Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Τα μνημόνια που δεν έγιναν γήπεδα!!

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟ ταλαιπωρούνται για αρκετά χρόνια προκειμένου να αποκτήσουν μια σύγχρονη έδρα. Γράφει ο Βαγγέλης Αρναούτογλου.
Τα μνημόνια που δεν έγιναν γήπεδα!
Οι εξαγγελίες για την κατασκευή γηπέδων στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα, είθισται να συνοδεύονται από μνημόνια συνεργασίας τα οποία υποτίθεται αποτελούν το τελευταίο βήμα πριν από την έναρξη εργασιών για την περάτωση του έργου. Μνημόνια τα οποία συνοδεύονται από ενθουσιώδεις και πομπώδεις δηλώσεις των συμβαλλόμενων μερών και (δήθεν) «σφραγίζουν» ένα έργο πνοής.
Επί της ουσίας όμως πρόκειται για έγγραφα δίχως νομική ισχύ τα οποία καταρρέουν στην πρώτη «προσβολή» από αντιφρονούντες πολίτες ή κοινωνικές ομάδες που προσπαίζουν έννομα συμφέροντά, είτε δικά τους, είτε του συνόλου της περιοχής που κατοικούν (περιβαλλοντολογικά, χωροταξικά κ.α.).
Γι’ αυτό και στην ΑΕΚ θα έπρεπε να επικρατεί μικρότερος ενθουσιασμός για ένα μνημόνιο που θα υπογραφεί στα τέλη του μήνα ανάμεσα στην ΠΑΕ, στην Ερασιτεχνική και στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας/Χαλκηδόνας, όταν ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί ο φάκελος που θα κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα βήμα το οποίο πιστοποιεί την επιθυμία των τριών μερών να αποκτήσει και πάλι η ΑΕΚ στέγη στην προσφυγική γειτονιά της, επί της ουσίας όμως δεν εξασφαλίζει απολύτως τίποτα. Δύο ξεκάθαρα παραδείγματα των τελευταίων ετών αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Το μνημόνιο Ντέμη - Αλογοσκούφη
Στις 7 Σεπτεμβρίου 2007, ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Ντέμης Νικολαΐδης ήταν ο ένας εκ των τριών ανδρών που έβαλαν την υπογραφή τους σε μνημόνιο με το οποίο υποτίθεται ότι η τότε κυβέρνηση δεσμευόταν για την παραχώρηση της έκτασης του ΟΔΔΥ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού) στα Ανω Λιόσια. Οι άλλοι δύο ήταν ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός κ. Πέτρο Δούκας.
Την περίοδο εκείνη είχε εκτιμηθεί ότι μέσω της υπογραφής του σχετικού εγγράφου (το οποίο ωστόσο δεν είχε την παραμικρή νομική ισχύ) ετίθετο σε εφαρμογή το σχέδιο για την κατασκευή και λειτουργία γηπέδου ποδοσφαίρου στην περιοχή της Μαγουλέζας στον Δήμο Ανω Λιοσίων . Διαφημίστηκε μάλιστα ως ένα έργο άκρως σημαντικό για τη βελτίωση μίας υποβαθμισμένης περιοχής. Κυρίως λόγω της ύπαρξης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).
Μετά τη συνάντηση και την υπογραφή μνημονίου, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωνε: «Μέσω διαγωνισμού θα παραχωρηθεί το έργο σε μία εταιρία. Οι προδιαγραφές του γηπέδου θα είναι πέντε αστέρων, χωρητικότητας 50.000 θέσεων και σε 2-3 μήνες θα ξεκινήσουμε τις υπόλοιπες διαδικασίες. Το μνημόνιο το έχουμε υπογράψει κι εγώ και ο κύριος Δούκας». Η όλη η ιστορία αντιμετωπίζεται τώρα πια ως ένα προεκλογικό τρικ της τότε Κυβέρνησης καθώς όταν αυτή απήλθε, αποδείχθηκε αυτό που όλοι φανταζόμασταν... Η περιοχή στον ΟΔΔΥ δεν είχε παραχωρηθεί ποτέ στην ΠΑΕ ΑΕΚ.
Ταλαιπωρία... μνημονίων για τον Παναθηναϊκό
Η προσπάθεια του Παναθηναϊκού να αποκτήσει έδρα στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Βοτανικού βρήκε στην πορεία της πολλά εμπόδια και ως σήμερα παραμένει στον αέρα. Βέβαια εν αντιθέσει με την περίπτωση της ΑΕΚ η οποία ξεγελάστηκε (;) από ένα απλό έγγραφο με μπόλικη προεκλογική εκμετάλλευση, αυτή του Παναθηναϊκού εξετάστηκε πολύ πιο ενδελεχώς και πέρασε από χίλια νομικά κύματα μέχρι να φτάσουμε στο μεγάλο (άραγε και προσωρινό;) κώλυμα που επί του παρόντος κρατά την υπόθεση «παγωμένη» (μεσολάβησαν η προσφυγή πολιτών στο ΣτΕ κυρίως εξαιτίας της ύπαρξης εμπορικού κέντρου σε χώρο πρασίνου, τα πάσης φύσεως γραφειοκρατικά κωλύματα, η αλλαγή κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, η κατάθεση τροπολογίας, η δημόσια διαβούλευση και φυσικά η διάλυση της πολυμετοχικότητας). Κι εδώ βέβαια δεν έλειψαν τα μνημόνια:
Τον Αύγουστο του 2005 υπεγράφησαν δύο ξεχωριστά μνημόνια συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων, ένα με τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ και ένα με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Τον Δεκέμβριο του 2005 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Ακολούθησε η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού με την ονομασία «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικός - Λ. Αλεξάνδρας».
Τον Οκτώβριο του 2006 προέκυψαν οι τελικές τροποποιήσεις στα μνημόνια συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τον Ερασιτέχνη και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και υπεγράφη ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στην «Διπλή Ανάπλαση ΑΕ» την ΠΑΕ και τον Δήμο Αθηναίων. Ηδη πάντως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού αρχικά κατήγγειλε τη σύμβαση με τον Δήμο, εν συνεχεία απέστειλε και εξώδικο προς τη δημοτική αρχή με το οποίο ζητεί την καταβολή της προβλεπόμενης, από την μεταξύ τους σύμβαση, αποζημίωσης (το επιζητούμενο ποσό ανέρχεται συνολικά στα 25,9 εκατ. ευρώ).
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: