Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ο Ελληνας φοβάται την συγκάλυψη

Εχουμε την αίσθηση ότι το νέο πρωτάθλημα, όποτε κι αν αυτό ξεκινήσει, θα είναι το πιο… αποκρουστικό των τελευταίων χρόνων. Γράφει ο Παντελής Ζουμπούλης.
Ο Ελληνας φοβάται την συγκάλυψη
Κι αν η λέξη «αποκρουστικό» σάς φαίνεται κάπως βαριά, τότε να πούμε πως θα είναι το… λιγότερο ενδιαφέρον πρωτάθλημα.
Αναμφίβολα, πάντως, θα είναι πιο φτωχό ποιοτικά. Προς αυτήν την κατεύθυνση συγκλίνουν όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν σήμερα, και… δόξα τω Θεώ είναι πολλές. Με πρώτη και καλύτερη, φυσικά, την… οσμή που έχει δημιουργήσει η ιστορία με τα «στημένα».
Εγινε μεγάλος ντόρος τις πρώτες μέρες που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι, με τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών και τις πρώτες συλλήψεις, αλλά τελευταία η υπόθεση κάνει «κοιλιά». Σαν να «ξεφουσκώνει».
Σε σημείο που δίνει την εντύπωση ότι υπάρχουν κάποιοι που επιχειρούν να οδηγήσουν την υπόθεση σε μια… «ελεγχόμενη συγκάλυψη». Να την πληρώσουν τα μικρά «ψάρια» προκειμένου να ξεθυμάνει η οργή του κόσμου και να γλιτώσουν τα «μεγάλα ψάρια».
Η ΕΠΟ πετάει την μπάλα ενίοτε στην UEFA και ενίοτε στην αθλητική Δικαιοσύνη, γιατί είναι προφανές ότι… κάτι φοβάται. Τι μπορεί να είναι αυτό; Δεν το ξέρουμε.
Αλλά, από τη στιγμή που ο πρόεδρός της μαζί με κάποιους συνεργάτες του ακούγονται στις κασέτες ή και διώκονται ποινικά, μπορεί ο καθένας να υποθέσει πως «ακουμπάει» το θέμα μέχρι εκεί που ξέρει ότι δεν θα «τσαλακωθεί» (περισσότερο) η ίδια.
Είναι αλήθεια ότι περιμέναμε να δείξει γρηγορότερα αντανακλαστικά η αθλητική Δικαιοσύνη, αλλά ας είναι κι έτσι. Αρκεί αύριο, που θα απαγγείλει τις πρώτες κατηγορίες, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, να είναι αυτές σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.
Οπως ενήργησε η τακτική Δικαιοσύνη. Χωρίς εκπτώσεις προς κανέναν. Διότι έχει σημασία να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που εσχάτως άρχισε πάλι να αμφιβάλλει.
Θα είναι οδυνηρό να δώσει τέτοιο δικαίωμα στον κόσμο, αφού ούτως ή άλλως ο Ελληνας φίλαθλος δεν έχει «ψηθεί» ακόμη ότι θα επικρατήσουν συνθήκες ισονομίας στο μέλλον για να ξαναπάει στο γήπεδο. Θέλει αυτή η ιστορία να πάει μέχρι τέλους για να πειστεί ότι κάτι αλλάζει. Αν κοντά σ’ αυτό λάβουμε υπόψη και το ότι υποβαθμίζεται συνεχώς το ποδοσφαιρικό προϊόν, τότε είναι που δεν θα έχει κανένα κίνητρο να πληρώσει εισιτήριο του χρόνου.
Ως προς το τελευταίο, οι ΠΑΕ είναι αδύναμες να κάνουν κάτι. Δεν μπορούν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους, ούτε καν να το συντηρήσουν στα περσινά έστω επίπεδα. Εκτός του Ολυμπιακού, φυσικά. Ολες οι υπόλοιπες ΠΑΕ κοιτάζουν πώς θα κόψουν από παντού για να επιβιώσουν.
Ρίχνουν τα μπάτζετ τους, πουλάνε τους καλούς παίκτες και πάνε σε μεταγραφές ξένων αμφιβόλου αξίας ή Ελλήνων ταλαντούχων. Τα προβλήματα που τόσα χρόνια έκρυβαν όλες κάτω από το χαλάκι τώρα βγήκαν πάνω. Προμηνύεται, λοιπόν, πολύ μέτριο νέο πρωτάθλημα, αφού αγωνιστικά η απόσταση μεταξύ των «μεγάλων» και των «μικρομεσαίων» ομάδων έχει μειωθεί δραστικά.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: