Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Οι γηπεδούχοι… και η Σπαρτάκ!

Με ως επί το πλείστον επικράτηση των γηπεδούχων συνεχίστηκε η αγωνιστική δράση του Europa League, με τις Μπενφίκα, Ντιναμό Κιέβου και Τβέντε να εκμεταλλεύονται τις έδρες τους, την ώρα που η Σπαρτάκ Μόσχας «άλωσε» το «Άμστερνταμ Αρίνα».

Τη σημαντικότερη θεωρητικά νίκη πήρε η Τβέντε, η οποία επικράτησε με 3-0 της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και πήρε ξεκάθαρο προβάδισμα ενόψει επαναληπτικού της Ρωσίας. Οι Ολλανδοί απέδωσαν πολύ καλό ποδόσφαιρο και εκμεταλλεύτηκαν την υπεροψία των φιλοξενούμενων που φαντάστηκαν πως θα έχουν εύκολο έργο.

Ο πολύ θετικός τη φετινή σεζόν Ντε Γιόνγκ άνοιξε το σκορ στο 25ο λεπτό και έδωσε στην ομάδα του βραχεία κεφαλή στην ανάπαυλα, ενώ στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι μπήκαν δυναμικά και έκαναν το 2-0 με τον Λάντζαατ. Στα εναπομείναντα λεπτά, οι Άγγλοι πίεσαν, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν ένα τέρμα που θα τους δώσει ουσιαστικές ελπίδες, με αποτέλεσμα να δεχθούν και τρίτο τέρμα και πάλι με θύτη τον Ντε Γιονγκ και πλέον με αυτό το 3-0 στην… πλάτη, οι παίκτες του Σπαλέτι καλούνται να κάνουν την υπέρβαση.

Σε ακόμα ένα μεγάλο παιχνίδι η Ντιναμό Κιέβου απέδειξε πως έχει ακόμα «βαριά φανέλα» στην Ευρώπη, αφού επικράτησε με 2-0 της Μάντσεστερ Σίτι. Οι Άγγλοι υποτίμησαν την αντίπαλο τους, η οποία εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία του Αντρέι Σεβτσένκο και άνοιξε το σκορ στο 25’ με το 67ο ευρωπαϊκό γκολ του 33χρονου επιθετικού.

Οι «πολίτες» με τον Κάρλος Τέβες στον πάγκο δεν είχαν πολλές επιθετικές λύσεις. Όταν ο Αργεντινός χρησιμοποιήθηκε από τον Μαντσίνι, η πλάστιγγα είχε ήδη γείρει προς τους γηπεδούχους. Το 2-0 από τον Γκούσεφ στο 77ο λεπτό έδωσε τέλος στη «σεμνή τελετή» και πλέον οι εκατομμυριούχοι Άγγλοι καλούνται να δείξουν γιατί ευελπιστούν να γίνουν μία εκ των κορυφαίων ομάδων στην Ευρώπη.

Μεγάλη νίκη μέσα στο «Άμστερνταμ Αρίνα» πανηγύρισε η Σπαρτάκ Μόσχας, η οποία επικράτησε του Άγιαξ με 1-0. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε ο Άλεξ λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα και από εκείνο το σημείο και έπειτα οι Ολλανδοί πήραν τα ηνία. Η πίεση όμως, δεν απέδωσε καρπούς και πλέον ο «Αίαντας» πρέπει να φορέσει το παλιό του ευρωπαϊκό «κοστούμι» και να πάρει το διπλό στην παγωμένη Μόσχα.

Τέλος, σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση, η Μπενφίκα πήρε βραχεία κεφαλή επί της Παρί Σεν Ζερμέν, επικρατώντας στη Λισαβόνα με 2-1. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με τον Λουιντουλά στο 15ο λεπτό της αναμέτρησης, αλλά οι «αετοί» με αντεπίθεση διαρκείας και το κοινό στο πλευρό τους ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση αρχικά με γκολ του Μάξι Περέιρα στο 42ο και εν συνεχεία με τέρμα του Χάρα στο 82ο λεπτό της αναμέτρησης.

Αναμετρήσεις των 22.05

Τβέντε-Ζενίτ 3-0
(25', 92' Ντε Γιόνγκ, 57΄Λανζάατ)

Άγιαξ-Σπαρτάκ Μόσχας 0-1
(57΄Άλεξ)

Ντιναμό Κιέβου-Μαν. Σίτι 2-0
(25΄Σεφτσένκο, 77' Γκούσεφ)

Μπενφίκα-Παρί Σ.Ζ. 2-1(42΄Μάξι Περέιρα, 82' Χάρα / 15΄Λουιντουλά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: