Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Πλεύρης: "Τα παράπονά τους στην UEFA"

Eπιμέλεια: Δ.Μ.

Οι καθαρές ομάδας να πάνε στην UEFA να ζητήσουν το λόγο γιατί βρίσκονται στη λίστα και όχι να τα βάζουν μαζί του, δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πλεύρη στο Libero 107,4:

Για την υπόθεση με τα "ύποπτα" παιχνίδια:

"Είχα καταθέσει μια ερώτηση στην Βουλή, μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τότε μας είχαν πει ότι ο φάκελος είναι στον εισαγγελέα και δεν θα δημοσιοποιηθεί. Προχώρησα σε νέα επίκαιρη ερώτηση και είχα πει ότι από δικές μου πηγές είχαν έρθει στην κατοχή μου τα στοιχεία και θα τα έδινα εγώ στην δημοσιότητα ώστε να επιβεβαιωθεί αν όντως ήταν αυτά τα παιχνίδια και οι ομάδες που εμπλέκονται ή όχι από την Βουλή.

Το έκανα αυτό γιατί τα στοιχεία που ήρθαν στην κατοχή θεώρησα πως ήταν σοβαρά, πράγματι τότε που υπεδείχθησαν κάποια παιχνίδια από τον φάκελο και είχα πλέον βάσιμη υποψία ότι αυτά που είχα στην κατοχή μου ήταν τα σωστά στοιχεία, αμέσως μετά θεώρησα αυτονόητο ότι έπρεπε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία αυτά.

Αυτό που με ενόχλησε είναι ότι υπάρχουν 2 διαδικασίες, η μία είναι η αναζήτηση ποινικών ευθυνών, που όντως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και την προστασία ανθρώπων και η άλλη είναι οι ΠΑΕ, πολλές από αυτές μπορεί να έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι χωρίς να γνωρίζουν τίποτε απολύτως, γιατί π.χ η άλλη ομάδα να έκατσε να χάσει επίτηδες χωρίς να γνωρίζει η αντίπαλη ΠΑΕ ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, καταλαβαίνετε.

Όπως κάνει και UEFA, πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε και εμείς στην Ελλάδα, να υπάρξει δηλαδή δημοσιοποίηση ώστε να προστατέψουμε το προϊόν μας για αυτό το έκανα. Μαθαίνω ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις να κινηθούν κάποιες ομάδες εναντίον μου και είπα ότι παραιτούμαι από την βουλευτική ασυλία, περίμενα όμως αντί να το κάνουν αυτό, να πάνε στην UEFA και να πουν με ποιο δικαίωμα με βάλατε στην λίστα, εγώ είμαι καθαρή ομάδα, αυτό πρέπει να κάνουν όχι να τα βάζουν μαζί μου"

Για τις αιτιάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την μη δημοσιοποίηση της λίστας:

"Οι τοποθετήσεις της κ. Γκερέκου κρίνονται για την ώρα όπως οι τοποθετήσεις της ΝΔ για τις υποθέσεις Siemens και Βατοπεδίου, μας έλεγαν τότε ότι οι υποθέσεις είναι στον εισαγγελέα και δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε κτλ Φαντάζεστε όμως στη υπόθεση Siemens (που σημειωτέον δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση εναντίον της εταιρείας) να μην λέγαμε στον κόσμο τι συμβαίνει και να λέγαμε απλά «ένα σκάνδαλο με προμηθευτή του δημοσίου;» δεν είναι σωστά πράγματα αυτά, θα γινόταν χαμός μετά, οπότε γιατί να το κάνουμε αυτό για τις ΠΑΕ;"

Εξηγώντας το δικό του σκεπτικό:

"Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γίνει αρχικά το σωστό θεσμικό και νομικό πλαίσιο για να σταματήσουν να στήνονται αγώνες. Θυμάστε και μια παλαιότερη υπόθεση, του Πανιωνίου με την Δυναμό Τυφλίδας; μάθαμε ποτέ τι έγινε τότε; γιατί λοιπόν να μην δημοσιεύουμε τα στοιχεία και να προστατέψουμε με αυτό τον τρόπο τις ομάδες; έτσι νομίζω θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα στην λίστα είναι και το παιχνίδι Πανθρακικός - Γιάννενα, που έχει έρθει με την ένδειξη «ελαφρώς ύποπτο» που μπορεί να μην σημαίνει τίποτε, γιατί λοιπόν να μην το ξέρουμε αυτό και να ξέρουμε απλά ότι είναι στην λίστα με τα στημένα; Καλύτερα λοιπόν να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση παρά διαρροές, έτσι προστατεύονται καλύτερα οι ομάδες"

Για τους χαρακτηρισμούς "ύποπτο", "ελαφρώς ύποπτο", "διεφθασμένο":

"Οι χαρακτηρισμοί των παιχνιδιών προέρχονται από την UEFA ανάλογα με τα ποσά που έχουν παιχθεί σε κάθε παιχνίδι. Όλα τα στοιχεία προέρχονται κυρίως από τις στοιχηματικές εταιρίες, η UEFA ως γνωστόν συνεργάζεται με μια τέτοια εταιρεία και ειδοποιείται όταν υπάρχει ασυνήθιστη κίνηση σε κάποιο ή κάποια παιχνίδια, χτυπάει συναγερμός τότε, δεν λαμβάνει υπ’ όψη η UEFA ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο να κερδίσει ή έχει ανάγκη κτλ, κοιτά μόνο τι στοιχήματα έχουν παιχθεί"

Για την συνέχεια της υπόθεσης:

"Ολοκληρώθηκε ο κοινοβουλευτικός έλεγχος και έχουμε μπροστά μας 2 δεδομένα ή θα γίνει ντόρος για 2-3 μέρες και θα ξεχαστεί μετά ή θα κινηθούν οι μηχανισμοί της Πολιτείας για να παταχθει αυτό το φαινόμενο, κάτι που είναι η ελπίδα μου"

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κ. Γκερέκου:

"Οι κινήσεις που είπε η κ. Γκερέκου ότι θα γίνουν είναι θετικές γιατί πολύ απλά προχωρά έτσι το νομοθετικό πλαίσιο για το θέμα αυτό. Άρση απορρήτου συνομιλιών, τραπεζικών λογαριασμών και προστασία μαρτύρων είναι μια καλή αρχή για ένα νομοθετικό πλαίσιο.

Όταν λέμε προστασία μαρτύρων, μην κοροϊδευόμαστε εννοούμε κατά βάση προστασία των ποδοσφαιριστών ή παραγόντωνπου θα θελήσουν να πουν κάτι καθώς τώρα υποχρεούνται να συμμετέχουν σε διαδικασίες χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό αυτή την στιγμή"

Για το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν φτάνουν συνήθως στην διαλεύκανση τέτοιες υποθέσεις:

"Σε άλλες χώρες τέτοιες υποθέσεις προσωρούν περισσότερο και η αίσθηση μου είναι ότι στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο είναι συνδεδεμένο με την πολιτική και ενέχει πολιτικό κόστος π.χ για ένα βουλευτή από τον Βόλη ή την Κομοτηνή, να ασχοληθεί με τέτοιες υποθέσεις καθώς θα υπάρξει πίεση.

Και σε μένα επίσης μπορεί να εναντιωθούν μερικοί οπαδοί γιατί θα πιστεύουν ότι τα έχω βάλει με την ομάδα τους, δεν είναι φυσικά αυτή η πρόθεση μου"

Για την δράση της UEFA από εδώ και πέρα:

"Η UEFA περιμένει την Ελλάδα τώρα, αν δεν κινηθούμε εμείς δεν πρόκειται να κάνει τίποτε, περιμένει τα αποτελέσματα της ελληνικής έρευνας και τη κατάλληλη ενημερωση στην συνέχεια για κάνει τις κινήσεις της. Είναι λογικό αυτό καθώς έχει να ασχοληθεί ετησίως με 29.000 υποθέσεις στημένων αγώνων και δεν μπορεί να παρακολουθεί κάθε υπόθεση από κοντά, περιμένει έρευνες και αποτελέσματα από τις χώρες που δραστηριοποιούνται οι ομάδες.

Έχει πάντως μια σαφή διάθεση να προστατέψει το προϊόν της, δεν θέλει να κερδοσκοπούν σε βάρος των ομάδων και του κόσμου. Περιμένει λοιπόν τα αποτελέσματα της ελληνικής έρευνας και θα δράσει μετά, αυτό που κάνει είναι να αφήσει ανοιχτές τις υποθέσεις, π.χ. η έρευνα για το Πανιώνιος - Δυναμό Τυφλίδας θα είναι ανοιχτή μέχρι το 2024.

Έχει φυσικά κάποιες προστάσεις η UEFA και τις εξετάζει αλλά για να εφαρμοστούν χρειάζεται πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε παρακάτω και να υπάρχει το κατάλληλο νομικό και ποινικό πλαίσιο στην χώρα μας. Δεν σας κρύβω πάντως ότι οι αξιωματούχοι της UEFA θεωρούν ότι γίνονται πάρα πολλά στην Ελλάδα, ειδικά στην Β` Εθνική"

Για την ικανότητα της ελληνικής δικαιοσύνης ώστε να προχωρήσουν σωστά αυτές οι υποθέσεις:

"Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη αλλά είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο το θέμα και είναι δύσκολο να ερευνηθεί επαρκώς από τους δικαστές που δεν έχουν κατάλληλη εκπαίδευση. Tην υπόθεση τώρα έχει αναλάβει μια κ. πταισματοδίκης και σίγουρα θα δυσκολευτεί. Βέβαια η άρση του απορρήτου στις συνομιλίες και στις τραπεζικές συναλλαγές αλλά και η προστασία των μαρτύρων είναι μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν πολύ σημαντικά.

Κακά τα ψέματα για την διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων πρέπει να βρεθούν αξιόπιστοι μάρτυρες, είναι δύσκολο να φτάσουμε στα φυσικά πρόσωπα και να αποδοθούν ευθύνες. Έτσι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι να διαμορφώσουμε το σωστό πλαίσιο ώστε να μην συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα"

Κλείνοντας, ο κ. Πλεύρης είπε τα εξής:

"Αν μια ομάδα είναι καθαρή δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και δεν της φταίει κανένας Πλεύρης για την δημοσιοποίηση των στοιχείων, καλύτερα να στραφούν σε αυτούς που συνέταξαν τις λίστες με τους αγώνες. Αν τώρα θέλουν να μου κάνουν μήνυση, ας ξέρουν ότι τότε αποκτώ και εγώ έννομο συμφέρον για να έχω πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία και στα οικονομικά στοιχεία των ομάδων για να ψάξω καλύτερα το θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: