Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ο.ΣΟΡΛΕΝ - «Σκεφτόμαστε τον τίτλο»


Eπιμέλεια: Δ.Μ.

«Θα ήταν ψέματα να πω ότι δεν παλεύουμε για τον τίτλο έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Είμαστε κοντά στην κορυφή, έχουμε ανταποκριθεί έξοχα στα τελευταία ντέρμπι που έχουμε δώσει, επομένως δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει στο μυαλό μας η κατάκτηση του πρωταθλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο άσος του ΠΑΟΚ, Ολιβιέ Σορλέν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνική αθλητική εφημερίδα.

Αναλυτικά, η συνέντευξη που παραχώρησε ο Σορλέν στην «Εξέδρα των σπορ της Δευτέρας»:

Αλλη μία εκτός έδρας νίκη με την Ξάνθη, με μία εμφάνιση που θεωρείται από πολλούς η καλύτερη μακριά από την Τούμπα.

«Η αλήθεια είναι ότι πιάσαμε καλό ρυθμό από νωρίς και καταφέραμε να πετύχουμε δύο γκολ πριν συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο του αγώνα. Ελέγξαμε το παιχνίδι, ήμασταν σοβαροί και θα μπορούσαμε αν είχαμε σταθεί πιο τυχεροί να πετύχουμε και άλλα γκολ. Ολα τα παιδιά ήταν σε πολύ καλή μέρα και δεν αφήσαμε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας μέσα στο παιχνίδι. Δεν ξέρω αν ήταν η καλύτερη εμφάνιση, γιατί για εμένα μετράει και το ποιος είναι ο αντίπαλος και θεωρώ ότι στο ‘Καραϊσκάκη’ ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι και πήραμε αυτό που θέλαμε. Πάντως, κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι, που μας δίνει την ευχέρεια να συνεχίσουμε με πίστη».

Η νίκη στη Ξάνθη είναι ένα βήμα τίτλου;

«Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια συγκέντρωση και στα υπόλοιπα έξι παιχνίδια. Νικήσαμε τη Ξάνθη, αλλά δεν λέει κάτι αυτό. Ολα είναι πολύ δύσκολα παιχνίδια, με ομάδες που για τους δικούς τους λόγους θέλουν το αποτέλεσμα. Αρα δεν βλέπω τον λόγο να μιλάμε από τώρα για βήμα τίτλου. Το κάθε παιχνίδι έχει τις δικές του δυσκολίες και πρέπει να το κοιτάμε ξεχωριστά».

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο;

«Θα ήταν ψέματα να πω ότι δεν παλεύουμε για τον τίτλο έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Είμαστε κοντά στην κορυφή, έχουμε ανταποκριθεί έξοχα στα τελευταία ντέρμπι που έχουμε δώσει, επομένως δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει στο μυαλό μας η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το αν θα φτάσουμε μέχρι το τέλος είναι πολύ νωρίς για να το πω. Τα έξι παιχνίδια που απομένουν είναι πάρα πολλά και δεν χρειάζεται να λέμε μεγάλα λόγια».

Βρίσκεσαι στον ΠΑΟΚ περισσότερο από έναν χρόνο και είσαι σε θέση να κρίνεις τις διαφορές της ομάδας με πέρυσι.

«Οταν ήρθα πέρυσι τελειώσαμε τη σεζόν δεύτεροι και τώρα πάλι είμαστε ψηλά. Παίζουμε μαζί καιρό, ο κορμός δεν έχει αλλάξει, ο κ. Σάντος μας μεταδίδει πλέον πιο εύκολα κάποια πράγματα, άρα η ομάδα εξελίσσεται. Είναι πολύ σημαντικό για έναν προπονητή να μπορεί να εξηγήσει λιγότερα πράγματα στους παίκτες του μέρα με τη μέρα. Υπάρχει μία αφομοίωση στο πλάνο από όλους μας, κυρίως τους παλαιότερους και έτσι υπάρχει και ο χρόνος να βάλουμε περισσότερα στοιχεία στο παιχνίδι μας».

Ο ΠΑΟΚ όμως πείθει φέτος ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση.

«Πέρυσι δεν είχαμε νικήσει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, κάτι που φέτος άλλαξε. Αν θέλεις να παλεύεις για τον τίτλο πρέπει να κερδίσεις σε αυτά τα παιχνίδια. Είναι αγώνες έξι βαθμών και πέρυσι τερματίσαμε μόλις οκτώ βαθμούς από την κορυφή. Δηλαδή, αν νικούσαμε σε ένα παιχνίδι τον Ολυμπιακό και ένα τον Παναθηναϊκό, θα ήμασταν εμείς οι πρωταθλητές. Πέρυσι μας έλειπαν κάποια στοιχεία και δεν τα καταφέραμε, όμως φέτος υπάρχει μία σημαντική βελτίωση».

Ψυχολογικά δηλαδή η μεγαλύτερη νίκη ήταν αυτή στο «Καραϊσκάκη»;

«Επειτα από αυτό τον αγώνα βοηθηθήκαμε και καταλάβαμε ότι είμαστε σε θέση να νικάμε αυτές τις ομάδες. Οχι ότι δεν το πιστεύαμε και πριν, αλλά υπήρχε μεγάλη ατυχία σε τέτοιου είδους παιχνίδια και το γεγονός αυτό μας είχε φέρει κάποιον εκνευρισμό. Τελικά, όντως η νίκη στο ‘Καραϊσκάκη’ μας απελευθέρωσε και μας έδωσε την ψυχολογία να ανταποκριθούμε και εναντίον του Παναθηναϊκού παρότι δεν κάναμε και τέλειο παιχνίδι».

Γίνεται πολύ λόγος για το μπάτζετ των ανταγωνιστών σας. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν σαφώς μεγαλύτερο από τον ΠΑΟΚ. Είναι κάτι το οποίο σας προβληματίζει;

«Τα μπάτζετ είναι άλλη ιστορία. Ολοι έχουμε δύο πόδια και δύο χέρια μέσα στο γήπεδο. Τελειώνοντας πέρυσι δεύτεροι, ήρθαν παίκτες που μπορεί να μη στοίχισαν πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλοί παίκτες και μας ενίσχυσαν. Ο κορμός έμεινε ο ίδιος σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές μας. Τα χρήματα δεν παίζουν μπάλα και εμείς δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το πώς αμείβονται οι αντίπαλοί μας».

Υπάρχουν παραδείγματα ανάλογα στη Γαλλία με ομάδες που με μικρότερο μπάτζετ κάνουν υπερβάσεις;

«Φέτος είναι η Μονπελιέ, αλλά πάντα υπάρχουν ομάδες με μικρό μπάτζετ που το παλεύουν για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Και το αντίθετο συμβαίνει βέβαια, εκεί όπου ομάδες με μεγάλα μπάτζετ προσπαθούν να μην υποβιβαστούν. Κλασικό παράδειγμα η Παρί. Η Λιόν, για παράδειγμα, δεν έγινε μεγάλη από τη μία μέρα στην άλλη. Από χρονιά σε χρονιά χτίστηκε μια αυτοκρατορία. Ξεκίνησε με ένα μπάτζετ χαμηλό, που τότε ήταν στα μέτρα της, και κατάφερε να εξελιχθεί και να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη. Αυτό που έκανε η Λιόν, πρέπει και εμείς να το κάνουμε. Χρειάζεται υπομονή στο ποδόσφαιρο. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση και να κάνεις θα βγεις χαμένος».

Ποια είναι η διαφορά του ελληνικού με το γαλλικό πρωτάθλημα;

«Εδώ έχεις λιγότερες πιθανότητες να πάρεις τον τίτλο, καθώς είναι οι ίδιες οι ομάδες που παλεύουν εδώ και χρόνια και γνωρίζουν καλά πώς πρέπει να κινηθούν εντός και εκτός γηπέδου. Στη Γαλλία, υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των ομάδων και βαθμολογικά, αλλά και ποιοτικά. Από τη στιγμή που και εμείς πλέον διεκδικούμε, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε στο να αλλάξει κάτι στο πρωτάθλημα».

Θεωρείς ότι φέτος έχεις αποδώσει το ποδόσφαιρο που μπορείς να παίξεις;

«Αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω πολλά παραπάνω από αυτά που έχω δείξει μέχρι σήμερα. Είχα αρκετά προβλήματα, με έκαναν να πέσω ποδοσφαιρικά, όμως ανεβαίνω σιγά-σιγά, τα προβλήματα λύνονται, συνέρχομαι και θα ανεβάσω την απόδοσή μου. Είναι πολλές φορές που στον ποδοσφαιριστή συμβαίνουν πράγματα που τον αποσυντονίζουν».

Στη σεζόν είχες τραυματισμούς, κάτι που δεν είχες αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Αν ναι, μπορείς να εξηγήσεις γιατί συνέβη αυτό;

«Δεν είχα ποτέ τραυματισμούς. Θεωρώ ότι ο οργανισμός μου είχε μάθει με τον ίδιο γυμναστή οκτώ χρόνια και ίσως φέτος που άλλαξε ο τρόπος προπόνησης επηρεάστηκε το σώμα μου. Η αλλαγή αυτή πιθανότατα να με επηρέασε, αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για αυτό. Πάντως, τώρα αισθάνομαι πολύ καλά και το έχω ξεπεράσει αυτό το θέμα».

Παρ’ ότι παραδέχεσαι ότι δεν είσαι στην καλύτερη κατάσταση, ο προπονητής σου σε στηρίζει. Τι σημαίνει για εσένα αυτό;

«Σεβασμός υπάρχει προς τον προπονητή μου, ανεξάρτητα από το αν θα με στήριζε ή όχι. Ανθρώπινα αν το δεις όμως, είναι πολύ σημαντικό για εμένα το ότι με πίστεψε όταν εγώ δεν αισθανόμουν καλά. Πρέπει να του το ανταποδώσω με την απόδοσή μου στο γήπεδο. Του χρωστάω του κ. Σάντος, γιατί μου έχει φερθεί άψογα όλο αυτό το διάστημα που συνεργαζόμαστε».

Η διάρρηξη που έγινε στο σπίτι σας σε επηρέασε καθόλου;

«Ηταν από τα προβλήματα που μου έφεραν και άλλα προβλήματα. Το μυαλό μου ήταν στην οικογένειά μου και όχι στο ποδόσφαιρο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσω τη συγκέντρωσή μου στη δουλειά και να έρθουν τραυματισμοί, μέτριες εμφανίσεις και πολλά άλλα. Τώρα άλλαξα σπίτι, έχει βελτιωθεί η ψυχολογία μας και είμαστε πολύ καλά. Εζησα κάποιες έντονες στιγμές που πλέον ανήκουν στο παρελθόν».

Υπάρχει προβληματισμός μέσα στην ομάδα για την πίεση που ασκείται για κατάκτηση πρωταθλήματος;

«Δεν μας επηρεάζει η πίεση του πρωταθλητισμού και εμένα προσωπικά σίγουρα όχι. Στα δύο τελευταία παιχνίδια θα ξέρουμε αν πηγαίνουμε για τίτλο. Θα κάνουμε το καλύτερο για να φτάσουμε στον στόχο μας, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο».

Ο κόσμος της ομάδας, αν και υπάρχει μέτρο για την απαγόρευση των μετακινήσεων, ρίσκαρε και βρέθηκε κοντά σας. Εχεις συναντήσει τέτοιο κοινό στο παρελθόν;

«Είναι ευχάριστο να παίζεις με τέτοιο κόσμο στο πλευρό σου. Είναι εξαιρετικός και για αυτούς τα δίνουμε όλα. Και μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό βλέπουμε πόσο το πιστεύουν και μας δίνουν δύναμη. Η ατμόσφαιρα μάλιστα που δημιούργησαν στο ντέρμπι που πέρασε ήταν συγκλονιστική, δεν έχω ξαναζήσει κάτι ανάλογο. Γίνεται προσπάθεια απ' όλους μας να τους δώσουμε ένα μεγάλο χαμόγελο στο τέλος».

Υπάρχει κάποιος προσωπικός στόχος που έχεις θέσει;

«Στόχος μου είναι να κάνω πάντα το καλύτερο, αυτό που μου λέει ο προπονητής. Να συνεχίσουμε αυτό που έχουμε, που ικανοποιεί εμάς και τον κόσμο. Δεν βάζω μακροπρόθεσμους στόχους, γιατί μου αρέσει να είμαι προσγειωμένος. Για το αν μπορούμε να κατακτήσουμε τον τίτλο θα σας πω δύο αγωνιστικές πριν λήξει το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να πετύχει αυτό που έκανε η Λιόν. Θέλει όμως υπομονή. Δεν αισθανόμαστε καμία πίεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: