Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πεντράθα... 1962-2011

Άνχελ Πεντράθα Λαμίγια... Μια σπουδαία προσωπικότητα του Ισπανικού ποδοσφαίρου «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 48 ετών. Ένας άνθρωπος που πραγματικά είχε αφιερώσει τη ζωή του, από μικρή κιόλας ηλικία στο ποδόσφαιρο. Το αγάπησε και τον αγάπησε. Κάποιοι από εμάς είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και από κοντά όταν βρέθηκε στον πάγκο του Ηρακλή ως πρώτος προπονητής για σχεδόν έναν χρόνο. Ιδιαίτερα αγαπητός, εργατικός, προσιτός και με πολλές ποδοσφαιρικές γνώσεις. Δυστυχώς, ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα δεν μπόρεσε να βγει νικητής από τη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης το βράδυ του Σαββάτου...
«ΠΡΟΪΟΝ» ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Ο Πεντράθα γεννήθηκε σ' ένα προάστιο της Σεβίλλης, την Ρινκονάδα στις 4 Οκτωβρίου του 1962. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στις Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Εκεί έμαθε τα. μυστικά της μπάλας, όμως χρόνο συμμετοχής στη μεγάλη κατηγορία πήρε στην Βιγιαρεάλ, για να επιστρέψει, μετά από ένα χρόνο δανεισμού στο "κίτρινο υποβρύχιο" στη Μπαρτσελόνα. ?Με τη φανέλα της "Μπάρτσα" αγωνίστηκε από 1983 μέχρι το 1988. Σε αυτή την 5ετία κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας τη σεζόν 1984-85 και τη σεζόν 1987-88 το Copa Del Rey.
ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1980, ο Λάζλο Κουμπαλα έδωσε στον Άνχελ Πεντράθα την ευκαιρία να παίξει στον αγώνα του Κυπέλλου UEFA κόντρα στην Σλιέμα Γουόντερερς στη Μάλτα. Η παρουσία του Πεντράθα σ' αυτόν τον αγώνα τον έχρισε ταυτόχρονα πρώτο παίκτη των Ακαδημιών της Μπαρτσελόνα που αγωνίζεται σε ευρωπαϊκό παιχνίδιΤον Ιανουάριο του 1986, με προπονητή τον Τέρι Βέναμπλς, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Primera Division με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα.
ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ 1986
Ο Άνχελ Πεντράθα άγγιξε έναν ευρωπαϊκό τίτλο με την Μπαρτσελόνα το 1986, όμως η Στεάουα Βουκουρεστίου αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο για τους Καταλανούς, οι οποίοι έχασαν το European Cup στην διαδικασία των πέναλτι με 2-0. Στον τελικό που διεξήχθη στο «Ραμόν Σάντσες Πιθκουάν», μετά το 0-0 στο 90λεπτο και στην παράταση, οι ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Τέσσερις παίκτες της Μπαρτσελόνα εκτέλεσαν, κανένας δεν ευστόχησε. Ανάμεσά τους και ο Άνχελ Πεντράθα, ο οποίος είχε εκτελέσει το δεύτερο.
ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΡΤΣΑ ΣΤΗ ΜΑΓΙΟΡΚΑ
To 1988 αποχώρησε από τη Μπαρτσελόνα, με τη Μαγιόρκα να αποτελεί τον τρίτο σταθμό της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Καλύτερη στιγμή με τους «Νησιώτες» η παρουσία του στον τελικό του «Copa Del Rey», όπου η Μαγιόρκα ηττήθηκε με 1-0 από την Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Σαδιάγο Μπερναμπέου». Τελευταίος σταθμός της ποδοσφαιρικής του καριέρας η Σολέρ, στην οποία το 1997 «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 35 ετών.
Η ΜΠΑΛΑ ΗΤΑΝ Η... ΖΩΗ ΤΟΥ
Επτά χρόνια κατάφερε και έμεινε μακριά από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Το 2004 ξεκίνησε η προπονητική του καριέρα από την δεύτερη ομάδα της Εσπανιόλ. Η σεζόν 2005-06 τον βρήκε στη Μπενιδόρμ, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια τα ξόδεψε στην δεύτερη ομάδα της Βιγιαρεάλ. Τον Δεκέμβριο του 2008, παραμονή Χριστουγέννων, συμφώνησε με τον Ηρακλή τον οποίο καθοδήγησε σε 17 παιχνίδια πρωταθλήματος στην πρώτη του χρονιά με 5 νίκες, 6 ισοπαλίες και 6 ήττες και 3 παιχνίδια Κυπέλλου, γνωρίζοντας στα προημιτελικά τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό. Η επόμενη σεζόν δεν ξεκίνησε καλά για τον Ηρακλή και ο Ισπανός τεχνικό, μετά από 8 παιχνίδια (5 ισοπαλίες, 3 ήττες) αποχώρησε από την «Γηραιό». Δεύτερη απόπειρά του να εργαστεί επί ελληνικού εδάφους, ο Πανσερραϊκός. Ποτέ όμως δεν κάθισε στον πάγκο των Σερραίων σε επίσημο παιχνίδι, αφού λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του αποχώρησε λόγω του προβλήματος υγείας που τον ταλαιπωρούσε. Το ποδόσφαιρο ήταν η ζωή του Πεντράθα, το αγάπησε και ποτέ δεν το έκρυψε... Άλλωστε μέχρι και τα... τελευταία του και παρά την δύσκολη κατάσταση του, πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε μια ομάδα τρίτης κατηγορίας, την CE L'Hospitalet. Μετά από τρεις μήνες παραμονής του σ' αυτήν, η διοίκηση της ομάδας σταμάτησε την συνεργασία της μαζί του λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων.

ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ ΚΑΙ ΙΝΙΕΣΤΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΕΝΤΡΑΘΑ
«Αυτή η νίκη είναι αφιερωμένη στον Άνχελ» δήλωσε ο Πεπ Γκουαρδιόλα μετά το τέλος του αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Λα Κορούνια, με τους «μπλαουγκράνα» να περνούν νικηφόρα με 4-0 από το «Ριαθόρ». Για μία ακόμα φορά ο Αντρές Ινιέστα απέδειξε ότι πάνω απ' όλα είναι άνθρωπος. Ο άσος της Μπαρτσελόνα μετά το τέλος του αγώνα με τη Ντεπορτίβο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter αναφέρθηκε στον άδικο χαμό του Άνχελ Πεντράθα. «Αυτή τη στιγμή, έχοντας ακούσει την τραγική είδηση του θανάτου του Άνχελ Πεντράθα (προπονητή μου στις Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα) αισθάνομαι την ανάγκη να στείλω μια τεράστια αγκαλιά σε όλη την οικογένειά του. Χθες ήμουν μαζί του στο νοσοκομείο. Θα τον θυμάμαι για πάντα. Αναπαύσου εν ειρήνη». Σπουδαίες προσωπικότητες της Μπαρτσελόνα συνόδευσαν τον αγαπημένο τους Άνχελ στην τελευταία του κατοικία... Μια ευρεία Καταλανική εκπροσώπηση, αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο της «Μπάρτσα», Ζορντί Καρδονέρ, τον Χαβιέρ Πάους, τον τεχνικό διευθυντή, Άντονι Θουμπιθαρέτα, τον διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος, Ζόρντι Μέστρε και τον εκτελεστικό βοηθό του προέδρου, Χουάν Καστίγιο.?Οι 5 άνδρες που εκπροσώπησαν την Μπαρτσελόνα, άλλαξαν τα πλάνα τους στο άκουσμα της είδησης του χαμού του Πεντράθα, αφού ήταν προγραμματισμένο ταξίδι τους στην Ζυρίχη, όπου τρεις παίκτες της Μπαρτσελόνα διεκδικούν τη «Χρυσή Μπάλα».?Το τελευταίο αντίο στον Άνχελ Πεντράθα δεν μπόρεσε να πει ο πρόεδρος του συλλόγου, Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος νωρίς το πρωί της Κυριακής έφυγε για την Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: