O γγΑ Παναγιώτης Μπιτσαξής άφησε ορατό το ενδεχόμενο να αρχίσει στην ώρα του το πρωτάθλημα, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση για την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου, είπε "δεν τη θεωρώ σκάνδαλο"
Αναλυτικά η συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό FM 100:
Κύριε Γενικέ, πρώτα θέλω ένα σχόλιο δικό σας μετά τη χθεσινή απόφαση, η οποία προκάλεσε όχι απλά οργή στην κοινή γνώμη, αλλά και δυσπιστία, στο αν θα φτάσουμε ποτέ σε εξυγίανση που όλοι θέλουμε και όλοι προσδοκούμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Στην Ελλάδα είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Θέλουμε τα πάντα και τα θέλουμε αμέσως. Το καταλαβαίνω, αυτό είναι ιδιοσυστασία του ελληνικού χαρακτήρα, είναι ο τρόπος με τον οποίο σκεπτόμαστε. Εγώ με πολλή ηρεμία σας λέω ας κοιτάξουμε το δάσος. Ποιό είναι το δάσος; Εδώ και 40 χρόνια, όσο θυμάμαι τουλάχιστον εγώ τον εαυτό μου, υποθέτω ότι είναι και μεγαλύτερο διάστημα από όσο το θυμάστε εσείς, η ακινησία η οποία υπήρχε στη διερεύνηση σκανδάλων, στην διαπίστωση των φαινομένων και των όψεων της ποδοσφαιρικής ανομίας, οι οποίες κυριαρχούσαν και μάλιστα κάτω από ένα καθεστώς πολιτικής διαπλοκής, ήταν ένα σταθερό φαινόμενο στην ελληνική δημόσια και αθλητική ζωή. Αυτό άλλαξε τώρα. Μέσα σε αυτούς τους 20 μήνες έγινε ότι δεν είχε γίνει στις δεκαετίες που πέρασαν. Διερευνήθηκε το θέμα των στημένων παιχνιδιών με τους φακέλους της UEFA, έγινε η πιο εξονυχιστική εξέταση στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης σε υπόθεση τέτοιας εμβέλειας. Υπάρχουν 68 άτομα τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν το Σεπτέμβριο και να δώσουν τις εξηγήσεις τους χωρίς να προδικάζει κανείς την ενοχή κανενός.
Έχει γίνει επομένως στο δικαστικό κομμάτι μια τεράστια δουλειά, η οποία υποστηρίχτηκε από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Επενέβη η αθλητική δικαιοσύνη. Είχαμε, όχι μόνο στο θέμα των στημένων παιχνιδιών, αλλά και γενικότερα ποινές υποβιβασμού αρκετών ομάδων για χρησιμοποίηση πλαστών πιστοποιητικών και είχαμε και τις ποινές, οι οποίες ανακοινώθηκαν τελεσίδικα χθες από τη δευτεροβάθμια πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ. Όποιες και αν ήταν οι ποινές, θα υπήρχαν δημόσιες αντιδράσεις.
Με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ, μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Μπορεί να πει μου αρέσει ή δε μου αρέσει. Τη θεωρώ επιεική ή τη θεωρώ αυστηρή. Δεν είναι όμως ούτε μια απόφαση σκάνδαλο, ούτε προς Θεού μπορούμε να πούμε μετά από τριάντα χρόνια ακινησίας στην ελληνική ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, αλλά και στη δικαιοσύνη γενικότερα, με πλήρη αποχή από τη διερεύνηση της ανομίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, ότι βαθμολογικές ποινές δέκα βαθμών και οχτώ βαθμών και επίσης προσθέτω για να μην το ξεχνάμε, ο ισόβιος αποκλεισμός δύο παραγόντων και ένας εκκρεμής τρίτος από τα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ότι είναι ποινές χάδι. Στο σκάνδαλο Calciopolis στην Ιταλία 4 ομάδες που είχαν πρωτόδικα ποινή υποβιβασμού τιμωρήθηκαν με βαθμολογικές ποινές. Η Milan, η Fiorentina η Lacio και η Reggina . Κανείς δεν είπε μετά από τις αποφάσεις αυτές της ιταλικής ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης ότι το Ιταλικό σκάνδαλο συγκαλύφθηκε. Στην Ελλάδα είμαστε υπερβολικοί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι διαφωνεί μαζί σας ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, που είπε ότι οι ποινές είναι μαλακές.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είπε ότι οι αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης είναι σεβαστές και ότι η ΕΠΟ μαλάκωσε τις ποινές. Αυτό, δικαιούται και υποχρεούται να το πει ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού. Θα μου επιτρέψετε εδώ με τη νομική πείρα, την οποία έχω, να σας πω ότι όπως στην Ιταλία μετατράπηκαν ποινές σε πάρα πολλές ομάδες, από την ποινή υποβιβασμού σε βαθμολογική ποινή, αλλά και ποινές της UEFA μειώθηκαν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο κατά καιρούς, έτσι και εδώ, τα δικαιοδοτικά όργανα έχουν ένα μεγάλο περιθώριο και πρέπει να σεβόμαστε την κρίση τους και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα πράγματα. Ένα δικαιοδοτικό όργανο δεν είναι ένα μηχανιστικό εργαλείο, το οποίο αποφασίζει σα μηχανή, σαν αυτόματος πιλότος. Λαμβάνει υπόψη του πολλές παραμέτρους που δεν μπορεί να γνωρίζει η κοινή γνώμη. Η επιμέτρηση της ποινής είναι ο σκληρός πυρήνας της αυτόνομης δικαιοδοτικής κρίσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω δύο παρατηρήσεις. Η μία, όσον αφορά το παράδειγμα της Ιταλίας, θα σας θυμίσω ότι όχι μόνο υποβιβάστηκε η μεγαλύτερη ομάδα στην Ιταλία τελεσιδίκως, αλλά της αφαιρέθηκε και το Πρωτάθλημα. Το δεύτερο είναι ότι στην περίπτωση της χθεσινής απόφασης, ενώ το πρωτοβάθμιο όργανο ακολούθησε το άρθρο 21, που υπάρχει στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, και αναφέρεται συγκεκριμένα για στοιχηματισμό και δωροδοκία και προβλέπει ή υποβιβασμό ή αθώωση, όχι ενδιάμεση κατάσταση, εδώ οι δικαστές στο δευτεροβάθμιο όργανο, ακολούθησαν το άρθρο 5, το οποίο είναι ένα γενικό άρθρο, τη στιγμή που είχαν μπροστά τους ειδικό άρθρο.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Με ρωτάτε νομικά και εγώ δεν έχω καμιά δυσκολία να σας απαντήσω και νομικά. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να δούμε το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί. Θέλω να δω το σκεπτικό της απόφασης και δεν το λέω αυτό τυπικά. Ξαναλέω ότι μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με αυτήν την απόφαση. Είναι ελεύθερος κάθε πολίτης και οι κρίνοντες κρίνονται. Να πει μου αρέσει ή δεν μου αρέσει αυτή η απόφαση, τη θεωρώ πολύ επιεική ή τη θεωρώ αυστηρή. Αλλά νομικά, όταν ένα δικαιοδοτικό όργανο έχει δυνατότητα να επιβάλλει τη μείζονα ποινή, δικαιούται να επιβάλλει και την ελάσσονα, όταν έχει ρητή διάταξη επ’ αυτού. Η ισόβια κάθειρξη για παράδειγμα σε ανθρωποκτονία είναι η μοναδική ποινή, η οποία επαπειλείται, αλλά κάτω από ορισμένες περιστάσεις μπορεί να γίνει 20 χρόνια και ακόμα λιγότερο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως Κυβέρνηση είστε ικανοποιημένοι από την πορεία της κάθαρσης του ποδοσφαίρου ή πιστεύετε ότι αυτή η απόφαση μπορεί να δημιουργήσει προσχώματα σε αυτή τη διαδικασία;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Η κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι μια διαδικασία και μια κατεύθυνση από την οποία δεν κάνουμε πίσω. Τη πολιτική αυτή θέση την πήρε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού σε σημερινές τοποθετήσεις τους. Θα μελετήσουμε την απόφαση αυτή, αλλά δεν θα χάσουμε και το δάσος. Έγιναν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία εγώ τα χαρακτηρίζω μέχρι στιγμής ένα βήμα μπρος. Θα συμφωνήσω όμως μαζί σας στο εξής: Ότι αν το ένα βήμα μπρος δεν αγκυροβολήσει και δεν στεριωθεί γερά στο έδαφος, μπορεί να μετατραπεί σε δυο βήματα πίσω. Αυτό το είπε ο Λένιν, δεν το είπα εγώ. Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε με στέρεο τρόπο ένα βήμα μπρος. όση φασαρία και όση κατακραυγή και αν υπάρχει, την καταλαβαίνω την οργή του κόσμου, έχουν γίνει σημαντικά πράγματα μετά από δεκαετίες ακινησίας, ανομίας και πολιτικής διαπλοκής στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουν κινηθεί οι δικαστικές αρχές, οι ελεγκτικές αρχές και όλος ο κρατικός μηχανισμός, να εξυγιάνει το χώρο έχουμε ποινές, ανακρίσεις και ισόβιους αποκλεισμούς παραγόντων. Δεν μπορώ να δεχτώ έτσι εύκολα μέσα σε 24 ώρες την ελληνική αφαιρετική σκέψη ότι δεν έγινε τίποτα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάντως προκύπτει ένα ζήτημα κ. Γενικέ που έχει να κάνει με το δεδικασμένο της υπόθεσης.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Κανένα δεδικασμένο δεν υπάρχει. Αν εφήρμοσε το δικαστήριο την αρχή της αναλογίας και καθόρισε το μέγεθος και την ποσόστωση της αντικειμενικής ευθύνης αυτό αφορά τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Κάθε ευθύνη είτε πειθαρχική είτε ποινική επιμερίζεται και προσδιορίζεται με ακρίβεια ως προς την επιβλητέα ποινή από το δικαιοδοτικό όργανο και μόνο, επομένως κάθε υπόθεση έχει την αυτονομία της. Δεν κρίνονται όλες οι υποθέσεις το ίδιο ούτε υπάρχει δεδικασμένο υπό αυτή τη μορφή την οποία λέτε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα επιμένετε να ξεκινήσει το Πρωτάθλημα κανονικά στις 27 Αυγούστου;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Αυτό δεν θα το πούμε ακόμα. Είπαμε έγκαιρα και το λέμε και τώρα ότι μελετάμε τις προϋποθέσεις, τους όρους, τις συνθήκες και θα το μελετάμε αυτό μέχρι και τις 26 Αυγούστου. Αυτή την ώρα το πρωτάθλημα έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 27 Αυγούστου, εξελίσσονται υποθέσεις, ας αφήσουμε να φτάσουν μέχρι το τέλος τους και θα δούμε.
Δεν πρέπει με μεγάλη ευκολία να ακυρώνουμε βήματα τεράστιας σημασίας, τα οποία έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα. Θυμίζω και χθεσινή μου δήλωση. Ο ισόβιος αποκλεισμός παραγόντων, ο οποίος αυτή τη στιγμή περιάπτεται με το κύρος τελεσίδικης απόφασης, σημαίνει ότι αυξάνεται το πεδίο ελεγκτικής ευθύνης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρεστε στο ΠΑΟΚ και στον ΗΡΑΚΛΗ.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Αναφέρομαι στο σύνολο των ομάδων, στις οποίες έχουμε προοπτική μεταβίβασης μετοχικών πλειοψηφικών πακέτων. Είναι ο ΠΑΟΚ, ο ΗΡΑΚΛΗΣ, ο Πανελλήνιος, ενδεχομένως η ΑΕΚ στο μπάσκετ, αλλά και οι ομάδες των οποίων οι βασικοί μέτοχοι ή ουσιαστικοί ιδιοκτήτες έχουν τιμωρηθεί. Και ακόμα και αν δίνεται ένα πιστοποιητικό συμμετοχής στα πρωταθλήματα, όταν ανακύπτουν νέα στοιχεία το μάτι και η εγρήγορση των δημοσίων αρχών ως προς την τήρηση της νομιμότητας και την καταπολέμηση της ανομίας, η οποία επικρατούσε, θα είναι διαρκής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό δεν είναι το αυτονόητο κ. Γενικέ, για κάθε κυβέρνηση και για κάθε έννομη τάξη;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Το διάβασα σήμερα σε εφημερίδες, κάνω δηλώσεις για το αυτονόητο. Αν το αυτονόητο για δεκαετίες ήταν ζητούμενο, δεν πρέπει να κάνει κανείς δηλώσεις και για το αυτονόητο; Τηρήθηκε το αυτονόητο, τις περασμένες δεκαετίες; Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι οι μεγαλύτερες πολιτικές επαναστάσεις γίνονται όταν κάνουμε πράξη το αυτονόητο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πέντε χρόνια αποκλεισμός του Ολυμπιακού Βόλου από την UEFA και μείον δέκα βαθμοί από την Ελληνική αθλητική δικαιοσύνη. Τι να εικάσει κάποιος που δεν έχει και ιδιαίτερη γνώση νομικών;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Να κρίνει από το ιταλικό παράδειγμα. Να μην βιάζεται να κρίνει αν δεν έχει την εικόνα των δικογραφιών. Η UEFA κρίνει η ίδια τη συμμετοχή ομάδων στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτό είναι ένα απολύτως αυτοτελές πειθαρχικό μέγεθος, το οποίο το κρίνει η ίδια κυριαρχικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η UEFA, κρίνει επί του ιδίου πράγματος με διαφορετικό αποτέλεσμα.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Μα πρόκειται για διαφορετικό γένος ποινής, δεν το καταλαβαίνετε αυτό; Το κριτήριο της συμμετοχής στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι ένα άλλο μέγεθος ποινής το οποίο μπορεί να αφορά και μια ομάδα που δεν υποβιβάστηκε. Μπορεί να αφορά και μία ομάδα για διαφορετικούς λόγους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να αποσύρει, στα σοβαρά τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη μετά από όλες αυτές τις διαδικασίες;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν λειτουργεί σπασμωδικά. Δεν λειτουργεί κάτω από πίεση. Δεν λειτουργεί κάτω από εποχιακή κριτική. Λειτουργεί με απόλυτα συντεταγμένο τρόπο. Σας θυμίζω πόσες φορές μέσα στους 20 μήνες που βρίσκομαι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, πριν αρχίσει η ανακριτική διαδικασία με είχαν ρωτήσει τι γίνεται με τα στημένα. Όλα τα πράγματα έχουν τον ρυθμό και το βαθμό της ωρίμανσης τους. Και αυτό το οποίο βλέπετε, πίσω από όλα αυτά είναι το σύστημα και ο σταθερός βηματισμός προς μία κατεύθυνση. Δεν λέω να συμφωνήσετε με την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ, ούτε αναγκαία συμφωνώ και εγώ. Αν δεν δω το σκεπτικό της δεν πρόκειται να πάρω θέση. Αλλά δεν πρόκειται για την αρχή και το τέλος του κόσμου και δεν μπορεί τίποτα βεβαίως να αναιρέσει το σταθερό βηματισμό προς την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επειδή επιμόνως το έλεγε πριν την απόφαση της δευτεροβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ ο κ. Γερουλάνος, ότι το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 27 Αυγούστου και αν θα ασκηθούν διώξεις μέσα στο Σεπτέμβριο και αν υποβιβαστούν ή τιμωρηθούν ομάδες στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Δεν πιστεύετε ότι αυτό θα συντελέσει τα μέγιστα στην απορρύθμιση του πρωταθλήματος μια τέτοια εξέλιξη και εν πάση περιπτώσει δεν δημιουργεί συνθήκες ηρεμίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο δηλ. να παίρνουν οι δικαστές αποφάσεις στη μέση της αγωνιστικής σεζόν, να ανατρέπονται δεδομένα. Αυτό δεν επιβαρύνει ψυχολογικά και τους αρμόδιους δικαστές;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Η επιβολή της ποινής ή ο επιμερισμός της ποινής, ο προσδιορισμός του μεγέθους της ποινής είναι το κατ εξοχήν κυριαρχικό εργαλείο το οποίο διαθέτει κάθε δικαιοδοτικό όργανο. Είναι ο σκληρός πυρήνας της κρίσης του. Γι αυτό και λέμε ότι οι αποφάσεις είναι σεβαστές. Δεν το λέμε για να λέμε γενικότητες. Εκεί είναι ακριβώς που φαίνεται και η διάκριση των εξουσιών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Διαφωνείτε κ. Γενικέ ότι η απόφαση ενός αθλητικού δικαστηρίου μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανισονομίας και αυτό να δημιουργήσει βίαια γεγονότα σε μία εποχή μάλιστα που οι κοινωνικές εκρήξεις βρίσκονται σε μια εξέλιξη πυροδότησης;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Η ισονομία πάντα αποτελεί ένα ζητούμενο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλη αυτή η διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει πρέπει να εμφορείται και πρέπει να πορεύεται και προς την αυστηρή τήρηση της αρχής της ισονομίας. Αυτό το λέω μετά λόγου γνώσης. Διότι δεν ξεκίνησαν όλα τα δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου φέτος. Ανάγονται βαθιά στο παρελθόν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν χρειαστεί θα παρέμβετε.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Είναι ένα έργο το οποίο έχει παιχτεί χιλιάδες φορές. Η βία φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα ελπίζουμε και εργαζόμαστε να περιοριστεί με δύο καινούργια εργαλεία. Το ένα είναι ένας πειθαρχικός κώδικας, σας το λέω επίσης με τα λόγου γνώσεως, είναι ο αυστηρότερος στην Ευρώπη. Το δεύτερο εργαλείο είναι το αθλητικό νομοσχέδιο και η μερική επαναφορά του λεγομένου ιδιωνύμου, δηλαδή ποινές προς τους φυσικούς αυτουργούς χωρίς μετατροπή. Οπωσδήποτε η βία είναι και ένα κοινωνικό φαινόμενο. Τρέφεται από την κρίση, τρέφεται από νεανικά αδιέξοδα, τρέφεται από πολλούς παράγοντες. Τρέφεται φυσικά και από την έλλειψη ισονομίας στο μέτρο που υπάρχει. Εάν νομίζει κανείς ότι ως δια μαγείας έρχεται κανείς και βάζει τέλος σε φαινόμενα που έχουν ριζώσει από την δεκαετία του 30, προφανώς αυτή τη στιγμή κάνει λάθος. Και προφανώς τέτοιες μεγαλοστομίες και τέτοιου είδους εξαγγελίες δεν έχουμε κάνει ποτέ. Ένα έχουμε πει, εργαζόμαστε με σύστημα, εργαζόμαστε οργανωμένα με ένα συντονισμένο κρατικό μηχανισμό, προς μία κατεύθυνση που θα μπορεί κάποια ώρα να πει κανείς κοιτώντας στα μάτια τον Έλληνα φίλαθλο ότι δεν τον εμπαίζουν, ότι δεν τον κοροϊδεύουν. Ότι θα έχουμε ανασχέσεις σε αυτή την πορεία. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε. Η Πολιτεία είναι όμως από την μεριά του πολίτη και αυτό νομίζω ότι το ξέρει πια και ο τελευταίος Έλληνας. Δεν αλλάζει αν μια ποινή υποβιβασμού έχει γίνει ποινή δέκα βαθμών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σκέψεις απόσυρσης των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι στην διακριτική σας ευχέρεια, δεν θίγεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Προς το παρόν, έχουμε την απόφαση της UEFA για τον αποκλεισμό μίας ομάδας του Ολυμπιακού Βόλου. Οπωσδήποτε για να μη φαίνεται ότι προδικάζω γιατί συστηματικά το ξέρετε, το λέω δεν προδικάζω ποτέ αποφάσεις, όπως και επίσης δεν παρεμβαίνουμε ποτέ σε τέτοιες αποφάσεις, και αυτή η απόφαση της UEFA τελεί υπό ένα δευτεροβάθμιο έλεγχο. Αλλά μείνει δε μείνει ο πενταετής αποκλεισμός του Ολυμπιακού Βόλου, αποτελεί μία πραγματικότητα ο αποκλεισμός μια ελληνικής ομάδας από τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για τους λόγους τους οποίους έχει καταδικαστεί και εσωτερικά από την αθλητική δικαιοσύνη. Στο μεν ένα αυτό το οποίο ξέρουν όλοι είναι ότι τα μάτια και τα αυτιά της ελληνικής πολιτείας είναι στραμμένα, προσηλωμένα και απολύτως σταθερά στο τι συμβαίνει στα ελληνικά πρωταθλήματα. Και στην φαρέτρα των ποινών οι οποίες υπάρχουν και σε επίπεδο αθλητικής δικαιοσύνης και στα εργαλεία τα οποία διαθέτει η ελληνική πολιτεία τα οποία ο Υπουργός με σαφήνεια είπε ότι θα τα χρησιμοποιούμε όταν είναι απαραίτητο, υπάρχει αυτό το οποίο λέτε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρέπει να υπάρχουν τακτικοί δικαστές στην ελληνική δικαιοσύνη;
Πρέπει να υπάρχουν τακτικοί δικαστές στην αθλητική δικαιοσύνη. Και συμφωνώ και με την κλήρωση την οποία λέτε. Δεν κρύβω βέβαια από τους πολίτες που μας ακούν ότι υπήρχαν κάποια νομικά θέματα ως προς αυτό. Κάποιες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων που δημιουργούσαν νομικά ζητήματα ως προς αυτό. Νομίζω ότι θα αρθούν αυτά τα νομικά ζητήματα και αργά ή γρήγορα θα κατευθυνθούμε στο να υπάρχουν τακτικοί δικαστές. Σας θυμίζω όμως ότι όταν ανέλαβα την Γενική γραμματεία Αθλητισμού τον Νοέμβριο του 2009, βρήκαμε αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα με δύο δικηγόρους και ένα δικαστή. Αυτή την ώρα έχουμε δύο ανωτάτους συνταξιούχους δικαστές και ένα δικηγόρο δηλαδή πλειοψηφία δικαστών, οι οποίοι έχουν θητεύσει δεκαετίες μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης. Επίσης έχουμε ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς που ασκούν την πειθαρχική δίωξη τεραστίου κύρους προερχόμενοι επίσης από την δικαιοσύνη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να σχολιάσετε την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού η οποία μιλάει για καραμπινάτη κακοτεχνία και επίσης να σχολιάσετε το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός του κ. Μαρινάκη θα διωχθεί από την αθλητική δικαιοσύνη το Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο που διώχθηκε για παράδειγμα ο Ολυμπιακός του κ. Μπέου.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο πάνω σε αυτά τα οποία μου λέτε, δεν πρόκειται να σχολιάσω τις τοποθετήσεις ομάδων. Αυτό το οποίο σας είπα και το ξαναλέω τώρα. Δεν άρχισαν οι παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού φέτος. Προϋπάρχουν και θεμέλιο κάθε κριτικής είναι και η αυτοκριτική.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς απαντάτε στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ή του ΗΡΑΚΛΗ που λέτε ότι η Κυβέρνηση έδειξε μία επιλεκτική ευαισθησία στο θέμα της ανομίας με την προχθεσινή δική σας προσωπική γραπτή δήλωση.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Επιλεκτική γιατί; Αφορά το σύνολο των ελληνικών ομάδων. Και δεν είναι αυτές οι ομάδες μόνο στη Θεσσαλονίκη είναι και νοτιότερα.
Πηγή: dikisports.blogspot.com
Κύριε Γενικέ, πρώτα θέλω ένα σχόλιο δικό σας μετά τη χθεσινή απόφαση, η οποία προκάλεσε όχι απλά οργή στην κοινή γνώμη, αλλά και δυσπιστία, στο αν θα φτάσουμε ποτέ σε εξυγίανση που όλοι θέλουμε και όλοι προσδοκούμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Στην Ελλάδα είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Θέλουμε τα πάντα και τα θέλουμε αμέσως. Το καταλαβαίνω, αυτό είναι ιδιοσυστασία του ελληνικού χαρακτήρα, είναι ο τρόπος με τον οποίο σκεπτόμαστε. Εγώ με πολλή ηρεμία σας λέω ας κοιτάξουμε το δάσος. Ποιό είναι το δάσος; Εδώ και 40 χρόνια, όσο θυμάμαι τουλάχιστον εγώ τον εαυτό μου, υποθέτω ότι είναι και μεγαλύτερο διάστημα από όσο το θυμάστε εσείς, η ακινησία η οποία υπήρχε στη διερεύνηση σκανδάλων, στην διαπίστωση των φαινομένων και των όψεων της ποδοσφαιρικής ανομίας, οι οποίες κυριαρχούσαν και μάλιστα κάτω από ένα καθεστώς πολιτικής διαπλοκής, ήταν ένα σταθερό φαινόμενο στην ελληνική δημόσια και αθλητική ζωή. Αυτό άλλαξε τώρα. Μέσα σε αυτούς τους 20 μήνες έγινε ότι δεν είχε γίνει στις δεκαετίες που πέρασαν. Διερευνήθηκε το θέμα των στημένων παιχνιδιών με τους φακέλους της UEFA, έγινε η πιο εξονυχιστική εξέταση στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης σε υπόθεση τέτοιας εμβέλειας. Υπάρχουν 68 άτομα τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν το Σεπτέμβριο και να δώσουν τις εξηγήσεις τους χωρίς να προδικάζει κανείς την ενοχή κανενός.
Έχει γίνει επομένως στο δικαστικό κομμάτι μια τεράστια δουλειά, η οποία υποστηρίχτηκε από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Επενέβη η αθλητική δικαιοσύνη. Είχαμε, όχι μόνο στο θέμα των στημένων παιχνιδιών, αλλά και γενικότερα ποινές υποβιβασμού αρκετών ομάδων για χρησιμοποίηση πλαστών πιστοποιητικών και είχαμε και τις ποινές, οι οποίες ανακοινώθηκαν τελεσίδικα χθες από τη δευτεροβάθμια πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ. Όποιες και αν ήταν οι ποινές, θα υπήρχαν δημόσιες αντιδράσεις.
Με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ, μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Μπορεί να πει μου αρέσει ή δε μου αρέσει. Τη θεωρώ επιεική ή τη θεωρώ αυστηρή. Δεν είναι όμως ούτε μια απόφαση σκάνδαλο, ούτε προς Θεού μπορούμε να πούμε μετά από τριάντα χρόνια ακινησίας στην ελληνική ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, αλλά και στη δικαιοσύνη γενικότερα, με πλήρη αποχή από τη διερεύνηση της ανομίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, ότι βαθμολογικές ποινές δέκα βαθμών και οχτώ βαθμών και επίσης προσθέτω για να μην το ξεχνάμε, ο ισόβιος αποκλεισμός δύο παραγόντων και ένας εκκρεμής τρίτος από τα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ότι είναι ποινές χάδι. Στο σκάνδαλο Calciopolis στην Ιταλία 4 ομάδες που είχαν πρωτόδικα ποινή υποβιβασμού τιμωρήθηκαν με βαθμολογικές ποινές. Η Milan, η Fiorentina η Lacio και η Reggina . Κανείς δεν είπε μετά από τις αποφάσεις αυτές της ιταλικής ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης ότι το Ιταλικό σκάνδαλο συγκαλύφθηκε. Στην Ελλάδα είμαστε υπερβολικοί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι διαφωνεί μαζί σας ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, που είπε ότι οι ποινές είναι μαλακές.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είπε ότι οι αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης είναι σεβαστές και ότι η ΕΠΟ μαλάκωσε τις ποινές. Αυτό, δικαιούται και υποχρεούται να το πει ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού. Θα μου επιτρέψετε εδώ με τη νομική πείρα, την οποία έχω, να σας πω ότι όπως στην Ιταλία μετατράπηκαν ποινές σε πάρα πολλές ομάδες, από την ποινή υποβιβασμού σε βαθμολογική ποινή, αλλά και ποινές της UEFA μειώθηκαν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο κατά καιρούς, έτσι και εδώ, τα δικαιοδοτικά όργανα έχουν ένα μεγάλο περιθώριο και πρέπει να σεβόμαστε την κρίση τους και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα πράγματα. Ένα δικαιοδοτικό όργανο δεν είναι ένα μηχανιστικό εργαλείο, το οποίο αποφασίζει σα μηχανή, σαν αυτόματος πιλότος. Λαμβάνει υπόψη του πολλές παραμέτρους που δεν μπορεί να γνωρίζει η κοινή γνώμη. Η επιμέτρηση της ποινής είναι ο σκληρός πυρήνας της αυτόνομης δικαιοδοτικής κρίσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω δύο παρατηρήσεις. Η μία, όσον αφορά το παράδειγμα της Ιταλίας, θα σας θυμίσω ότι όχι μόνο υποβιβάστηκε η μεγαλύτερη ομάδα στην Ιταλία τελεσιδίκως, αλλά της αφαιρέθηκε και το Πρωτάθλημα. Το δεύτερο είναι ότι στην περίπτωση της χθεσινής απόφασης, ενώ το πρωτοβάθμιο όργανο ακολούθησε το άρθρο 21, που υπάρχει στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, και αναφέρεται συγκεκριμένα για στοιχηματισμό και δωροδοκία και προβλέπει ή υποβιβασμό ή αθώωση, όχι ενδιάμεση κατάσταση, εδώ οι δικαστές στο δευτεροβάθμιο όργανο, ακολούθησαν το άρθρο 5, το οποίο είναι ένα γενικό άρθρο, τη στιγμή που είχαν μπροστά τους ειδικό άρθρο.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Με ρωτάτε νομικά και εγώ δεν έχω καμιά δυσκολία να σας απαντήσω και νομικά. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να δούμε το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί. Θέλω να δω το σκεπτικό της απόφασης και δεν το λέω αυτό τυπικά. Ξαναλέω ότι μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με αυτήν την απόφαση. Είναι ελεύθερος κάθε πολίτης και οι κρίνοντες κρίνονται. Να πει μου αρέσει ή δεν μου αρέσει αυτή η απόφαση, τη θεωρώ πολύ επιεική ή τη θεωρώ αυστηρή. Αλλά νομικά, όταν ένα δικαιοδοτικό όργανο έχει δυνατότητα να επιβάλλει τη μείζονα ποινή, δικαιούται να επιβάλλει και την ελάσσονα, όταν έχει ρητή διάταξη επ’ αυτού. Η ισόβια κάθειρξη για παράδειγμα σε ανθρωποκτονία είναι η μοναδική ποινή, η οποία επαπειλείται, αλλά κάτω από ορισμένες περιστάσεις μπορεί να γίνει 20 χρόνια και ακόμα λιγότερο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως Κυβέρνηση είστε ικανοποιημένοι από την πορεία της κάθαρσης του ποδοσφαίρου ή πιστεύετε ότι αυτή η απόφαση μπορεί να δημιουργήσει προσχώματα σε αυτή τη διαδικασία;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Η κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι μια διαδικασία και μια κατεύθυνση από την οποία δεν κάνουμε πίσω. Τη πολιτική αυτή θέση την πήρε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού σε σημερινές τοποθετήσεις τους. Θα μελετήσουμε την απόφαση αυτή, αλλά δεν θα χάσουμε και το δάσος. Έγιναν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία εγώ τα χαρακτηρίζω μέχρι στιγμής ένα βήμα μπρος. Θα συμφωνήσω όμως μαζί σας στο εξής: Ότι αν το ένα βήμα μπρος δεν αγκυροβολήσει και δεν στεριωθεί γερά στο έδαφος, μπορεί να μετατραπεί σε δυο βήματα πίσω. Αυτό το είπε ο Λένιν, δεν το είπα εγώ. Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε με στέρεο τρόπο ένα βήμα μπρος. όση φασαρία και όση κατακραυγή και αν υπάρχει, την καταλαβαίνω την οργή του κόσμου, έχουν γίνει σημαντικά πράγματα μετά από δεκαετίες ακινησίας, ανομίας και πολιτικής διαπλοκής στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουν κινηθεί οι δικαστικές αρχές, οι ελεγκτικές αρχές και όλος ο κρατικός μηχανισμός, να εξυγιάνει το χώρο έχουμε ποινές, ανακρίσεις και ισόβιους αποκλεισμούς παραγόντων. Δεν μπορώ να δεχτώ έτσι εύκολα μέσα σε 24 ώρες την ελληνική αφαιρετική σκέψη ότι δεν έγινε τίποτα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάντως προκύπτει ένα ζήτημα κ. Γενικέ που έχει να κάνει με το δεδικασμένο της υπόθεσης.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Κανένα δεδικασμένο δεν υπάρχει. Αν εφήρμοσε το δικαστήριο την αρχή της αναλογίας και καθόρισε το μέγεθος και την ποσόστωση της αντικειμενικής ευθύνης αυτό αφορά τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Κάθε ευθύνη είτε πειθαρχική είτε ποινική επιμερίζεται και προσδιορίζεται με ακρίβεια ως προς την επιβλητέα ποινή από το δικαιοδοτικό όργανο και μόνο, επομένως κάθε υπόθεση έχει την αυτονομία της. Δεν κρίνονται όλες οι υποθέσεις το ίδιο ούτε υπάρχει δεδικασμένο υπό αυτή τη μορφή την οποία λέτε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα επιμένετε να ξεκινήσει το Πρωτάθλημα κανονικά στις 27 Αυγούστου;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Αυτό δεν θα το πούμε ακόμα. Είπαμε έγκαιρα και το λέμε και τώρα ότι μελετάμε τις προϋποθέσεις, τους όρους, τις συνθήκες και θα το μελετάμε αυτό μέχρι και τις 26 Αυγούστου. Αυτή την ώρα το πρωτάθλημα έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 27 Αυγούστου, εξελίσσονται υποθέσεις, ας αφήσουμε να φτάσουν μέχρι το τέλος τους και θα δούμε.
Δεν πρέπει με μεγάλη ευκολία να ακυρώνουμε βήματα τεράστιας σημασίας, τα οποία έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα. Θυμίζω και χθεσινή μου δήλωση. Ο ισόβιος αποκλεισμός παραγόντων, ο οποίος αυτή τη στιγμή περιάπτεται με το κύρος τελεσίδικης απόφασης, σημαίνει ότι αυξάνεται το πεδίο ελεγκτικής ευθύνης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφέρεστε στο ΠΑΟΚ και στον ΗΡΑΚΛΗ.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Αναφέρομαι στο σύνολο των ομάδων, στις οποίες έχουμε προοπτική μεταβίβασης μετοχικών πλειοψηφικών πακέτων. Είναι ο ΠΑΟΚ, ο ΗΡΑΚΛΗΣ, ο Πανελλήνιος, ενδεχομένως η ΑΕΚ στο μπάσκετ, αλλά και οι ομάδες των οποίων οι βασικοί μέτοχοι ή ουσιαστικοί ιδιοκτήτες έχουν τιμωρηθεί. Και ακόμα και αν δίνεται ένα πιστοποιητικό συμμετοχής στα πρωταθλήματα, όταν ανακύπτουν νέα στοιχεία το μάτι και η εγρήγορση των δημοσίων αρχών ως προς την τήρηση της νομιμότητας και την καταπολέμηση της ανομίας, η οποία επικρατούσε, θα είναι διαρκής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό δεν είναι το αυτονόητο κ. Γενικέ, για κάθε κυβέρνηση και για κάθε έννομη τάξη;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Το διάβασα σήμερα σε εφημερίδες, κάνω δηλώσεις για το αυτονόητο. Αν το αυτονόητο για δεκαετίες ήταν ζητούμενο, δεν πρέπει να κάνει κανείς δηλώσεις και για το αυτονόητο; Τηρήθηκε το αυτονόητο, τις περασμένες δεκαετίες; Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι οι μεγαλύτερες πολιτικές επαναστάσεις γίνονται όταν κάνουμε πράξη το αυτονόητο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πέντε χρόνια αποκλεισμός του Ολυμπιακού Βόλου από την UEFA και μείον δέκα βαθμοί από την Ελληνική αθλητική δικαιοσύνη. Τι να εικάσει κάποιος που δεν έχει και ιδιαίτερη γνώση νομικών;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Να κρίνει από το ιταλικό παράδειγμα. Να μην βιάζεται να κρίνει αν δεν έχει την εικόνα των δικογραφιών. Η UEFA κρίνει η ίδια τη συμμετοχή ομάδων στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτό είναι ένα απολύτως αυτοτελές πειθαρχικό μέγεθος, το οποίο το κρίνει η ίδια κυριαρχικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η UEFA, κρίνει επί του ιδίου πράγματος με διαφορετικό αποτέλεσμα.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Μα πρόκειται για διαφορετικό γένος ποινής, δεν το καταλαβαίνετε αυτό; Το κριτήριο της συμμετοχής στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι ένα άλλο μέγεθος ποινής το οποίο μπορεί να αφορά και μια ομάδα που δεν υποβιβάστηκε. Μπορεί να αφορά και μία ομάδα για διαφορετικούς λόγους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να αποσύρει, στα σοβαρά τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη μετά από όλες αυτές τις διαδικασίες;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν λειτουργεί σπασμωδικά. Δεν λειτουργεί κάτω από πίεση. Δεν λειτουργεί κάτω από εποχιακή κριτική. Λειτουργεί με απόλυτα συντεταγμένο τρόπο. Σας θυμίζω πόσες φορές μέσα στους 20 μήνες που βρίσκομαι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, πριν αρχίσει η ανακριτική διαδικασία με είχαν ρωτήσει τι γίνεται με τα στημένα. Όλα τα πράγματα έχουν τον ρυθμό και το βαθμό της ωρίμανσης τους. Και αυτό το οποίο βλέπετε, πίσω από όλα αυτά είναι το σύστημα και ο σταθερός βηματισμός προς μία κατεύθυνση. Δεν λέω να συμφωνήσετε με την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ, ούτε αναγκαία συμφωνώ και εγώ. Αν δεν δω το σκεπτικό της δεν πρόκειται να πάρω θέση. Αλλά δεν πρόκειται για την αρχή και το τέλος του κόσμου και δεν μπορεί τίποτα βεβαίως να αναιρέσει το σταθερό βηματισμό προς την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Επειδή επιμόνως το έλεγε πριν την απόφαση της δευτεροβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ ο κ. Γερουλάνος, ότι το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 27 Αυγούστου και αν θα ασκηθούν διώξεις μέσα στο Σεπτέμβριο και αν υποβιβαστούν ή τιμωρηθούν ομάδες στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Δεν πιστεύετε ότι αυτό θα συντελέσει τα μέγιστα στην απορρύθμιση του πρωταθλήματος μια τέτοια εξέλιξη και εν πάση περιπτώσει δεν δημιουργεί συνθήκες ηρεμίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο δηλ. να παίρνουν οι δικαστές αποφάσεις στη μέση της αγωνιστικής σεζόν, να ανατρέπονται δεδομένα. Αυτό δεν επιβαρύνει ψυχολογικά και τους αρμόδιους δικαστές;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Η επιβολή της ποινής ή ο επιμερισμός της ποινής, ο προσδιορισμός του μεγέθους της ποινής είναι το κατ εξοχήν κυριαρχικό εργαλείο το οποίο διαθέτει κάθε δικαιοδοτικό όργανο. Είναι ο σκληρός πυρήνας της κρίσης του. Γι αυτό και λέμε ότι οι αποφάσεις είναι σεβαστές. Δεν το λέμε για να λέμε γενικότητες. Εκεί είναι ακριβώς που φαίνεται και η διάκριση των εξουσιών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Διαφωνείτε κ. Γενικέ ότι η απόφαση ενός αθλητικού δικαστηρίου μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανισονομίας και αυτό να δημιουργήσει βίαια γεγονότα σε μία εποχή μάλιστα που οι κοινωνικές εκρήξεις βρίσκονται σε μια εξέλιξη πυροδότησης;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Η ισονομία πάντα αποτελεί ένα ζητούμενο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλη αυτή η διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει πρέπει να εμφορείται και πρέπει να πορεύεται και προς την αυστηρή τήρηση της αρχής της ισονομίας. Αυτό το λέω μετά λόγου γνώσης. Διότι δεν ξεκίνησαν όλα τα δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου φέτος. Ανάγονται βαθιά στο παρελθόν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν χρειαστεί θα παρέμβετε.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Είναι ένα έργο το οποίο έχει παιχτεί χιλιάδες φορές. Η βία φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα ελπίζουμε και εργαζόμαστε να περιοριστεί με δύο καινούργια εργαλεία. Το ένα είναι ένας πειθαρχικός κώδικας, σας το λέω επίσης με τα λόγου γνώσεως, είναι ο αυστηρότερος στην Ευρώπη. Το δεύτερο εργαλείο είναι το αθλητικό νομοσχέδιο και η μερική επαναφορά του λεγομένου ιδιωνύμου, δηλαδή ποινές προς τους φυσικούς αυτουργούς χωρίς μετατροπή. Οπωσδήποτε η βία είναι και ένα κοινωνικό φαινόμενο. Τρέφεται από την κρίση, τρέφεται από νεανικά αδιέξοδα, τρέφεται από πολλούς παράγοντες. Τρέφεται φυσικά και από την έλλειψη ισονομίας στο μέτρο που υπάρχει. Εάν νομίζει κανείς ότι ως δια μαγείας έρχεται κανείς και βάζει τέλος σε φαινόμενα που έχουν ριζώσει από την δεκαετία του 30, προφανώς αυτή τη στιγμή κάνει λάθος. Και προφανώς τέτοιες μεγαλοστομίες και τέτοιου είδους εξαγγελίες δεν έχουμε κάνει ποτέ. Ένα έχουμε πει, εργαζόμαστε με σύστημα, εργαζόμαστε οργανωμένα με ένα συντονισμένο κρατικό μηχανισμό, προς μία κατεύθυνση που θα μπορεί κάποια ώρα να πει κανείς κοιτώντας στα μάτια τον Έλληνα φίλαθλο ότι δεν τον εμπαίζουν, ότι δεν τον κοροϊδεύουν. Ότι θα έχουμε ανασχέσεις σε αυτή την πορεία. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε. Η Πολιτεία είναι όμως από την μεριά του πολίτη και αυτό νομίζω ότι το ξέρει πια και ο τελευταίος Έλληνας. Δεν αλλάζει αν μια ποινή υποβιβασμού έχει γίνει ποινή δέκα βαθμών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σκέψεις απόσυρσης των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι στην διακριτική σας ευχέρεια, δεν θίγεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Προς το παρόν, έχουμε την απόφαση της UEFA για τον αποκλεισμό μίας ομάδας του Ολυμπιακού Βόλου. Οπωσδήποτε για να μη φαίνεται ότι προδικάζω γιατί συστηματικά το ξέρετε, το λέω δεν προδικάζω ποτέ αποφάσεις, όπως και επίσης δεν παρεμβαίνουμε ποτέ σε τέτοιες αποφάσεις, και αυτή η απόφαση της UEFA τελεί υπό ένα δευτεροβάθμιο έλεγχο. Αλλά μείνει δε μείνει ο πενταετής αποκλεισμός του Ολυμπιακού Βόλου, αποτελεί μία πραγματικότητα ο αποκλεισμός μια ελληνικής ομάδας από τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για τους λόγους τους οποίους έχει καταδικαστεί και εσωτερικά από την αθλητική δικαιοσύνη. Στο μεν ένα αυτό το οποίο ξέρουν όλοι είναι ότι τα μάτια και τα αυτιά της ελληνικής πολιτείας είναι στραμμένα, προσηλωμένα και απολύτως σταθερά στο τι συμβαίνει στα ελληνικά πρωταθλήματα. Και στην φαρέτρα των ποινών οι οποίες υπάρχουν και σε επίπεδο αθλητικής δικαιοσύνης και στα εργαλεία τα οποία διαθέτει η ελληνική πολιτεία τα οποία ο Υπουργός με σαφήνεια είπε ότι θα τα χρησιμοποιούμε όταν είναι απαραίτητο, υπάρχει αυτό το οποίο λέτε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρέπει να υπάρχουν τακτικοί δικαστές στην ελληνική δικαιοσύνη;
Πρέπει να υπάρχουν τακτικοί δικαστές στην αθλητική δικαιοσύνη. Και συμφωνώ και με την κλήρωση την οποία λέτε. Δεν κρύβω βέβαια από τους πολίτες που μας ακούν ότι υπήρχαν κάποια νομικά θέματα ως προς αυτό. Κάποιες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων που δημιουργούσαν νομικά ζητήματα ως προς αυτό. Νομίζω ότι θα αρθούν αυτά τα νομικά ζητήματα και αργά ή γρήγορα θα κατευθυνθούμε στο να υπάρχουν τακτικοί δικαστές. Σας θυμίζω όμως ότι όταν ανέλαβα την Γενική γραμματεία Αθλητισμού τον Νοέμβριο του 2009, βρήκαμε αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα με δύο δικηγόρους και ένα δικαστή. Αυτή την ώρα έχουμε δύο ανωτάτους συνταξιούχους δικαστές και ένα δικηγόρο δηλαδή πλειοψηφία δικαστών, οι οποίοι έχουν θητεύσει δεκαετίες μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης. Επίσης έχουμε ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς που ασκούν την πειθαρχική δίωξη τεραστίου κύρους προερχόμενοι επίσης από την δικαιοσύνη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να σχολιάσετε την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού η οποία μιλάει για καραμπινάτη κακοτεχνία και επίσης να σχολιάσετε το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός του κ. Μαρινάκη θα διωχθεί από την αθλητική δικαιοσύνη το Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο που διώχθηκε για παράδειγμα ο Ολυμπιακός του κ. Μπέου.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο πάνω σε αυτά τα οποία μου λέτε, δεν πρόκειται να σχολιάσω τις τοποθετήσεις ομάδων. Αυτό το οποίο σας είπα και το ξαναλέω τώρα. Δεν άρχισαν οι παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού φέτος. Προϋπάρχουν και θεμέλιο κάθε κριτικής είναι και η αυτοκριτική.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς απαντάτε στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ή του ΗΡΑΚΛΗ που λέτε ότι η Κυβέρνηση έδειξε μία επιλεκτική ευαισθησία στο θέμα της ανομίας με την προχθεσινή δική σας προσωπική γραπτή δήλωση.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Επιλεκτική γιατί; Αφορά το σύνολο των ελληνικών ομάδων. Και δεν είναι αυτές οι ομάδες μόνο στη Θεσσαλονίκη είναι και νοτιότερα.
Πηγή: dikisports.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου