Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Απλά… Μπαρτσελόνα!

Εκτός συνέχειας Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και Γιουρόπα Λιγκ έμεινε ο Παναθηναϊκός μετά την αποψινή ήττα του με 3-0 από την πολύ καλύτερη Μπαρτσελόνα που κατέκτησε την πρωτιά του 4ου ομίλου. Το πάλεψαν καλά για ένα 25λεπτο οι «πράσινοι» αλλά το γκολ του Πέδρο στο 27’ αποδείχτηκε καθοριστικό για την συνέχεια. Εξαιρετική συμπεριφορά από τον κόσμο του «τριφυλλιού» που απέδωσε σεβασμό στην υπερηχητική ομάδα του Γκουαρντιόλα η οποία ανά διαστήματα έκανε περίπου ότι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο.

Καλά στημένοι οι «πράσινοι»

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού υποδέχτηκε την μεγάλη Μπαρτσελόνα με το… απαραίτητο sold out, ωστόσο έδειξε από το ξεκίνημα πως δεν θα της χαριστεί. Σε αυτό βοήθησε πολύ και η εικόνα του Παναθηναϊκού στα πρώτα 25 λεπτά. Οι «μπλαουγκράνα» (με Μασεράνο, Τσάβι, Ινιέστα στο κέντρο, Πέδρο και Μέσι στα πλάγια και Βίγια στην κορυφή) έκαναν ότι συνήθως: ασταμάτητο και υπομονετικό πάσινγκ γκέιμ μέχρι να προκύψει η ευκαιρία για την γρήγορη τελική πάσα, ωστόσο απέναντι τους βρήκαν έναν Παναθηναϊκό οργανωμένο, με το πρέπον αγωνιστικό θράσος και κάποιες καλές ιδέες όταν έβγαινε μπροστά.

Η μεγάλη στιγμή του Σισέ

Η καθοριστική φάση για τους «πράσινους» ήρθε στο 19’, αν εξαιρεθεί εκείνη του 6ου λεπτού όταν ο Λουίς Γκαρσία πήγε να εκμεταλλευθεί την ασυνεννοησία του νευρικού Πικέ με τον Βαλντες και να γίνει επικίνδυνος. Πριν την συμπλήρωση 20 λεπτών, ο Χριστοδουλόπουλος βρήκε με τρομερή 30αρα μπαλιά τον Σισέ στην πλάτη της άμυνας των Ισπανών. Ο Γάλλος διένυσε όσο γήπεδο ήταν να διανύσει αλλά όταν βγήκε ανενόχλητος απέναντι στον Βαλντές πλάσαρε πάνω του…

Όταν η Μπαρτσελόνα πάτησε το γκάζι…

Η Μπαρτσελόνα δεν είχε γίνει απειλητική έως τότε αλλά αυτό αποδείχτηκε θέμα χρόνου. Στο 26’ ο Αντριάνο προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Τζόρβα με μακρινό σουτ, δεν τα κατάφερε όμως από το κόρνερ που προέκυψε οι «μπλαουγκράνα» άνοιξαν το σκορ. Ντάνι Άλβες και Πέδρο άλλαξαν δύο πάσες μεταξύ τους από δεξιά και ο τελευταίος με ψύχραιμο διαγώνιο σουτ νίκησε τον Τζόρβα, «γράφοντας» το 0-1 στο 27’.

Το γκολ της «Μπάρτσα» δεν απογοήτευσε τους «πράσινους» αλλά σίγουρα έως ενός σημείου τους αποδιοργάνωσε. Το τελευταίο 15λεπτο του ημιχρόνου ήταν εφιαλτικό για το «τριφύλλι» που γλίτωσε το δεύτερο γκολ σε αρκετές περιπτώσεις. Στο 37’ ο Βίγια πλάσαρε πολύ άουτ, στο 41’ τον πρόλαβε την τελευταία στιγμή ο Βύντρα και στο 44’ χάθηκε διπλή ευκαιρία με τον Τζόρβα να σταματά διαδοχικά τους Πέδρο και Βίγια. Όλα αυτά καθώς σε εκείνο το διάστημα ανέβηκε κατακόρυφα ο Λίο Μέσι ο οποίος ταλαιπώρησε όποιον «πράσινο» πήγαινε κοντά του και ήταν πραγματικά ασταμάτητος.

Πάντα κυρίαρχοι οι Καταλανοί

Το σκηνικό δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα στην επανάληψη, αν και η Μπαρτσελόνα έριξε κάπως τον ρυθμό της από το πώς τελείωσε το πρώτο ημίχρονο, ήταν όμως περισσότερο αποτελεσματική. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα πέρασε στο ματς τον Δημούτσο αντί του Μαρίνου αλλά δεν κέρδισε κάτι περισσότερο από αυτήν την αλλαγή. Η «Μπάρτσα» εξακολουθούσε να έχει τα ηνία του αγώνα και οι «πράσινοι» δεν έγιναν ποτέ -επί της ουσίας- απειλητικοί.

Γκολ-αριστούργημα από Μέσι

Οι Καταλανοί ζήτησαν δικαιολογημένα πέναλτι για κράτημα του Καντέ στον Βίγια στο 49’, αλλά στο ίδιο λεπτό ο επόπτης τους έδωσε την… αμφιβολία του σε μια οριακή φάση οφσάιντ του Σισέ και ύστερα από εξαιρετική ενέργεια του Χριστοδουλόπουλου. Έκτοτε, οι παίκτες του Γκουαρντιόλα κρατούσαν μπάλα και αναζητούσαν την στιγμή. Ήρθε στο 62΄, όταν η μπάλα πέρασε αστραπιαία από τα πόδια του Μέσι, του Τσάβι, του Ινιέστα και του Αντριάνο για να καταλήξει ξανά στον Αργεντινό που έσπρωξε εύκολα την μπάλα στα δίχτυα.

Χαριστική βολή από Πέδρο

Το 0-2 «τελείωσε» ψυχολογικά τους παίκτες του Παναθηναϊκού που δεν είχαν κάτι περισσότερο να δώσουν στο ματς, πέρα από κάποιες ενέργειες του Χριστοδουλόπουλου που παίρνει εύκολα τον τίτλο του ΜVP για τον Παναθηναϊκό με την συνολική εμφάνιση του. Στο 68’ ο Τζόρβας απέκρουσε σέντρα σουτ του Αντριάνο, στο 69’ όμως η Μπαρτσελόνα πέτυχε και τρίτο γκολ, με τους Άλβες και Ινιέστα να συνδυάζονται άψογα και τον τελευταίο να δίνει «γκολ στο πιάτο» στον Πέδρο Ροντρίγκεζ.

Ύστερα ήρθε η ώρα τον αλλαγών και ενός απρόσκλητου επισκέπτη που μπόρεσε να σπάσει τον κλοιό των σεκιούριτι στο 78ο λεπτό και να φτάσει ως το σημείο που βρισκόταν ο Λίο Μέσι για να του κάνει την γνωστή χειρονομία με το δάκτυλο… Η Μπαρτσελόνα είχε εξασφαλίσει την πρωτιά του 4ου ομίλου και ο Παναθηναϊκός προετοιμαζόταν ψυχολογικά για την συνέχεια στο πρωτάθλημα, που έγινε κάπως πιο δύσκολη μετά και την σημερινή νίκη του Ολυμπιακού στο Παγκρήτιο…

Παναθηναϊκός: Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης (67’ Πλεσί), Λουίς Γκαρσία (63’ Πετρόπουλος), Μαρίνος (46’ Δημούτσος), Χριστοδουλόπουλος, Σισέ.

Μπαρτσελόνα: Βαλντές, Άλβες, Αντριάνο (75’ Μάξουελ), Πικέ (71’ Αμπιντάλ), Πουγιόλ, Μασεράνο, Τσάβι (71’ Κεϊτά), Ινιέστα, Πέδρο, Μέσι, Βίγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: