Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Τζον Χένρι: ο "μεσσίας" των Reds

Οι εκατομμύρια ανά τον κόσμο οπαδοί της Λίβερπουλ μπορούν πλέον -μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αγωνίας για το μέλλον και αγανάκτησης για το παρόν του θρυλικού συλλόγου- να ονειρεύονται τις καλύτερες μέρες. Ο νέος ιδιοκτήτης των "κόκκινων" Τζον Γ. Χένρι δεν φαντάζει απλώς "Μεσσίας" στο Ανφιλντ. Είναι, αν σκεφτεί κανείς ότι η Λίβερπουλ είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού όταν ο Αμερικανός επιχειρηματίας της έτεινε τη χείρα βοηθείας.

Ο Τζον Γ. Χένρι, ιδιοκτήτης της εταιρίας NESV που αποτελεί τη «βιτρίνα» στο ιστορικό deal με την Λίβερπουλ, είναι ένας 61χρονος αυτοδημιούργητος Αμερικανός επιχειρηματίας από το Ιλινόις. Απόφοιτος φιλοσοφικής σχολής και πρώην μέλος δύο "ροκ εντ ρολ" μπαντών. Γιος αγροτών που ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με το εμπόριο καλαμποκιού και φασολιών, έφτιαξε την περιουσία του με επενδυτικά κεφάλαια και εν συνεχεία δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των σπορ, τόσο στο μπέιζμπολ όσο και το μηχανοκίνητο αθλητισμό (NASCAR).Αρχικά, ασχολήθηκε με ομάδες μπέιζμπολ μικρότερων κατηγοριών αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές τους (το 1989). Το όνομά του, ωστόσο, ακούστηκε ηχηρά στο χώρο του αθλητισμού το 1991, όταν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά των New York Yankees, κορυφαίας (και σήμερα) ομάδας του μπέιζμπολ.
Το 1999 ο Χένρι δαπάνησε 158 εκ. δολάρια προκειμένου να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Florida Marlins (επίσης ομάδα μπέιζμπολ), για να φτάσουμε στο 2002 οπότε και αγόρασε τους Red Sox της Βοστόνης.

Θεός στα μάτια των Βοστονέζων

Το 2004, όντας δύο μόλις χρόνια αφεντικό των Red Sox, κατάφερε να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας της Βοστόνης, οδηγώντας την -86 χρόνια μετά- ξανά σε έναν τίτλο (World Series Championship). Το γεγονός αυτό, όπως αναμενόταν, τον απογείωσε στη συνείδηση των οπαδών της ομάδας. Το επίτευγμα του, μάλιστα, ενέπνευσε γνωστή εταιρία αθλητικών ειδών να γυρίσει ένα διαφημιστικό το οποίο κάνει τους φίλους των Red Sox να δακρύζουν από συγκίνηση. Το 2007 οι Red Sox επανέλαβαν το κατόρθωμά τους. Τι εστί NESV

Η NESV δημιουργήθηκε το 2002 και σήμερα έχει στην ιδιοκτησία της τους Red Sox και το 80% της New England Sports Network, εταιρίας που κατέχει τους Boston Bruins (ομάδα χόκεϊ του NHL), το πάρκο Fenway και διάφορες άλλες εταιρίες μάρκετινγκ και real estate γύρω από το συγκεκριμένο πάρκο.

To 2009 ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της γαλλικής Μαρσέιγ, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις οδηγηθήκαν σε ναυάγιο.

Χένρι και μηχανοκίνητος αθλητισμός

Το 2007 η Fenway Sports Group του Τζον Γ. Χένρι αγόρασε το 50% της ομάδας Roush Fenway Racing του πρωταθλήματος NASCAR και με οδηγό τον Matt Kenseth κέρδισε -την ίδια χρονιά- τον τίτλο “Auto Club 500” στην  πίστα της California, ενώ το 2009 κατέκτησε τον πρώτο τίτλο “Daytona 500”.

Καν' το όπως οι SoxΤο παράδειγμα των Red Sox, οι οποίοι κατάφεραν να πάρουν το πρωτάθλημα 86 χρόνια μετά την τελευταία τους φορά με τον Τζον Χενρι στο τιμόνι τους, δεν μπορεί παρά να κάνει τους φίλους της Λίβερπουλ να αισιοδοξούν πως κάτι αντίστοιχο ενδεχομένως να συμβεί και με την ομάδα τους.
Η λέξη τίτλος στην Premiership τείνει να σβηστεί από το ποδοσφαιρικό λεξικό των "reds", αφού η τελευταία φορά που γιόρτασαν στο Ανφιλντ ήταν τη σεζόν 1989-90. Κι αν φέτος η μέχρι τώρα βαθμολογική συγκομιδή κάνει απαγορευτικά τα όνειρα, μια ακόμη σεζόν αναμονής, αντέχεται… Ποτέ άλλωστε δεν είναι αργά για μια ομάδα που... never walks alone..

Δεν υπάρχουν σχόλια: