο σε έναν αγώνα πρωταθλήματος στον πάγκο, ωστόσο θεωρεί πως πέτυχε αυτό που του είχε ζητήσει η διοίκηση του Ολυμπιακού όταν τον προσέλαβε: την πρόκριση της ομάδας στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από έναν χρόνο απουσίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο πρώην τεχνικός των "ερυθρολεύκων" και νυν της Εθνικής Γεωργίας ήταν άκρως αποκαλυπτικός καθώς: υποστήριξε ότι του γινόταν πόλεμος από την πρώτη ημέρα από δημοσιογράφους, οπαδούς και το "σύστημα" και ότι ουδείς ήθελε να πετύχει, απάντησε στις κατηγορίες περί αμυντικού ποδοσφαίρου που μετέτρεπε τον Ολυμπιακό... Ανόρθωση ενώ μίλησε και για τις περιπτώσεις των Ιεροκλή Στολτίδη και Κυριάκου Παπαδόπουλου.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Τιμούρ Κετσπάγια:

Για το τι κέρδισε στον Ολυμπιακό ή ποιος κέρδισε από αυτή τη συνεργασία:

"Ο Ολυμπιακός κέρδισε από τη συμμετοχή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Όχι πως τα έκανα όλα εγώ ή ότι έγινε από μένα μόνο. Η περίοδος ήταν μεταβατική για την ομάδα, είχαν φύγει παίκτες-κλειδιά από τον Ολυμπιακό και είναι πολύ δύσκολο να ξαναέρθουν ποδοσφαιριστές τέτοιας αξίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς έκανε δύσκολο το έργο. Δεν μπορούσαν οι παίκτες-ονόματα να βοηθήσουν την ομάδα.

Έπρεπε σε γρήγορο χρονικό διάστημα να ετοιμαστεί ο Ολυμπιακός. Αλλά μου γινόταν πόλεμος από την πρώτη ημέρα! Παρακαλούσαν να χάνουμε. Να γίνει η στραβή! Οι δημοσιογράφοι ποτέ δεν με είδαν με θετική ματιά. Είπαν αρχικά πως δεν ήμουν καλή επιλογή και ό,τι και να γινόταν επέμεναν στην άποψή τους. Ποτέ δεν χώνεψαν όσα καταφέραμε!

Έλεγαν “εδώ δεν είναι Ανόρθωση”! Για να δικαιωθούν για όσα υποστήριζαν στην αρχή. Αλλά όταν χτυπούσαν εμένα, γινόταν κακό στους παίκτες και τον Ολυμπιακό! Τι κέρδισα εγώ από τον Ολυμπιακό; Αυτή η ομάδα θα μπορούσε να μου κάνει και ζημιά. Όχι να με βοηθήσει. Αλλά όχι, δεν το κατάφεραν! Ήθελα κι εγώ να φύγω!

Μετά το ματς με την Άλκμααρ θα έβγαινα μπροστά στους δημοσιογράφους και θα έλεγα όσα με έπνιγαν για τρεις μήνες! Το σύστημα με πολέμησε. Ακόμη και οι οργανωμένοι σε τυχαία συνάντησή μας κάτι πήγαν να μου πουν, αλλά τους έγραψα κανονικά! Μα, ποιος κάνει κουμάντο; Όλοι είχαν τα προσωπικά τους οφέλη για να φύγω!"

Για το αν παίζει αμυντικά ως φιλοσοφία ζωής και παχνιδιού:

"Αμυντικά; Με ό,τι έχεις πορεύεσαι. Να έπαιζα επιθετικά και να ήμουν εκτός Τσάμπιονς Λιγκ; Αν γινόταν να αγωνιζόμασταν αλλιώς, θα το κάναμε. Αυτούς τους ποδοσφαιριστές είχα, με αυτούς δούλεψα. Δεν έχω παράπονα από τα παιδιά! Υπήρχαν τραυματισμοί. Το ξεχνάτε; Αυτά για το “αμυντικό ποδόσφαιρο” λέγονται μόνο για να δικαιολογήσουν γιατί έφυγα!

Δεν υπολόγιζαν κανέναν. Ούτε τους παίκτες. Ούτε την ομάδα. Έλεγαν για μένα, αλλά χτυπούσαν τον Ολυμπιακό! Πότε είναι καλό και επιθετικό το ποδόσφαιρο, δηλαδή; Βλέπετε τι συμβαίνει στην Ιταλία και την Ισπανία; Εκεί παίζουν επιθετικά; Αυτά είναι παραμύθια!

Εσείς θέλετε τους ξένους προπονητές να παίρνουν τα εκατομμυριάκια και να φεύγουν! Χωρίς να έχουν αφήσει τίποτα πίσω τους! Εγώ όμως δεν λέω παραμύθια. Όχι, δεν είμαι παραμυθάς!".

Για αυτό που του πρόσαπταν ότι ο Ολυμπιακός γινόταν Ανόρθωση:

"Και λοιπόν; Αυτό ήταν το πρόβλημα; Ελλάδα και Κύπρος είχαν από μία ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ! Το πρόβλημα ήταν η Ανόρθωση; Ότι ήμουν τεχνικός από τη Γεωργία; Η Ανόρθωση των 5 εκατ. ευρώ προϋπολογισμού απέκλεισε τον Ολυμπιακό των 70 εκατ. ευρώ!"

Για την ανάληψη της θέσης του ομοσπονδιακού τεχνικού στην Εθνική Γεωργίας:

"Δεν θέλω να πω ότι πάμε για πρόκριση και τέτοια. Σε 10 ματς όμως στα προκριματικά είχαμε μόνο 3 ισοπαλίες. Και με αντιπάλους που σε παλαιότερες εποχές τους κερδίζαμε. Θα κάνω τη δουλειά μου επαγγελματικά, όσο μπορώ καλύτερα, όπως την κάνω πάντα. Δεν μένω σε συμβόλαια. Μακάρι να πάμε καλά και να συνεχίσω.

Αν δω ότι δεν μπορώ, φεύγω! Ούτε σε φιλικό δεν παίρναμε τη νίκη. Θα δω τι θα βρω εκεί και ανάλογα θα παίξουμε. Ο Κούπερ; Δεν ξέρω τι ευθύνες μπορεί να έχει. Είμαστε δύσκολοι άνθρωποι οι Γεωργιανοί. Ίσως να θέλαμε στη χώρα μου κάτι διαφορετικό".

Για το θέμα του "παραγκωνισμού" του Ιεροκλή Στολτίδη:

"Ήταν ο πρώτος που συνάντησα όταν ήμουν στα γραφεία του Ολυμπιακού. Του μίλησα πριν και από τη γυναίκα μου! “Πώς πας;” τον ρώτησα". Ενδιαφέρθηκα. Αλλά μετά δεν τον έβλεπα 100% έτοιμο να βοηθήσει. Να ξέρετε, είχα 25 παίκτες και δεν είναι εύκολο για τον προπονητή.

Έπρεπε να ετοιμάσω την ομάδα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο προπονητής βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Όσοι αγωνίστηκαν έδωσαν τα πάντα και περάσαμε. Δεν έχω παράπονο. Μην είστε τυφλοί! Ορισμένοι περίμεναν την αποτυχία! Ήθελαν η ομάδα να έχει προβλήματα".

Για τη χρησιμοποίηση του Κυριάκου Παπαδόπουλου σε θέση αμυντικού χαφ:

"Αυτό ήταν το θέμα; Ήθελα να τον δω και σε άλλη θέση, όχι μόνο ως σέντερ μπακ. Μόνο στην Ελλάδα δεν δίνονται ευκαιρίες στους νέους. Και στον Μήτρογλου έδωσα τη δυνατότητα να αγωνιστεί. Έπαιζαν όσοι ήταν έτοιμοι. Όσοι προσπαθούσαν. Για μένα μιλά η δουλειά μου. Είμαι εδώ για να φτιάχνω ομάδες!

Δεν το χώνεψαν και η κατάσταση στις εξέδρες ήταν αρνητική. Αλλά είμαι περήφανος. Εδώ κυνηγήσατε τον Ρεχάγκελ που σας έδωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, εγώ θα γλίτωνα;".

Δεν υπάρχουν σχόλια: