Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Η Ευρώπη παίζει μπάλα

Επιστροφή στη δράση για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μετά τη διακοπή για τα προκριματικά του Euro 2012. Λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των συλλόγων το παιχνίδι που “κλέβει την παράσταση” είναι αυτό ανάμεσα σε Έβερτον και Λίβερπουλ. Σημαντική μονομαχία και αυτή που θα λάβει χώρα στο “Καμπ Νου” με αντιπάλους την Μπαρτσελόνα και τη Βαλένθια.
Στην Premiership (8η αγ.) το Μέρσεϊσαϊντ περιμένει με αγωνία το ντέρμπι της πόλης. Οι δύο ομάδες της πόλης βρίσκονται χαμηλά στη βαθμολογία, με την Έβερτον 17η και τη Λίβερπουλ 18η. Οι γηπεδούχοι μπορούν να ισχυρίζονται ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, αφού τόσες ημέρες είχαν να ασχοληθούν με το αγωνιστικό κομμάτι, αν και ο Ντέιβιντ Μόγες δεν μπορεί παρά να προβληματίζεται με τη βαθμολογική θέση της ομάδας του, αλλά και την απώλεια της τελευταίας στιγμής του Φελαϊνί.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο κυριαρχεί η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η οποία έχει συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον των οπαδών των “κόκκινων”. Στο αγωνιστικό κομμάτι οι απώλειες των Κάουτ, Άγκερ προσθέτουν προβλήματα στον Χόγκτσον και ευτυχώς που επιστρέφει ο Τόρες.
Η πρωτοπόρος Τσέλσι θα δοκιμαστεί στην έδρα της Άστον Βίλα, με τον Τέρι επιστρέφει τελικά στη δράση, αλλά τους Λάμπαρντ, Ντρογκμπά να μένουν εκτός. Ο Αντσελότι μετρά συνεχώς απουσίες, αφού δεν υπολογίζει τον Μπεναγιούν για τους επόμενους έξι μήνες. Μέσα σε μία διαρκή φημολογία περί κακής σχέσης του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με τον Γουέιν Ρούνεϊ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται τη Γουέστ Μπρόμιτς. Στην έδρα της επιστρέφει η Άρσεναλ για να διορθώσει τα λάθη των τελευταίων αγωνιστικών. Λονδρέζικο ντέρμπι (με αντίπαλο τη Φούλαμ) περιμένει την Τότεναμ.
Στην Primera Division (7η αγ.) η Μπαρτσελόνα στοχεύει να σταματήσει τη ξέφρενη πορεία της Βαλένθια στο πρωτάθλημα. Οι Καταλανοί υποδέχονται τις “νυχτερίδες” με στόχο να της φθάσουν στην πρώτη θέση και να διορθώσουν τα εντός έδρας κακώς κείμενα (1 νίκη σε 3 αγώνες). Από τον αγώνα αναμένεται να απουσιάσουν οι Τσάβι, Χοακίν, αμφότεροι σημαντικές απουσίες για τις δύο ομάδες. Στην Ανδαλουσία ταξιδεύει η Ρεάλ Μαδρίτης με στόχο να συνεχίσει το νικηφόρο σερί της. Η “βασίλισσα” δεν τα καταφέρνει καλά εκτός, αλλά κοντράρεται με μία ομάδα που έχει χάσει και τα τρία εντός έδρας εφετινά παιχνίδια της. Με βλέψεις κορυφής και λίγες ημέρες πριν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ για το Europa League η Βιγιαρεάλ θα δοκιμαστεί στην έδρα της Χέρκουλες. Μαδριλένικο ντέρμπι για την Ατλέτικο, χωρίς τον Αγουέρο υποδέχεται τη Χετάφε.
Στη Serie A (7η αγ.) η πρωτιά της Λάτσιο θα δοκιμαστεί στο τελευταίο παιχνίδι της αγωνιστικής. Οι “αετοί” θα κατέβουν στο Μπάρι με τον Έντι Ρέχα να θέλει να συνδυάσει με τρίποντο τα 65α γενέθλιά του. Από νωρίς θα μπει στα βάσανα η Ίντερ. Οι πρωταθλητές παίζουν στη 13:30 του μεσημεριού της Κυριακής με την Κάλιαρι στη Σαρδηνία και εκτός του δύσκολου του ωραρίου γνωρίζουν πως τους περιμένει μία αρκετά ικανή ομάδα. Ο Ράφα Μπενίτεθ έχασε με τραυματισμό τους Μιλίτο, Καμπιάσο και τα πλάνα του για τον αγώνα παραμένουν στον αέρα.

Μία ημέρα πριν η Μίλαν υποδέχεται την Κιένο και ο Μαξ Αλέγκρι σκέφτεται να ξεκουράσει τον Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς για να είναι απόλυτα έτοιμος ενόψει Ρεάλ Μαδρίτης. Με τη Λέτσε θα κοντραριστεί η Γιουβέντους σε ένα ζευγάρι που έχει σκοράρει 25 φορές στις τελευταίες μεταξύ τους συναντήσεις. Από την προτελευταία θέση θέλει να ξεφύγει η Ρόμα, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει το εμπόδιο της αξιόμαχης Τζένοα.
Στην Bundesliga (8η αγ.) η Μάιντζ αγγίζει το εκπληκτικό ρεκόρ των 8 συνεχόμενων νικών και είναι στο χέρι του Αμβούργου αν θα της επιτρέψει να το πραγματοποιήσει. Η πρωτοπόρος δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα, σε αντίθεση με το Αμβούργο που δεν σταματά να μετρά προβλήματα. Η εκπληκτική Ντόρτμουντ άντεξε στην ισοφάριση της Κολωνίας με τον Ποντόλσκι και στο 92' πήρε το παιχνίδι με 1-2 φθάνοντας στην κορυφή.
Το Ανόβερο θα επισκεφθεί την “Αλιάντζ Αρίνα” όντας πάνω από την Μπάγερν στη βαθμολογία, αλλά η ομάδα του Μονάχου αναζητά εδώ και καιρό την ευκαιρία να ξεσπάσει. Εντελώς ανέλπιστα Σάλκε και Στουτγάρδη θα παίξουν με στόχο την αποφυγή της τελευταίας θέσης στη βαθμολογίας.  Οι φιλοξενούμενοι έδιωξαν τον Γκρος και θα πάνε με υπηρεσιακό προπονητή. Στο βάθος Άρης για τη Λεβερκούζεν (έξω οι Μπάλακ, Κίσλινγκ, Κάστρο, Αουγκούστο), η οποία θα πρέπει πρώτα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός μίνι ντέρμπι με τη Βόλφσμπουργκ.
Στη Ligue 1 (8η αγ.) το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της αγωνιστικής θα διεξαχθεί στο “Ζερλάν”. Η Λιόν δυσκολεύεται παραδοσιακά με αντίπαλο τη Λιλ, αλλά περιθώρια για άλλες απώλειες δεν υπάρχουν για την ομάδα του Πιέλ. Η πρώην ομάδα του ταξιδεύει στο Ροδανό με στόχο να κάνει τη ζημιά και να παραμείνει στην τριάδα.

Η αήττητη και εκπληκτική Ρεν έχει υποθετικά εύκολο έργο με αντίπαλο την προτελευταία Λανς, αλλά οι γηπεδούχοι “καίγονται” για βαθμούς. Στο γαλλικό Νότο (σ.σ Νίκαια) η Σεντ Ετιέν θέλει να διατηρήσει την καλή της εικόνα και παράλληλα μία θέση στην πρώτη τριάδα. Μίνι ντέρμπι στο “Αμπέ Ντεσάμπ” με Οσέρ και Μπορντό να έχουν αφήσει πίσω τα μεγαλεία των προηγούμενων χρόνων. Κρίσιμη αναμέτρηση για τη Μαρσέιγ το εντός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο την Καέν.
Στην Scottish Premiership (8η αγ.) μία εβδομάδα απέμεινε για το πρώτο ντέρμπι ανάμεσα σε Σέλτικ και Ρέιντζερς, αλλά οι δύο ομάδες θα πρέπει πρώτα να διατηρήσουν το απόλυτο με αντίπαλο τους διεκδικητές της 3ης θέσης.

Οι πρωταθλητές υποδέχονται τη Μάδεργουελ και θέλουν να...καθαρίσουν νωρίς γιατί τους περιμένει και αγώνας Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βαλένθια. Στον αντίποδα οι Καθολικοί φιλοξενούνται στην έδρα της Νταντί Γιουνάιτεντ. Η τελευταία ανεβαίνει διαρκώς, ωστόσο υπάρχει μία διαρκής φημολογία για αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς.
Στην Eredivisie (9η αγ.) η πρωτιά της Αϊντχόφεν είναι απίθανο να απειληθεί από την ουραγό Βίλεμ. Με τα βλέμματα όλης της Ευρώπης στραμμένα στον Ιμπραϊμ Αφελάι η PSV λογικά θα φθάσει στην 6η εφετινή της επιτυχία. Την ίδια ώρα ο Άγιαξ φιλοξενεί την Μπρέντα και γνωρίζει εξ' αρχής πως θα έχει δύσκολο έργο απέναντι στην 6η ομάδα του πρωταθλήματος.

Η απρόσμενη εντός έδρας ήττα από την Ουτρέχτη έχει...στριμώξει τον Αίαντα. Η πρωταθλήτρια Τβέντε κάλυψε το χαμένο έδαφος των πρώτων αγωνιστικών, ωστόσο τώρα αντιμετωπίζει τη Φέγενορντ σε ένα πολύ σοβαρό τεστ. Η ομάδα του Ρότερνταμ βρίσκεται μόλις δύο πόντους πάνω από τη διακεκαυμένη ζώνη, αλλά η ιστορία της επιτρέπει να ονειρεύεται ανάταση στο παιχνίδι με τους “Tukkers”.
Στην Jupiler League (11η αγ.) η Γκενκ γνωρίζει ότι αν ξεπεράσει με επιτυχία και το εμπόδιο της Σταντάρ Λιέγης τότε ο τίτλος θα αρχίσει να πλησιάζει ακόμα πιο κοντά στα χέρια του Φράνκι Βερκότερεν και των παικτών του. Η πρωταθλήτρια του 2009 έχει βελτιώσει την εικόνα της (σε σχέση με πέρυσι) και δικαιούνται να μιλά για επιστροφή στο θρόνο. Η Άντερλεχτ θα προσπαθήσει αρχικά να ξεπεράσει το σοκ του διασυρμού της στη Λιέγη, αλλά θα χρειαστεί να προσέξει αρκετά απέναντι στη Σερκλ Μπριζ.

Η τελευταία είναι αήττητη στην έδρα της και μάλιστα σκοράρει εύκολα. Η Γάνδη θα περιμένει τα υπόλοιπα αποτελέσματα και ελπίζει ότι με τρίποντο επί της Κόρτραϊκ θα μπορέσει να μπει στην τριάδα, ενώ η Μπριζ δυσκολεύτηκε στο τέλος, αλλά έφθασε σε νίκη (2-3) μέσα στην έδρα της Ζούλτε Βάρεγκεμ χάρη σε δύο γκολ του Βάργκας και ένα του Κουεμάχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: