Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η Εθνική των... εμιγκρέδων κρατάει τη σημαία!!

Πολλές φορές έχει επιχειρηθεί ο διαχωρισμός του «ελληνικού μπάσκετ» από το «μπάσκετ στην Ελλάδα». Πολλοί ήταν αυτοί που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν. «Τι μας λένε τώρα;», αναρωτιούνταν. «Ποια μπορεί να είναι η διαφορά;».

Η Εθνική των... εμιγκρέδων κρατάει τη σημαία
Γράφει ο Μενέλαος Σεβαστιάδης...
Ηρθε η προχθεσινή ανακοίνωση των ονομάτων των παικτών που θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας για το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας και πλέον ο καθένας πρέπει να κατάλαβε.
Ακόμα και αυτοί που... δεν θέλουν. Ο εργαζόμενος στη Λιθουανία Ηλίας Ζούρος κάλεσε 16 παίκτες, από τους οποίους οι οκτώ επίσης είναι... εμιγκρέδες. Οι «φρέσκοι» Αντώνης Φώτσης, Γιάννης Μπουρούσης και Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο ΝΒΑer Κώστας Κουφός και οι παλιότεροι Νίκος Ζήσης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Κώστας Βασιλειάδης και Μάικ Μπράμος.
Κι αν υπάρχει κάποιος που θεωρεί πιθανώς λογικό το ποσοστό του 50%, μπορεί να προχωρήσει η σκέψη. Διότι, στην τελική επιλογή, οι εφτά «ξενιτεμένοι» θεωρούνται βέβαιοι, ο όγδοος (Μπράμος) έχει καλές πιθανότητες, άρα οι... εργαζόμενοι εντός συνόρων θα είναι η μειοψηφία.
Ελληνικό μπάσκετ, λοιπόν, είναι η Εθνική ομάδα. Οι Εθνικές ομάδες, αν προτιμάτε, αφού υπάρχει συνέχεια και πετυχημένη παρουσία από τις πιο μικρές ηλικίες. Μπάσκετ στην Ελλάδα είναι το πρωτάθλημα της Α1.
Αυτό με τα αμέτρητα και αξεπέραστα προβλήματα, το οποίο αποχωρίζονται με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη άνεση όσοι παίκτες βρίσκουν μπροστά τους μια τέτοια ευκαιρία.
Τα τρία τελευταία «κρούσματα» αποχωρήσεων δεν ήταν καν για το κατά κοινή παραδοχή κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το ισπανικό. Επίσης, δεν άφησαν... τυχαίες ομάδες, αλλά τον κορυφαίο της Ευρώπης Παναθηναϊκό και το «βαρύ χαρτί» του Ολυμπιακού.
Ο Αντώνης Φώτσης και ο Γιάννης Μπουρούσης πήγαν στο Μιλάνο, έστω κι αν στην περίπτωση του δεύτερου το εξωτερικό ήταν μονόδρομος μετά την περιπέτεια που είχε. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης επίσης, παρότι είδε τον Ολυμπιακό να αποφασίζει να ποντάρει στο πρόσωπό του για τη φετινή υπέρβαση, σε μια άκρως μαζεμένη οικονομική χρονιά, προτίμησε τη Ρωσία.
Τίποτα παράξενο φυσικά δεν υπάρχει σε αυτές τις αποφάσεις. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι το οικονομικό ήταν το μοναδικό κριτήριο, πάλι καλά έκαναν. Επαγγελματίες είναι, αυτό θα κοιτάξουν. Τόσο τα ποσά που τους προτείνονται όσο και τη βεβαιότητα ότι θα τα εισπράξουν μέχρι... σεντ.
Διότι, πλέον, με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, για το δεύτερο δεν μπορεί να είσαι σίγουρος ούτε και στα καλύτερα μαγαζιά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά ότι δεν είναι μόνο τα μέλη αυτής της Εθνικής που εργάζονται σε ξένες χώρες, αφού υπάρχουν κι άλλοι παίκτες και προπονητές που βρήκαν ευκαιρίες, και μαζί την... υγειά τους.
Αυτοί που επέλεξε, λοιπόν, για φέτος ο Ζούρος, ο οποίος με τη σειρά του είχε επιλεγεί από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο μεταξύ αρκετών ικανών Ελλήνων προπονητών, θα κληθούν και φέτος να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του ελληνικού μπάσκετ.
Είναι δεδομένο ότι θα κάνουν τις καθιερωμένες ευχές για να στρώσουν τα πράγματα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της πατρίδας. Να λυθούν τα προβλήματα επιβίωσης των ομάδων, να λυθούν τα προβλήματα βίας που έχουν ζήσει στο πετσί τους οι περισσότεροι. Είναι επίσης δεδομένο ότι ενδόμυχα δεν θα το πιστεύουν ότι μπορεί να υλοποιηθούν οι ευχές τους.
Οχι μόνο δεν αποκλείεται, αλλά ίσως είναι το πιθανότερο, στην επόμενη κλήση των διεθνών, που όλοι εύχονται να είναι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αν επιτευχθεί ο πολύ δύσκολος στόχος της πρόκρισης, να είναι ακόμα περισσότεροι οι ξενιτεμένοι. Φορώντας όμως τη φανέλα με το εθνόσημο, θα παλεύουν όπως πάντα για να επιβεβαιώνουν την ποιότητα και τη δυναμική του ελληνικού μπάσκετ.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: