Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Το γκολ για το Γουέμπλεϊ!! (video)

Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια ο Παναθηναϊκός με το γκολ του Αριστείδη Καμάρα έπαιρνε το εισιτήριο για τον τελικό του Γουέμπλεϊ.
«Ο Καμάρας, γκολ, το γκολ του Καμάρα, το τρίτο γκολ του Αριστείδη του Καμάρα». Η περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη είναι από αυτές που μένουν χαραγμένες στο μυαλό σου όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αρκετοί που έζησαν εκείνη τη χρυσή εποχή την θυμούνται ακόμα και σήμερα που συμπληρώνονται 40 χρόνια από το έπος της ομαδάρας του Πούσκας που στις 28 Απρίλη του 1971 έλιωνε τον Ερυθρό Αστέρα στο καμίνι της Λεωφόρου και έπαιρνε πανηγυρικά το εισιτήριο για τον τελικό του Γούεμπλεϊ. Αλλά και οι μικρότεροι δεδομένα την έχουν ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή τους μέσω του βίντεο του αγώνα. Τέτοιες στιγμές δεν ξεχνιούνται...
Πριν, λοιπόν, από ακριβώς 40 χρόνια ο Παναθηναϊκός πετύχαινε το ακατόρθωτο. Στην πρώτη αναμέτρηση στο Βελιγράδι είχε έρθει η πανωλεθρία για τους «πράσινους», με τους αχτύπητους τότε Γιουγκοσλάβους να επικρατούν με 4-1 έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Όστοϊτς που σημείωσε τρία τέρματα, ωστόσο, το γκολ του Καμάρα στο 55 αποδείχθηκε χρυσό.
Φυσικά το 4-1 δεν άφηνε πολλά περιθώρια στον Παναθηναϊκό για πρόκριση, αφού κυνηγούσε το θαύμα του 3-0 κόντρα σε μια πολύ μεγάλη ομάδα, αλλά ουδείς είχε διάθεση να καταθέσει τα όπλα. Ο Φέρεντς Πούσκας έφτιαξε τους παίκτες του ψυχολογικά, τα φέιγ βολάν των Γιουγκοσλάβων που ανέγραφαν: «Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ερυθρός Αστέρας - Αγιαξ» τους πείσμωσαν ακόμα περισσότερο και το κλουβί της Λεωφόρου είχε γεμίσει ασφυκτικά για να ...υποδεχθεί τον Ερυθρό Αστέρα.
Χαρακτηριστικά όσα είχε πει ο Κώστας Ελευθεράκης μερικά χρόνια αργότερα: «Ο όρκος που είχαμε κάνει στο δωμάτιο του Δομάζου, μας είχε κάνει θηρία. Και πιο πολύ πεισμώσαμε, όταν είδαμε τυπωμένα φέιγ-βολάν των γιουγκοσλάβων, που έγραφαν: "Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών: Ερυθρός Αστέρας - Άγιαξ»
Το ματς ξεκίνησε ιδανικά για τον Παναθηναϊκό, με τον Αντώνη Αντωνιάδη μόλις στο 2 να βρίσκει τον δρόμο προς τα δίκτυα και το γήπεδο να παίρνει φωτιά. Στο 54 και πάλι ο «ψηλός» κάρφωσε τους Γιουγκοσλάβους και πλέον ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν ένα γκολ για να πάρει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Γούεμπλεϊ. Η λύτρωση ήρθε εννέα λεπτά αργότερα από τον άνθρωπο που στο Βελιγράδι είχε κρατήσει ζωντανό το όνειρο για τον Παναθηναϊκό, τον Αριστείδη τον Καμάρα που χάρισε την πρόκριση στους «πράσινους».
Μια πρόκριση που προκάλεσε διεθνή θαυμασμό για την ομαδάρα του Πούσκας.
Για την ιστορία οι συνθέσεις των δύο ομάδων στο αλησμόνητο εκείνο παιχνίδι:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης (90 Χατζηανδρέου), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλιγγέρης (54 Αθανασόπουλος)
Ερυθρός Αστέρας: Ντουϊκοβιτς, Τζόριτς, Παύλοβιτς, Μπογκίσεβιτς, Κλενκόφσκι, Νόφκοβιτς, Κάρασι, Ατσίμοβιτς, Γιάνκοβιτς, Οστοϊτς, Φιλίποβιτς.

Πηγή: leoforos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: