Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Αυλαία στην Πριμέρα Ντιβιζιόν


Ανοίγει το Σάββατο η αυλαία του ισπανικού πρωταθλήματος για την περίοδο 2010-2011, το οποίο δεν φέρει πλέον απλά τον τίτλο του πιο θεαματικού στην Ευρώπη, αλλά είναι... πασπαλισμένο και από τη «χρυσόσκονη» της κατάκτησης του Μουντιάλ από την εθνική ομάδα της χώρας.

Μία πλειάδα αστέρων παγκόσμιας κλάσης θα κοσμήσει και φέτος τα γήπεδα της πριμέρα ντιβιζιόν, όμως το νόμισμα έχει και μία άλλη, σαφώς πιο σκοτεινή όψη: η διαφορά των δύο «αιωνίων» αντιπάλων, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, από τις υπόλοιπες ομάδες μοιάζει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους σε κάποιους συλλόγους σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σαν αυτά που υποχρέωσαν την (τρίτη πέρυσι, αλλά 28 βαθμούς μακριά από την κορυφή) Βαλένθια να πουλήσει τους δύο καλύτερους παίκτες της και την UEFA να αποβάλει τη Μαγιόρκα από το Γιουρόπα Λιγκ.

Η φετινή κούρσα για τον τίτλο θα έχει και πάλι δύο διεκδικητές. Η Μπαρτσελόνα διαθέτει έτσι κι αλλιώς την πιο ποιοτική ομάδα στον κόσμο και χρειαζόταν απλά να κρατήσει τον κορμό της. Οχι απλά το έκανε, αλλά πρόσθεσε στο δυναμικό της παίκτες όπως ο Βίγια, ο Μασεράνο και ο Αντριάνο, που την ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, η σημαντικότερη μεταγραφή της Ρεάλ είναι φυσικά η πρόσληψη του Ζοσέ Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία, με τον Πορτογάλο να υπόσχεται αυτό που για τους φίλους της «βασίλισσας» είναι το... αυτονόητο: τίτλους παντού και θεαματικό ποδόσφαιρο. Οι προσθήκες των Οζίλ, Κεντίρα και Ντι Μαρία δεν έχουν τη λάμψη των μεταγραφών προηγουμένων ετών, αλλά έτσι κι αλλιώς από τους «μερένγκες» αυτό που έλειπε ήταν η ουσία και όχι τα ονόματα.

Από εκεί και πέρα, μάλλον μιλάμε για... άλλο πρωτάθλημα. Η Βαλένθια πούλησε Βίγια και Σίλβα (στη Μάντσεστερ Σίτι) για να αποφύγει τη χρεοκοπία, έχασε και κάποια «εργαλεία» όπως ο Ζίγκιτς και ο Μαρτσένα και η αποστολή της προβλέπεται πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα έχει παράλληλα και υποχρεώσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πολύ θα ήθελε και η Σεβίλη να έχει τον ίδιο «πονοκέφαλο», αλλά οι δύο ήττες από την Μπράγκα την «υποβίβασαν» στο Γιουρόπα Λιγκ και μετέτρεψαν τον Αντόνιο Αλβαρεθ στον πρώτο υποψήφιο προς απόλυση προπονητή.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης δύσκολα θα πάει χειρότερα από πέρυσι (στο πρωτάθλημα) και ακόμη πιο δύσκολα θα επαναλάβει τον ευρωπαϊκό θρίαμβό της. Τουλάχιστον ο Κίκε Σάντσεθ Φλόρες δουλεύει την ομάδα από την αρχή της χρονιάς, Φορλάν και Αγουέρο φοράνε ακόμη τα ερυθρόλευκα και αποκτήθηκαν καλοί παίκτες στην άμυνα (Φιλίπε Λουίς, Γκοντίν) που είναι εδώ και χρόνια η «αχίλλειος πτέρνα» των «ροχιμπλάνκος». Βελτιωμένη δείχνει και η Βιγιαρεάλ, με τον Μαρτσένα να αντικαθιστά τον Γκοντίν και τον Μπόρχα Βαλέρο να προσθέτει ποιότητα στο κέντρο, αλλά το «κλειδί» είναι να μείνουν υγιείς οι Καθόρλα και Σένα. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο με την αμιγώς βασκική ομάδα και το... κολασμένο «Σαν Μαμές» θα είναι και πάλι υπολογίσιμη και όλο και κάποια έκπληξη -όπως η Μαγιόρκα πέρυσι- ενδέχεται να προκύψει. Ολα αυτά, όμως, με φόντο την έξοδο στην Ευρώπη και με «ταβάνι» την τρίτη θέση...

Η πρεμιέρα θα διεξαχθεί σε τρεις ημέρες, αφού η Ατλέτικο θα αγωνιστεί τη Δευτέρα με τη Σπόρτινγκ Χιχόν, λόγω της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Η Μπαρτσελόνα αρχίζει τις υποχρεώσεις της από το Σανταντέρ απέναντι στην τοπική Ρασίνγκ και η Ρεάλ στις Βαλεαρίδες με τη Μαγιόρκα, η Βαλένθια δοκιμάζεται στη Μάλαγα και η Σεβίλη στη Βαλένθια απέναντι στην έτερη ομάδα της πόλης, τη «νεοφώτιστη» Λεβάντε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

Χέρκουλες-Αθλέτικ Μπιλμπάο 28/8
Μάλαγα-Βαλένθια 28/8
Λεβάντε-Σεβίλη 28/8
Λα Κορούνια-Σαραγόσα 29/8
Εσπανιόλ-Χετάφε 29/8
Ρεάλ Σοσιεδάδ-Βιγιαρεάλ 29/8
Οσασούνα-Αλμερία 29/8
Σανταντέρ-Μπαρτσελόνα 29/8
Μαγιόρκα-Ρεάλ Μαδρίτης 29/8
Ατλέτικο Μαδρίτης-Σπόρτινγκ Χιχόν 30/8

Δεν υπάρχουν σχόλια: