Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup!!

Οι βασικές παράμετροι του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και "η συστημική κρίση στην ευρωζώνη", μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's τίθενται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του Eurogroup της Δευτέρας.
Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup
Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι Βρυξέλλες για τη στάση των επενδυτών απέναντι στην Ιταλία, καθώς παρατηρείται μαζική εγκατάλειψη των κρατικών ομολόγων της χώρας.
Αναφορικά με την Ελλάδα, οι συζητήσεις με στόχο την εξεύρεση της "χρυσής τομής" για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο δανεισμού συνεχίζονται. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, αναφέρει ότι το ύψος του νέου πακέτου θα φτάσει περίπου τα 110 δισ. ευρώ . Εξ αυτών, τα 70 με 80 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν νέο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ εκτιμάται ότι τα 30 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα φτάσει τα 15 δισ. ευρώ.
Όσο για το θέμα της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αμφισβητείται και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τη στήριξή του.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, μόνη πειστική λύση θα ήταν η εφαρμογή της αρχικής πρότασης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του αρμοδίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, την οποία είχε στηρίξει και ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF) και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να μπορεί να επαναγοράζει δημόσιο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: