Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

119 χρόνια θρυλικής ζωής. Χρόνια πολλά Λίβερπουλ!

Ήταν το 1892 όταν, σαν σήμερα, μια παρέα στο Άνφιλντ Ρόουντ που έπαιζε στο γήπεδο που ανήκε στην μπυραρία του Τζον Όρελ ήρθε σε αδιέξοδο. Τα στελέχη διαφώνησαν και οι μισοί επέλεξαν να φύγουν για να παίξουν στο Γκούντισον Παρκ. Όσοι έμειναν, ήταν τα παιδιά του Τζον Χόουλντινγκ, επιχειρηματία και εκ των υστέρων δημάρχου της πόλης. Συνέθεσαν την ομάδα που ονομάστηκε Liverpool Football Club και τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.Οι «κόκκινοι» μετρούν σε αυτά τα χρόνια 18 πρωταθλήματα Αγγλίας, 7 Κύπελλα, 7 Λιγκ Καπς, 15 Τσάριτι Σιλντς, 5 Πρωταθλήματα Ευρώπης (Τσάμπιονς Λιγκ), 3 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ και 3 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπς.
Σε αυτά τα 119 χρόνια μορφές σημάδεψαν τη Λίβερπουλ και την έκαναν αγαπητή σε όλο τον πλανήτη: Μπιλ Σάνκλι, Μπομπ Πέισλι, Τζο Φάγκαν, Κένι Νταλγκλίς, Ρόνι Μοράν, Γκρέιαμ Σούνες, Ρόι Έβανς, Ζεράρ Ουγιέ, Φιλ Τόμπσον, Ράφα Μπενίτεθ ήταν οι αξιομνημόνευτοι οδηγοί μας πλειάδας παικτών που έγιναν μεγαλύτεροι φορώντας την κόκκινη φανέλα. Οι τραγωδίες του Χέιζελ και του Χίλσμπορο ήταν αυτές που χαλύβδωσαν το πνεύμα του συλλόγου, τα λόγια όμως δεν μετρούν μπροστά σε μια εικόνα και τον ήχο ενός τραγουδιού.

Όλη η ιστορία της τεράστιας ποδοσφαιρικής ομάδας συμπυκνώνεται στο Κορ και το you' ll never walk alone που έγινε ύμνος. Αυτή είναι η Λίβερπουλ. Ένας ποδοσφαιρικός θρύλος με αιώνια πιστούς οπαδούς. «Μέρος της ζωής μας», λένε πολλοί απ' αυτούς. «Η ίδια, η ζωή μας», απαντούν οι φανατικότεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: