Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Άμεση αποχώρηση στα επεισόδια!


Σε μια κίνηση που ως τώρα ουδέποτε στο παρελθόν είδαμε στα Ελληνικά γήπεδα προχωρούν οι ποδοσφαιριστές μετά από απόφαση του ΠΣΑΠ. Ομαδική αποχώρηση σε περίπτωση επεισοδίων.Με επιστολή τους, που φτάνει ακόμη και σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές γνωστοποιούν ότι προχωρούν σε τομές και ρηξικέλευθες αποφάσεις κατά τις βίας.

Χαρακτηριστικά η επιστολή του ΠΣΑΠ τονίζει:

«Προς :
- ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, κ. Κάρολο Παπούλια
- ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, κ. Γιώργο Παπανδρέου
- ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, κ. Χάρη Καστανίδη
- ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
- ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,
κα. Άννα Διαμαντοπούλου
- ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. Πάνο Γερουλάνο
- ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, κ. Γιώργο Νικητιάδη
- ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, κ. Πάνο Μπιτσαξή
- ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
- ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
- ΠΡΟΕΔΡΟ Ε.Π.Ο., κ. Σοφοκλή Πιλάβιο
- ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ / Ε.Π.Ο.
- Κ.Ε.Δ.
- SUPER LEAGUE
- Π.Α.Ε. SUPER LEAGUE
- ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Β΄, Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
- Π.Α.Ε./Τ.Α.Π. ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Β΄, Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
- Ο.Π.Π.Ε.
- Δ.Ε.Α.Β.
- Μ.Μ.Ε.
- Ε.Σ.Η.Ε.Α.
- Π.Σ.Α.Τ.

Αξιότιμοι Κύριοι

Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.) συναντήθηκε, στις 12.8.2010, με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές και τους αρχηγούς των ομάδων της Super League, της Β΄ και της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας.

Αφορμή για τη συνάντηση αυτή ήταν η ενημέρωση, η αξιολόγηση και η ανταλλαγή απόψεων επί καίριων ζητημάτων που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, μεταξύ των οποίων και η επαπειλούμενη προσβολή της διατήρησης της ούτως ή άλλως ισχνής ελληνικότητός του, καθώς και η έξαρση, αλλά και η διαρκής όξυνση του φαινομένου της βίας.

Αποτέλεσε κοινή και αλγεινή διαπίστωση η συχνότητα και η κλιμάκωση των κρουσμάτων βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου, η παντελής έλλειψη οιουδήποτε μέτρου αποφυγής ή και καταστολής αυτών, καθώς και το ότι η «ποδοσφαιρική βία» αποτελεί πλέον πληγή της κοινωνίας μας, με επικίνδυνες ή και απρόβλεπτες προεκτάσεις, ιδίως όταν αυτή χρησιμοποιείται από κάθε είδους «επιτήδειους», που «οργιάζουν» ανενόχλητοι, με μηδενική, τις περισσότερες φορές, ανοχή και αντοχή όλων των θεσμικών φορέων.

Με τα αρνητικά αυτά δεδομένα, κρίθηκε ότι είναι πλέον επιβεβλημένη και αναγκαία η αντίδραση όλων των ποδοσφαιριστών, ούτως ώστε, έστω και τώρα, να αφυπνισθούμε όλοι και να λειτουργήσουμε, πέραν από «ευχολόγια», «προτροπές» ή «βαρύγδουπες ανακοινώσεις», από κοινού, με έναν και μοναδικό σκοπό, την άμεση αντίδραση και τη διαρκή στηλίτευση κάθε κρούσματος που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνον το ίδιο το ποδόσφαιρο, αλλά και ανθρώπινες ζωές.

Ο Π.Σ.Α.Π., με την αμέριστη αρωγή των μελών του και την άνευ ορίων εντολή που του δόθηκε, αποφάσισε να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να συμβάλλει, στην παρούσα φάση, καταλυτικά και δραστικά στην αντιμετώπιση αυτού του απαράδεκτου φαινομένου. Έτσι, αποφασίστηκε, ως συμβολική καταρχήν κίνηση, να λάβει χώρα η έναρξη των συναντήσεων της πρώτης αγωνιστικής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα με δεκαπεντάλεπτη καθυστέρηση. Περαιτέρω, όπως ομόφωνα δηλώθηκε και από όλους τους ανωτέρω ποδοσφαιριστές, υπήρξε δέσμευση, σύμφωνα με την οποία σε επόμενο σοβαρό περιστατικό βίας, που επ΄ ευκαιρία τελέσεως αγώνος θα λάβει χώρο σε ποδοσφαιρικό ή μη χώρο, απ΄ οπουδήποτε κι αν αυτή προέλθει και με οιονδήποτε τρόπο εκδηλωθεί, θα υπάρξει άμεση αποχώρηση από τον αγωνιστικό χώρο όλων των ποδοσφαιριστών.

Οι ανωτέρω ενέργειες δεν αποτελούν, σε καμία περίπτωση, κινήσεις εντυπωσιασμού, τουναντίον, αποτελούν την ύστατη, επί του παρόντος, αντίδραση των ποδοσφαιριστών σε κρούσμα βίας που θα απειλήσει το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, θα προσβάλει θεσμούς, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και βεβαίως, το δικαίωμα στην εργασία.

Οι ποδοσφαιριστές, με τις κινήσεις τους αυτές, δεν διαφυλάσσουν μόνον τους εαυτούς τους και τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και όλους τους υγιείς και σώφρονες που επιθυμούν, ακόμη, να συμμετέχουν, από οποιαδήποτε θέση, τίτλο ή ρόλο, στο άθλημα και στο «ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι». Οι ποδοσφαιριστές επιθυμούν να κινητοποιήσουν τους πάντες, ώστε να αντιμετωπισθεί, σοβαρά και υπεύθυνα πλέον, το όλο ζήτημα, το οποίο, αν και έχει «στοιχειώσει» το ποδόσφαιρο και την κοινωνία μας, μόνον άλυτο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Πρέπει να καταστεί γνωστό ότι ο Π.Σ.Α.Π. έχει προ πολλού, εγκαίρως και επανειλημμένως, εκφράσει την ανησυχία, την ευαισθησία του, αλλά και έχει επιδείξει διαρκή εγρήγορση και έντονη δραστηριότητα όσον αφορά στην κατάδειξη, στον στιγματισμό και στην προβολή σημαντικών προτάσεων για την καίρια και αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών κρουσμάτων βίας.

Φρονούμε ότι βρισκόμαστε πλέον προ αδιεξόδου και προ δυσάρεστων και δυστυχώς δρομολογημένων αρνητικών εξελίξεων. Σκοπός μας είναι οι εξελίξεις αυτές να μην καταστούν ανεξέλεγκτες, τουναντίον, αναστρέψιμες. Σκοπός μας είναι επίσης, η πρόληψη και η υγιής αντιμετώπιση του φαινομένου, ακόμη και η καταστολή του, ως αναγκαίο αποτρεπτικό μέσο.

Με τις σκέψεις αυτές, προβαίνουμε στην παρούσα ενημέρωση-γνωστοποίηση σε όλους σας, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες, συγχύσεις ή και αστοχίες, αλλά και προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη συναίνεσή σας, τη συνεργασία σας και τη δραστική κινητοποίησή σας, ανάλογα με τις δυνάμεις, το ρόλο και την ευθύνη καθενός.

Φρονούμε ότι δεν καταλείπεται καμία απολύτως αμφιβολία ότι όλοι μας είμαστε, δυστυχώς, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, συνυπεύθυνοι σε ό,τι απεχθές συμβαίνει, ευτελίζει την υπόστασή μας και απαξιώνει τη θέσή μας.

Άλλωστε, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η απάθεια, η αδράνεια και η παθητικότητα τρέφει και γιγαντώνει τη βία, σε καμία περίπτωση δε, δεν μπορεί να γίνει από οιονδήποτε σώφρονα και υγιώς σκεπτόμενο αποδεκτό ότι η πάταξη του φαινομένου της βίας μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση ή και να παρακωλυθεί, άμεσα ή έμμεσα, από οιουδήποτε είδους συμφέροντα, υλικά ή μη.

Είναι πασιφανές ότι είναι πλέον ανούσια και άκαρπη η ανεξέλεγκτη έναντι πάντων απόδοση ευθυνών ή και η ανακοίνωση μέτρων καταστολής. Είναι επίσης, πασιφανές ότι είναι αναγκαία η υγιής, πολύπλευρη και γόνιμη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων, ώστε να λειτουργήσουν διαδικασίες και μηχανισμοί πρόληψης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός καταρχήν κοινωνικού και όχι αμιγώς «ποδοσφαιρικού» φαινομένου.

Θεωρώντας ως δεδομένη τη συνεργασία σας και την από κοινού δράση στην επίτευξη του σκοπού μας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή συνεργασία.

Με εκτίμηση

Στέλιος Γιαννακόπουλος
Πρόεδρος Π.Σ.Α.Π»

Δεν υπάρχουν σχόλια: