Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Μπάσκετ - Α1 Ανδρών-Ο Παναθηναϊκός πήρε το ντέρμπι του ΟΑΚΑ.


Ο Νίκολας καρφώνει στο καλάθι του Ολυμπιακού Ο Παναθηναϊκός πήρε το ντέρμπι του ΟΑΚΑ νικώντας τον Ολυμπιακό με 98-90. Βέβαια, το σημαντικότερο όλων ήταν πως οι πράσινοι "καθάρισαν" την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου και θα έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα επικείμενα πλέι οφ. Νίκολας, Διαμαντίδης και Σπανούλης "εκτέλεσαν" τους "ερυθρόλευκους".

Ο Παναθηναϊκός πήρε το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της χρονιάς και μάλιστα με πολύ καλή απόδοση. Οι πράσινοι "εκτέλεσαν" τον Ολυμπιακό από τη γραμμή των τριών πόντων και δεν άφησαν και πολλά περιθώρια στους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Ολυμπιακός από την άλλη δεν ήταν καλός, αλλά βέβαια κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως έπαιζε δίχως δύο από τους καλύτερους παίκτες του, τον Γιάννη Μπουρούση και τον Λίνας Κλέιζα. Ο Μίλος Τεόντοσιτς πέτυχε τον πρώτο του πόντο στο 28' (!) με μία βολή, αλλά ακόμα κι έτσι έμεινε μέσα στο παιχνίδι μέχρι το τέλος. Ο Ντρου Νίκολας έκανε απίστευτη εμφάνιση και "σκότωσε" τον Ολυμπιακό με πόντους 27 πόντους. Εξίσου σημαντική εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Τραγικές άμυνες
Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν η χαρά της επίθεσης με τον Παναθηναϊκό να έχει απίστευτα ποσοστά ευστοχίας και τον Ολυμπιακό να ακολουθεί με λίγο χειρότερα. Οι πράσινοι έκλεισαν την περίοδο προηγούμενοι με 32-28, έχοντας 6/7 δίποντα και 6/8 τρίποντα. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης στα πρώτα δέκα λεπτά είχε 12 πόντους και 9 ο Ντρου Νίκολας. Ο Ολυμπιακός από την άλλη, είχε 9/10 δίποντα και εξαιρετικούς τους Παπαλουκάς, Βούισιτς και Σχορτσιανίτη.

Ο Παναθηναϊκός με πίεση στην άμυνα έτρεξε ένα σερί 6-0 στις αρχές της τρίτης περιόδου και προηγήθηκε για πρώτη φορά με διψήφιο αριθμό πόντων (38-28). Η διαφορά δεν άργησε να εκτοξευθεί, μιας και ο Παναθηναϊκός την ώρα εκείνη είχε φοβερό ρυθμό. Στο 13' η διαφορά έφτασε τους 14 πόντους (46-32). Ο Ολυμπιακός απάντησε και με καλή άμυνα, αλλά και τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη που έκανε ό,τι ήθελε τους ψηλούς του Παναθηναϊκού μείωσε σε 48-42 στο 17'.

Ο Παναθηναϊκός ανέκαμψε και πάλι και με τρίποντο του Διαμαντίδη λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου ξέφυγε με 14 (58-44). Το ποσοστό του Παναθηναϊκού στα τρίποντα ήταν εξωπραγματικό με 11/17 όπως και οι ασίστ που μόλις σε 20 λεπτά άγγιξαν τις 18! Ο Νίκολας τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 19 πόντους και ο Διαμαντίδης με 17. Για τον Ολυμπιακό ο Σχορτσιανίτης είχε 16 και 10 ο Βούισιτς.

Μείωση και... Νίκολας
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ καλά το δεύτερο ημίχρονο και με... αιχμή του δόρατος τον Τζος Τσίλντρες μείωσε ακόμα και στους επτά πόντους (61-54) στο 24', αλλά ακολούθησε ένας "καταιγισμός" από τον Ντρου Νίκολας. Ο Αμερικάνος γκαρντ με συνεχόμενους πόντους βοήθησε τους πράσινους να ανεβάσουν εκ νέου τη διαφορά, που αυτή τη φορά έφτασε τους 16 πόντους (70-54) στο 25', ενώ λίγο αργότερα έφτασε και τους 19 (74-55). Κάποιες καλές άμυνες βοήθησαν τους "ερυθρόλευκους" να ρίξουν κάπως τη διαφορά στο τέλος της τρίτης περιόδου (79-64).

Ο Ολυμπιακός ξύπνησε στην τελευταία περίοδο και μείωσε στους επτά πόντους (87-80) τρία λεπτά πριν από το φινάλε. Όμως δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω από το να διαφυλάξει το πλεονέκτημα της διαφοράς των πόντων, το οποίο όμως, μόνο αν γίνει κάποιο θαύμα θα εκμεταλλευτεί. Το τελικό 98-90 ικανοποίησε τους 18.000 φιλάθλους των "πρασίνων", μετά την απογοήτευση για την απώλεια του Κυπέλλου και τον αποκλεισμό από τους "8" της Ευρωλίγκα...

Κροτίδες, δυναμιτάκια και μπουκάλια
Στο παρκέ ρίχτηκαν δεκάδες δυναμιτάκια και μπουκάλια, ενώ έφτασαν ακόμα και στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ένα μάλιστα έσκασε στα πόδια των παικτών με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί έντονα στη γραμματεία και τους διαιτητές ο Νίκος Μπουντούρης. Μία φωτοβολίδα έκαψε το δίχτυ ασφαλείας που υπήρχε μπροστά από τους φανατικούς οπαδούς. Κάπως έτσι για μία ακόμη φορά οι λίγοι χάλασαν την ωραία ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι πολλοί...

Τα δεκάλεπτα: 32-28, 58-44, 79-64, 98-91
Διαιτητές: Πηλοϊδης, Αναστόπουλος, Κορομηλάς Ηλ.

ΠΑNΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 2, Σπανούλης 22 (3), Περπέρογλου, Μπατίστ 10, Φώτσης, Χέισλιπ 5, Νίκολας 27 (7), Διαμαντίδης 26 (5), Πέκοβιτς 6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 3 (1), Πεν 6 (2), Τσίλντρες 26 (2), Βούιτσιτς 15, Τεόντοσιτς 6 (1), Παπανικολάου, Χαλπερίν 2, Μαυροκεφαλίδης 10, Βασιλόπουλος 5 (1), Σχορτσιανίτης 18

Δεν υπάρχουν σχόλια: