Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Κατσικάρης: «Ο Έλληνας προπονητής έχει ποιότητα και είναι πολύ καταρτισμένος»

Την πεποίθηση ότι ο Έλληνας προπονητής έχει ποιότητα και είναι πολύ καταρτισμένος εξέφρασε ο Φώτης Κατσικάρης, σε συνέντευξή του στον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης. 

Ο Ελληνας τεχνικός, ο οποίος οδήγησε φέτος την Μπιλμπάο για πρώτη φορά στην ιστορία της στους τελικούς του ισπανικού πρωταθλήματος και στην έξοδο της στην Ευρωλίγκα, μίλησε για τις εμπειρίες του από το ισπανικό πρωτάθλημα, αποκάλυψε τα μυστικά της επιτυχίας του, ενώ αναφέρθηκε και στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.

 «Είναι αλήθεια ότι η φετινή χρονιά ήταν ιδανική. Όλα ξεκίνησαν καλά από το καλοκαίρι, φτιάχνοντας μία ομάδα ανταγωνιστική, που είχε ως βασικό της στόχο την είσοδο στα πλέι οφ και την πορεία στο copa del rey (σ.σ. κύπελλο Ισπανίας). Βέβαια, αυτό που είχαμε πει εξαρχής ήταν η επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ενθαρρυντικό ήταν ότι μέσα στη σεζόν η ομάδα ολοένα και βελτιωνόταν. Ειδικά κάποιοι παίκτες που είχαν περιθώρια βελτίωσης κατάφεραν μέσα από τη σκληρή δουλειά να ανέβουν επίπεδο. 

Έτσι φτιάχτηκε ένα σύνολο σκληρό και ανταγωνιστικό για το πρωτάθλημα, που μπορούσε να αντιδρά γρήγορα στις ήττες. Κάθε χρονιά έχει κάποια κομβικά παιχνίδια. Σε εμάς μας έκανε καλό η ήττα από τη Βαλένθια στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Κάναμε καλή ανάλυση του παιχνιδιού και οι παίκτες κατάλαβαν ότι έχουμε τις δυνατότητες να "χτυπήσουμε" τη Βαλένθια, που τότε ήταν σε καλή περίοδο» είπε αρχικά για την πορεία της Μπιλμπάο μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος και συνέχισε αναφερόμενος στο ισπανικό πρωτάθλημα: 

«Αδιαμφισβήτητα είναι από τα κορυφαία. Είναι ένα πρωτάθλημα που δεν μπορείς ποτέ να εφησυχαστείς, ούτε να σε πιάσει πανικός. Ακόμα κι όταν παίζεις με τον τελευταίο, δεν μπορείς να είσαι χαλαρός, ενώ, όταν αγωνίζεσαι με την Μπαρτσελόνα, δεν πρέπει να την υπερεκτιμήσεις ή να πεις αφήνω αυτό το παιχνίδι και προετοιμάζομαι για το επόμενο. Χρειάζεται εγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση για να πετύχεις. 

Για εμένα, τρία πράγματα είναι πολύ σημαντικά για να τα καταφέρει κάποιος σε αυτό το πρωτάθλημα. Το πρώτο είναι ότι όλη τη χρονιά πρέπει να διατηρείς την ομάδα σου σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, το δεύτερο είναι η αυτοσυγκέντρωση και το τρίτο το ταλέντο του παίκτη σε συνδυασμό με την αγωνιστική φιλοσοφία».
Οσο για την αντιμετώπιση που έχει από τους Ισπανούς, είπε: «Όλοι με αντιμετωπίζουν πάρα πολύ θετικά. Είναι λογικό ένας γηγενής να τυγχάνει μεγαλύτερης προβολής, όμως ξέρουν να εκτιμούν το σωστό και την παρουσία οποιουδήποτε έχει να δώσει κάτι στο πρωτάθλημα τους. Από την πρώτη μου θητεία στη Βαλένθια έπρεπε να αποδείξω με τη δουλειά μου αν μπορώ να σταθώ σε αυτό το επίπεδο. Με τη Μπιλμπάο, όμως, ήταν τελείως διαφορετικό».

Αναφερόμενος στους Κώστα Βασιλειάδη και Δημήτρη Μαυροειδή, τους οποίους έχει μαζί του στην Μπιλμπάο, δήλωσε: «Τον Κώστα τον γνώριζαν όλοι, καθώς αγωνιζόταν ήδη στο πρωτάθλημα. Με τον τρόπο παιχνιδιού του έχει την ικανότητα να κερδίζει τους φιλάθλους και τα μίντια. Φανταστείτε, μέσα στο γήπεδο οι περισσότεροι φίλαθλοι φόραγαν δική του φανέλα. Οι φίλοι της ομάδας δέθηκαν μαζί του κι αυτός σε κάθε καλάθι φρόντιζε να γυρίζει προς την εξέδρα και να πανηγυρίζει. Όσον αφορά τον Δημήτρη, ήταν γνωστός στην Ισπανία από το Μαρούσι, με το οποίο αντιμετώπισε και ισπανικές ομάδες στην Ευρωλίγκα. Το θετικό είναι ότι ο κόσμος μπορεί να εκτιμήσει τη δουλειά που κάνει μέσα στο γήπεδο, παρότι δεν φαίνεται στους αριθμούς και στους πόντους».

 Σχετικά με το αν αισθάνεται ότι πλέον η πίεση ανεβαίνει, εξαιτίας των επιτυχιών, τόνισε: «Αν έχεις φιλοδοξίες δεν γίνεται να μην έχεις πίεση, άλλωστε κι εγώ ως άνθρωπος δεν μπορώ να λειτουργήσω διαφορετικά. Πάντα ήθελα να είμαι σε ομάδα με στόχους, γιατί μέσα από αυτή τη πίεση γίνομαι καλύτερος και πιο ανταγωνιστικός».

Για το μυστικό της επιτυχίας του είπε: «Πιστεύω στη δουλειά. Με τους συνεργάτες μου προσπαθούμε να συνδυάζουμε την ποσότητα με την ποιότητα. Ένας άλλος τομέας είναι οι σχέσεις με την ομάδα. Οι παίκτες έχουν κριτήριο και πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί τους και να τους πείσεις να δουλέψουν όπως θέλεις. Βέβαια, πρέπει να μπορείς να πάρεις και σκληρές αποφάσεις. Αν έχεις την τύχη οι παίκτες να βάζουν τον εαυτό τους μέσα στην ομάδα, μπορείς να πετύχεις πολλά. Έτσι τα καταφέραμε κι εμείς. Η Ρεάλ είχε καλύτερη ομάδα, όμως εμείς ήμασταν σύνολο με καλές σχέσεις μεταξύ μας. Το τρίπτυχο της φετινής επιτυχίας ήταν πίστη, δουλειά και δέσιμο. Πλέον η βάση θα διατηρηθεί ίδια και ξέρουμε τον τρόπο να είμαστε ανταγωνιστικοί».

 Σε ερώτηση για το αν μπορεί ο Έλληνας προπονητής να σταθεί εκτός συνόρων, απάντησε: «Αυτό είναι σίγουρο. Ο Έλληνας προπονητής έχει ποιότητα και είναι πολύ καταρτισμένος. Είναι σημαντικό ότι τρεις προπονητές μέχρι τώρα έκαναν το βήμα και βγήκαν εκτός συνόρων. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήγε σε μία ομάδα (ΤΣΣΚΑ) με τεράστια ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, που έχει βλέψεις ακόμα και για κατάκτηση της Ευρωλίγκα. Ο Γιάννης Χριστόπουλος πηγαίνει στη Μπάγερν, καθώς ένας Γερμανός προπονητής, όπως ο Μπάουερμαν, τον εμπιστεύτηκε. Επίσης, ο Στέφανος Δέδας πήγε στη ρωσική Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, όντας συνεργάτης του Σλοβένου Γιούρι Ζντοβτς. Είναι σημαντικό ότι πλέον ξένοι προπονητές εμπιστεύονται τους Έλληνες κι αυτό δείχνει την ποιότητα που έχουμε. Σιγά σιγά εύχομαι οι επιτυχίες των Ελλήνων εκτός χώρας να είναι πολλές και να θεωρούνται φυσιολογικές».

 Ο Κατσικάρης μίλησε και για την κλήρωση της Ευρωλίγκας: «Είναι η πρώτη συμμετοχή της Μπιλμπάο στην Ευρωλίγκα. Θα εκμεταλλευτούμε εμείς και οι φίλαθλοι μας την ευκαιρία που μας δίνεται. Είναι τιμή για τον σύλλογο ότι θα παίξουμε κόντρα σε μεγάλες και ιστορικές ομάδες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, αν και ξέρουμε ότι θα έχουμε δύσκολο έργο, γιατί υπάρχουν ομάδες με μεγαλύτερη εμπειρία στη διοργάνωση από εμάς».

Αναφερόμενος στο προσεχές Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, είπε: «Φαίνεται ότι θα είναι από τα πιο δυνατά και ποιοτικά των τελευταίων ετών, καθώς επιστρέφουν σπουδαίοι παίκτες. Πολλοί παίκτες από το ΝΒΑ θα είναι εκεί. Αναφορικά με την Εθνική μας, νομίζω ότι μπαίνει σε μία φάση μερικής ανανέωσης, καθώς μπαίνουν κάποια νέα πρόσωπα. Ξεκινάει μία καινούρια εποχή στην Εθνική με τον Ηλία Ζούρο, ο οποίος νομίζω ότι δικαιωματικά βρίσκεται εκεί. Είναι πολύ διαβασμένος και καταφέρνει να παίρνει το 100% των παικτών του. Πλέον θα δούμε μία ομάδα με διαφορετική φιλοσοφία παιχνιδιού. Γενικά είμαι αισιόδοξος για την πορεία που θα έχει, όμως οι στόχοι θα πρέπει να μπουν κατά τη διάρκεια του τουρνουά, ώστε να δούμε και τους άλλους».

Τέλος, ο Κατσικάρης μίλησε και για την κλήση του Κώστα Βασιλειάδη στην προετοιμασία της ΕΘνική Ανδρών: «Ο Κώστας είναι σε κομβικό σημείο της καριέρας του. Είμαι χαρούμενος γι' αυτόν. Ήταν από τα βασικά κομμάτια της επιτυχίας μας. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη δουλειά που έκανε μέσα στη σεζόν, γιατί κατάλαβε ότι έπρεπε να βελτιώσει κάποια κομμάτια του παιχνιδιού του και το έκανε. Πλέον έχει μπει σε μία σειρά και είναι σίγουρο ότι θα τον βοηθήσει πολύ η Εθνική. Ήδη σκέφτομαι σοβαρά από του χρόνου να τον βάλω να παίξει και στο "2". Το θετικό για την Εθνική είναι ότι μετά από καιρό έχει στη διάθεση της έναν παίκτη καθαρό σουτέρ, ο οποίος έρχεται με πολύ καλή ψυχολογία, μετά τη σεζόν που έκανε με τη Μπιλμπάο».


Πηγή: theplayer.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: