Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ήρθαν άγνωστοι κι έγιναν… ήρωες!!

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα «βαπτίζουμε» άσχετο έναν παίκτη πριν καλά-καλά τον δούμε. Βέβαια, πολλοί από αυτούς φροντίζουν να μας διαψεύσουν. Παίκτες που μας έβαλαν τα… γυαλιά από το 2000 και μετά.
Ήρθαν άγνωστοι κι έγιναν… ήρωες
ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ
Το καλοκαίρι του 2005 έρχεται στη χώρα μας για χάρη του Ολυμπιακού ο Γιάγια Τουρέ από τη Μέταλουργκ. Αδελφός του Κόλο Τουρέ, ο οποίος αγωνιζόταν στην Άρσεναλ, ήταν περισσότερο γνωστός για το επίθετό του παρά για τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα. Φρόντισε όμως να διαψεύσει όσους πίστεψαν ότι έχει μόνο το όνομα και όχι τη… χάρη.
Τον χαρακτήρισαν «νέο Βιεϊρά» για τις κινήσεις του στο γήπεδο. Οι ντρίπλες στους αντιπάλους με την μπάλα στα πόδια, τα τακουνάκια, αλλά και τα γκολ που είχε πετύχει(βέβαια ξεχνούσε μερικές φορές τους… συμπαίκτες του) τον έκαναν αμέσως να ξεχωρίσει. Ένα χρόνο μετά πωλείται στη Μονακό, μία μεταγραφή που άγγιξε τα 10 εκατ. ευρώ, και στη συνέχεια τον άρπαξε η «διαστημική» Μπαρτσελόνα καταβάλλοντας το ποσό των 45 εκατ. ευρώ. Με τους «μπλαουγκράνα» έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ. Πλέον αγωνίζεται στη Μάντσεστερ Σίτι.
ΜΠΡΟΥΝΟ ΤΣΙΡΙΛΟ
Μετά τον δανεισμό του στις Ρετζίνα και Σιένα από τη Λέτσε, ο Μπρούνο Τσιρίλο παίρνει μεταγραφή στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2005. Στην «Ένωση» έμεινε για δύο αγωνιστικές περιόδους, βάζοντας… τείχος στην άμυνα των «κιτρινόμαυρων». «Σκληρός» παίκτης που δεν αφήνει επιθετικό να περάσει από την άμυνα της ομάδας την οποία… προσέχει.
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα στη Λεβάντε, επιστρέφει και πάλι στη χώρα μας, αυτή τη φορά για λογαριασμό του ΠΑΟΚ το 2009. Οι… μάχες που δίνει στην άμυνα ο «Βεζούβιος» συνεχίστηκαν, κάτι που θα εξακολουθεί να κάνει μιας και μετά από ένα μικρό σίριαλ, το καλοκαίρι του 2011 ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον «Δικέφαλο του Βορρά».
ΣΕΡΧΙΟ ΚΟΚΕ
Ο Σέρχιο Κόκε πηγαίνει στον Άρη από την Μαρσέιγ το 2006. Τα χρόνια που έμεινε στους «κιτρίνους» φρόντισε να αποδείξει σε όλους πόσο καλός παίκτης είναι και σαν Ισπανός, γνωρίζει τα μυστικά της… μπάλας. Τα γκολ που χάρισε στους Θεσσαλονικείς, τα «κόλπα» του και η επικοινωνία που είχε με τους φιλάθλους, τον έκαναν αμέσως αγαπητό στην εξέδρα. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της φετινής αγωνιστικής περιόδου, αποφάσισε να φύγει από την ομάδα για χάρη του αμερικανικού πρωταθλήματος. Το κλάμα του κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συνέντευξης Τύπου που έκανε, φανέρωνε το δέσιμό του με τον σύλλογο…
ΦΡΑΝΘΙΘΚΟ ΧΑΒΙΤΟ
Το 2006 πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη και ο Φρανθίθκο Χαβίτο από τη Β’ ομάδα της Μπαρτσελόνα. Η ταχύτητά του, η εκρηκτικότητά του, αλλά και η τεχνική του κατάρτιση τον έκαναν να ξεχωρίσει αμέσως. Όπως είναι φυσικό, και ο Ισπανός αγαπήθηκε από τους φιλάθλους του Άρη. Η σχέση του με την ομάδα από τον Ιανουάριο και μετά άρχισε να… στραβώνει. Η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια… πίστεψε ότι τον είχε αποκτήσει, χωρίς όμως να ρωτήσει τον Ολυμπιακό. Ο παίκτης από το καλοκαίρι του 2011 ανήκει στους «ερυθρολεύκους», κάνοντας ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα του.
ΜΠΕΡΝΑΡ ΚΟΥΜΟΡΤΖΙ
Μετά από ένα μικρό πέρασμα από την ομάδα του Αιγάλεω τη σεζόν 2006-2007, παίρνει μεταγραφή στον Πανιώνιο την επόμενη χρονιά. Οι εμφανίσεις του Γκανέζου με τη φανέλα των «κυανέρυθρων» έκανε μέχρι και την… Άρσεναλ να παρακολουθήσει την περίπτωσή του, ενώ σχεδόν κάθε καλοκαίρι το όνομά του εμπλέκεται στα μεταγραφικά σενάρια του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Ωστόσο, εκείνος παραμένει πιστός… Νεοσμυρνιώτης!
ΙΣΜΑΕΛ ΜΠΛΑΝΚΟ
Όταν ήρθε το 2007 κανείς δεν τον πίστεψε. Ούτε οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. Εκείνος όμως απέδειξε ότι δεν παίζει ρόλο η ομάδα από την οποία προέρχεσαι, αλλά για το τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις στην επόμενη. Ο λόγος για τον Ίσμαελ Μπλάνκο, ο οποίος την πρώτη του χρονιά στην «Ένωση» ως δανεικός από την Κολόν το 2006 να βγάλει… μάτια καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 19 γκολ (στην κανονική διάρκεια), κάτι που επανέλαβε και την επόμενη με 14 τέρματα.
Ο «Ζορό» είναι από τους επιθετικούς που έχουν το εύκολο γκολ, δεν «ζαλίζουν» την μπάλα και τελειώνουν με ευκολίες τις φάσεις, και τις περισσότερες φορές η μπάλα πηγαίνει στο… πλεκτό. Πλέον αναζητεί τον επόμενο σταθμό της καριέρας του με τον ίδιο να αρνείται να πάει σε άλλη ομάδα της Σούπερ Λίγκας.
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ
Γνωστός στην Αργεντινή άγνωστος στην Ελλάδα. Φρόντισε όμως να τον μάθουμε καλά. Ο Φερνάντο Μπελούτσι πηγαίνει στον Ολυμπιακό από τη Ρίβερ Πλέιτ το 2007 κι απέδειξε για άλλη μια φορά πως οι Αργεντινοί ξέρουν μπάλα. Οι διεισδύσεις του στην αντίπαλη περιοχή, οι ντρίπλες, τα μακρινά του σουτ, αλλά και η άρτια τεχνική του κατάρτιση, τον έκαναν αμέσως να ξεχωρίσει τόσο εντός όσο κι εκτός αγωνιστικού χώρου, αφού οι φίλαθλοι των Πειραιωτών τον αποθέωναν σε κάθε του κίνηση.Στους «ερυθρολεύκους» έμεινε δύο χρόνια καθώς πουλήθηκε στην Πόρτο το καλοκαίρι του 2009.
ΑΝΤΕΛΙΝΟ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ
Ποιος να περίμενε πως ένας παίκτης που έχει έρθει στην Ελλάδα, ο οποίος είχε παίξει δανεικός στη… Λεϊσόες από την Πόρτο το 2008, τα επόμενα χρόνια θα έκανε τους «αιώνιους» να… σφάζονται στα πόδια του κάθε καλοκαίρι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Κι όμως, αυτό κατάφερε ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, τον οποίο ο ΠΑΟΚ αγοράζει και τον κρατάει στη Θεσσαλονίκη.
Η ηρεμία που βγάζει στο παιχνίδι του, η σιγουριά του, αλλά και χρήσιμη δουλειά στους αγωνιστικούς χώρους τον έκαναν να ξεχωρίσει. Δυνατό σουτ και ταχύτητα είναι μερικά από τα στοιχεία που τον βοηθούν να αναδεικνύεται ως ένας από τους καλύτερους παίκτες που αγωνίζονται στη χώρα μας.
ΝΑΤΣΟ ΣΚΟΚΟ
Το 2008 πηγαίνει στην ΑΕΚ κι αμέσως αγαπήθηκε. Τεχνική κατάρτιση, έκρηξη, σίγουρο γκολ και διείσδυση, είναι μερικά ,από τα ατού του Αργεντινού, που μπορεί να αγωνιστεί ως δεύτερος επιθετικός, μεσοεπιθετικός, αλλά και σαν «δεκάρι». Μάλιστα ήταν κατενθουσιασμένος για τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ από την Πούμας, σε δηλώσεις που είχε κάνει τότε στη «SportDay»: «Είμαι πανευτυχής που θα συνεχίσω την καριέρα μου σε μία ομάδα σαν την ΑΕΚ και αποφασισμένος να δώσω τα πάντα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Και ο στόχος μας είναι το πρωτάθλημα. Δεν αισθάνομαι καμία ανασφάλεια, γνωρίζω πολλά πράγματα για το μέγεθος της νέας μου ομάδας και το ελληνικό ποδόσφαιρο και ανυπομονώ να ξεκινήσω. Δεν φοβάμαι τίποτα. Ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω και θα δουλέψω σκληρά για την επιτυχία της ΑΕΚ. Διψάω για μπάλα και χαίρομαι που έφτασε η στιγμή να αγωνιστώ στην Ευρώπη».
Ο Σκόκο το καλοκαίρι του 2011 έφυγε για Ντουμπάι καθώς τα λεφτά της Αλ Αΐν ήταν πολλά…
ΝΤΟΥΓΚΛΑΟ
Πήγε στην Καβάλα και στράφηκαν τα βλέμματα πάνω του. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Βέρνερ Βρέμης, Χέρτα και Ρέιντζερς, φέρονται να τον είχαν πλησιάσει. Το 2009 πηγαίνει στην Καβάλα, καταφέρνοντας να εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του. Από τους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος είναι θέμα χρόνου να πάρει μεταγραφή σε μία μεγαλύτερη ομάδα, εφόσον συμφωνήσει και ο πρόεδρος των «αργοναυτών», Σταύρος Ψωμιάδης.
Ο ίδιος σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε τονίσει: «Είχα πολλές προτάσεις από την Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά ο πρόεδρος της Καβάλας προτίμησε να μην με παραχωρήσει το χειμώνα. Από το ελληνικό πρωτάθλημα με πλησίασαν ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, ενώ από την Bundesliga η Βέρντερ Βρέμης και η Χέρτα. Το ιδανικό θα ήταν να αγωνιστώ σε μία ομάδα που συμμετέχει στο Champions League».
ΚΕΒΙΝ ΜΙΡΑΛΑΣ
Η έκπληξη του περσινού καλοκαιριού. Η παραχώρησή του από τη Σεντ Ετιέν στον Ολυμπιακό με τη μορφή δανεισμού άφησε αρκετούς αδιάφορους μιας και κανείς δεν πίστεψε ότι θα έκανε τη διαφορά στους Πειραιώτες. Λάθος! Φρόντισε με τον πιο εμφατικό τρόπο να διαψεύσει όσους τον κατέκριναν πριν καν αγωνιστεί. Οι εμφανίσεις του με την ερυθρόλευκη φανέλα έκανε τον Ολυμπιακό να προχωρήσει στην απόκτησή του με κανονική μεταγραφή από το γαλλικό σύλλογο.
Μάλιστα, συνάδελφός του στα ελληνικά γήπεδα, ο Βιεϊρίνια του είχε πλέξει το εγκώμιο: «Είναι ποδοσφαιριστής που έχει εξαιρετική ποιότητα στο παιχνίδι του, ειδικά στην κόντρα όπου κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Είναι παίκτης που ξεχωρίζει στο συγκεκριμένο τομέα. Δείχνει να υπερέχει στον τομέα της αποτελεσματικότητας. Διαθέτει άριστη τεχνική κατάρτιση και ξέρει να δημιουργεί και να τελειώνει ιδανικά τις φάσεις. Είναι ποδοσφαιριστής που μπορεί να πετύχει πολλά πράγματα στην καριέρα του».
Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: