Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ισπανοί κατακτητές!


Μετά την κορυφή της Ευρώπης, η Ισπανία έκανε κατάληψη και στο… Έβερεστ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου! Οι Ίβηρες επικράτησαν στην παράταση με 1-0 της Ολλανδίας έπειτα από το γκολ του Ινιέστα και είναι πρωταθλητές κόσμου!

Έξω ο Τόρες, χωρίς εκπλήξεις οι Ολλανδοί
Το... πείραμα με τον Πέδρο αντί του Τόρες πέτυχε για την Ισπανία και έτσι ο Ντελ Μπόσκε διατήρησε τον άσο της Μπαρτσελόνα στο βασικό σχήμα του τελικού. Από την μεριά του, ο Φαν Μάρβαϊκ είχε ξανά στην διάθεση του τους Φαν Ντερ Βίελ και Ντε Γιόνγκ, οι οποίοι ξεκίνησαν αντί των Μπουλαρούζ και Ντε Ζέου.


Πιο δυνατά η Ισπανία
Η Ισπανία μπήκε πολύ δυνατά στο πρώτο τέταρτο, την ώρα που οι Ολλανδοί ήταν πιο… τρακαρισμένοι και μουδιασμένοι. Οι πρωταθλητές Ευρώπης, με την γνωστή γρήγορη κυκλοφορία και τις προωθήσεις των Ράμος και Καπντεβίλα, δεν άργησαν να δημιουργήσουν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία. Μόλις στο 5ο λεπτό, ο Ράμος έπιασε την κεφαλιά μετά από φάουλ του Τσάβι αλλά ο Στεκέλενμουργκ απέκρουσε και στη συνέχεια οι αμυντικοί πρόλαβαν τον Πικέ που πήρε το ριμπάουντ. Επτά λεπτά αργότερα, ο Βίγια μέσα από την περιοχή έστειλε από κοντά την μπάλα άουτ, στην δεύτερη πολύ καλή ευκαιρία των Ισπανών που κυριαρχούσαν πλήρως σε αυτό το διάστημα.

Σκληρό παιχνίδι, ανέβηκαν οι «οράνιε»
Αντίθετα, η Ολλανδία προσπάθησε χωρίς επιτυχία να απειλήσει με δύο μακρινά σουτ των Κάουτ και Σνάιντερ, με τον Κασίγιας να μην έχει το παραμικρό πρόβλημα. Από το 20’ και μετά, το παιχνίδι έγινε αρκετά σκληρό με πολλά δυνατά μαρκαρίσματα κυρίως από τους Ολλανδούς, γεγονός που έριξε αρκετά τον ρυθμό του αγώνα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ανέβει σταδιακά η απόδοση των «οράνιε». Όχι πως δημιούργησαν μεγάλη πίεση προς την εστία του Κασίγιας αλλά μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου, έδειχναν να πατούν πολύ καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο του «Σόκερ Σίτι». Έκλεισαν τους διαδρόμους των Ισπανών μέσων, περιόρισαν το γνωστό passing game τους και με τον Ρόμπεν να ανεβάζει την απόδοση του και τους Φαν Μπόμελ και Ντε Γιόνγκ να ελέγχουν τον χώρο του κέντρου, οι παίκτες του Φαν Μάρβαϊκ απέκτησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Πρώτη φάση στο 37’
Οι διάδρομοι, όμως, προς την εστία του Κασίγιας ήταν περιορισμένοι καθώς και η αμυντική λειτουργία της Ισπανίας ήταν αρκετά σταθερή. Έτσι, η πρώτη σπουδαία φάση για την Ολλανδία ήρθε πολύ αργά, στο 37ο λεπτό. Ο Ρόμπεν εκτέλεσε έξυπνα το κόρνερ βρίσκοντας τον Φαν Μπόμελ ελεύθερο έξω από την περιοχή, αυτός έπιασε το σουτ το οποίο δεν ήταν καλό ωστόσο η μπάλα πήρε τροχιά προς τον Ματάισεν. Ο Ολλανδός αμυντικός δεν βρήκε, όμως, την μπάλα και έτσι έχασε σημαντική ευκαιρία να κάνει ένα καλό σουτ, ανενόχλητος από κοντά!

Το παιχνίδι απέκτησε πιο γρήγορο ρυθμό στα τελευταία λεπτά, ένα σου του Πέδρο δέφυγε λίγο άουτ, ενώ η προσπάθεια του Ρόμπεν στις καθυστερήσεις ανάγκασε τον Κασίγιας σε δύσκολη απόκρουση, σε μία φάση που ήταν και η τελευταία στο πρώτο μέρος.

Ισορροπημένη αρχή
Οι Ισπανοί προσπάθησαν και πάλι να μπουν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο μέρος, όμως αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να φτιάξουν την μεγάλη φάση μπροστά από την περιοχή του Στεκέλενμπουργκ. Οι Ολλανδοί πίεζαν στο κέντρο και με τα δυνατά τους μαρκαρίσματα δεν άφηναν χώρους στην πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το πρώτο τέταρτο κύλησε με μακρινά σουτ και από τις δύο μεριές, ενώ ούτε οι κεφαλιές των Πουγιόλ στο 48’ και αυτές των Χάιτινγκα και Φαν Πέρσι στο 58’ και στο 61’ βρήκαν στόχο.

Έχασαν τα «σίγουρα»!
Ο Ντελ Μπόσκε έβγαλε στο 60’ τον Πέδρο και έβαλε τον Νάβας, με σκοπό να δυναμώσει και άλλο την δεξιά πλευρά (οι Ισπανοί έπαιζαν πολύ με τον Ράμος από εκείνη την μεριά του γηπέδου). Ωστόσο, δύο λεπτά αργότερα, η Ολλανδία ήταν αυτή που έφτασε μια ανάσα από το 1-0, όταν ο Ρόμπεν βρέθηκε απέναντι από τον Κασίγιας μετά από καταπληκτική κάθετη πάσα του Σνάιντερ αλλά ο Ισπανός αρχηγός απέκρουσε με το πόδι το πλασέ του αριστεροπόδαρου άσου!

Εξίσου μεγάλη ευκαιρία όμως έχασαν και οι Ισπανοί στο 70’, όταν το εξ’επαφής σουτ του Βίγια βρήκε στο πόδι του πεσμένου Χάιτινγκα και η μπάλα έφυγε κόρνερ. Οι Ισπανοί ανέβασαν στροφές και στο 77’ λίγο έλειψε να κάνουν ότι και με την Γερμανία. Ο Τσάβι εκτέλεσε το κόρνερ, ο Ράμος σηκώθηκε πιο ψηλά αλλά δεν μιμήθηκε τον Πουγιόλ και η μπάλα έφυγε πάνω το τέρμα του Στεκέλενμπουργκ.

Και πάλι ο Ρόμπεν…
Κόντρα στην ροή του αγώνα που είχε βρει τους Ισπανούς να πιέζουν ασφυκτικά, η Ολλανδία έχασε και πάλι μεγάλη ευκαιρία στο 82’. Πρωταγωνιστής και τώρα ο Ρόμπεν! Ο άσος της Μπάγερν έφυγε στην πλάτη της άμυνας, επέλεξε να περάσει και τον Κασίγιας, όμως ο αρχηγός των Ισπανών ήταν εκ νέου ο άνθρωπος που έσωσε τους πρωταθλητές Ευρώπης καθώς έπεσε σωστά και σταμάτησε την μπάλα μπλοκάροντας την! Τα υπόλοιπα λεπτά βρήκαν την Ισπανία να έχει την κατοχή, τους Ολλανδούς να περιμένουν πίσω και να ψάχνουν τον Ρόμπεν στην αντεπίθεση, όμως το 0-0 παρέμεινε και το παιχνίδι πήγε στην παράταση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: