Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ένα χρόνο αήττητος!!

Ο Φερνάντο Σάντος συμπληρώνει ένα χρόνο στον πάγκο της Ελλάδας χωρίς να έχει χάσει κανένα από τα 12 ματς που έχει δώσει, 6 επίσημα και 6 φιλικά. Ο απολογισμός του Πορτογάλου στην Εθνική.
Ένα χρόνο αήττητος
Το χθεσινό (10/08) φιλικό της Εθνικής στο Σεράγεβο με την Βοσνία επιβεβαίωσε ότι ο Φερνάντο Σάντος έχει βάλει για τα καλά την σφραγίδα του στο ομοσπονδιακό μας συγκρότημα με όλα τα καλά και τα... στραβά που κουβαλάει ο Πορτογάλος τεχνικός. Η Ελλάδα παρουσιάστηκε και πάλι με πολύ καλή αμυντική παρουσία διατηρώντας το αήττητο της με τον 57χρονο προπονητή στον πάγκο, ωστόσο μπροστά... αγκομαχούσε δημιουργώντας φάσεις με το σταγονόμετρο.
Παράλληλα όμως για άλλη μια φορά ο Σάντος επιβεβαίωσε ότι η εθνική δεν είναι πια ένα κλειστό κλαμπ όπως είχε φτάσει να μοιάζει επί εποχής Ρεχάγκελ, καθώς στον αγώνα απέναντι στους Βόσνιους έκαναν το ντεμπούτο τους ποδοσφαιριστές όπως οι Πέτσος και Ζαραδούκας.
Ένα χρόνο λοιπόν συμπληρώνει ακριβώς σήμερα (11/08) ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος μετά από 12 ματς αγνοεί την ήττα. Μετά από 6 επίσημα ματς για τα προκριματικά του Euro 2012 και άλλα τόσα φιλικά, η Ελλάδα έχει απολογισμό 7 νίκες και 5 ισοπαλίες.
Σίγουρα ο βαθμός των περισσότερων αγώνων δεν θεωρείται εξαιρετικά δύσκολος, ωστόσο το γεγονός ότι μια νέα ομάδα παραμένει αήττητη για έναν ολόκληρο χρόνο δίνει ενέσεις... αυτοπεποίθησης για την συνέχεια των υποχρεώσεων της.
Αυτό μάλιστα είχε τονίσει ο ίδιος ο Σάντος, μετά το πιο σπουδαίο αποτέλεσμα στο ξεκίνημα της θητείας του. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι η Εθνική έμεινε "όρθια" στο Ζάγκρεμπ απέναντι στον βασικό της αντίπαλο, την Κροατία, για την πρόκριση στο Euro της Πολωνίας και της Ουκρανίας.
Η χαρά του... under
Το ότι για να νικήσεις μια ομάδα του Σάντος χρειάζεσαι να... ιδρώσεις το γνωρίζαμε. Αλλά και το γεγονός ότι τα συγκροτήματα του Σάντος για να σκοράρουν επίσης... ζορίζονται, το είχαμε καταλάβει! Γι' αυτό και το γεγονός ότι σε 11 παιχνίδια η Ελλάδα έχει σκοράρει 10 τέρματα και έχει δεχθεί μόλις 4 δεν μας προξενεί καμία έκπληξη.
Βγάλαμε δηλαδή το θεωρητικά πιο εύκολο ματς (το 3-1 στο Καραϊσκάκης με την Μάλτα), και διαπιστώνουμε ότι το... χασμουρητό συνοδεύει τους αγώνες της Εθνικής. Γκολ με αίτηση και 2 ολόκληρα over στις 11 υπόλοιπες αναμετρήσεις!
Φυσικά εδώ έρχεται και το κλασικό ερώτημα: Τι θέλουμε από την Εθνική μας; Γκολ και θέαμα και ας χάνουμε τα τρένα της πρόκρισης ή παρουσία σχεδόν σε όλα τα μεγάλα ραντεβού όπου μπορεί να φτάσουμε μέχρι και την κορυφή της Ευρώπης; Σύμφωνοι, το ιδεατό θα ήταν πλούσιες εμφανίσεις συνοδεία προκρίσεων, αλλά εδώ γράφουμε με βάση την πραγματικότητα.
Γιατί τα ίδια άκουγε περί θεάματος και ο Ρεχάγκελ, αλλά επί εποχής του το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα καθιερώθηκε στο Top-10 της βαθμολογίας των Εθνικών σε όλο τον κόσμο!
Πόρτα; Ορθάνοιχτη!
Αυτό όμως που πρέπει να αποδώσουμε στα θετικά του Πορτογάλου προπονητή είναι το γεγονός πως επί των ημερών του παίζουν στην ομάδα οι καλύτεροι την κάθε χρονική στιγμή, ενώ στα φιλικά τολμάει δοκιμές που στους καιρούς του προκατόχου του θα έμοιαζαν με εκπλήξεις πρώτου μεγέθους.
Είδαμε λοιπόν στην Εθνική του Σάντος να καθιερώνεται ο Φετφατζίδης χωρίς να χρειάζεται να περιμένει την "συνταξιοδότηση" μιας παλιοσειράς. Επιπλέον παίκτες όπως οι Πέτσας και Ζαραδούκας στο χθεσινό φιλικό φόρεσαν την γαλανόλευκη χωρίς να ανήκουν σε μεγάλο σύλλογο.
Όπως και ο Γεωργιάδης πέρσι που έκανε ντεμπούτο παίζοντας στον Πανσερραϊκό. Σε παλαιότερους καιρούς θα περίμενε πρώτα να φορέσει την φανέλα του ΠΑΟΚ και μετά να δει το όνομα του στις κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού. Δεν νομίζουμε να αμφιβάλλει κανείς πάνω σε αυτό...
Και τώρα; Πρόκριση!
Καλά όλα τα παραπάνω, καλές οι αήττητες πορείες αλλά ουσιαστικά το πρώτο σοβαρό τεστ για το αν θα είναι επιτυχημένος ο Σάντος στην Εθνική πλησιάζει. Μιλάμε φυσικά για το διάστημα από 02/09 έως 11/10 όπου η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί την πρωτιά του ομίλου της και να πάρει απευθείας την πρόκριση στο Euro του επόμενου καλοκαιριού.
Το έργο της ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς έχει 3 ματς εκτός έδρας και το μοναδικό παιχνίδι στη χώρα μας είναι το ντέρμπι με την Κροατία. Και εδώ που φτάσαμε δεν αρκούν οι ισοπαλίες μακριά από την Ελλάδα που θα συνεχίσουν το αήττητο, αλλά πρέπει να έρθουν και τα "τρίποντα".
Δείτε το πρόγραμμα:
02/09 Ισραήλ-Ελλάδα
06/09 Λετονία-Ελλάδα
07/10 Ελλάδα-Κροατία
11/10 Γεωργία-Ελλάδα
Και την βαθμολογία:
1. Ελλάδα 6αγ. 8-3 14β.
2. Κροατία 6αγ. 10-3 13β.
3. Ισραήλ 7αγ. 10-7 13β.
4. Γεωργία 7αγ. 5-5 9β.
5. Λετονία 6αγ. 5-9 4β.
6. Μάλτα 5αγ. 2-10 0β.
Φυσικά η πρόκριση μπορεί να έρθει και μέσω τον μπαράζ σε περίπτωση που τερματίσουμε δεύτεροι (όπως έγινε και με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής).
Αν λοιπόν βρεθούμε στην Πολωνία και την Ουκρανία το 2012, αλλά και στην Βραζιλία το 2014 (καθώς ο όμιλος για το Μουντιάλ είναι εξαιρετικά βατός), τότε η Ομοσπονδία θα βγει δικαιωμένη που ανάθεσε την τύχη της ομάδας στον Σάντος μετά την 10ετη θητεία του Ότο Ρεχάγκελ.
Τα ματς του Σάντος στην Εθνική
11/08/10 Σερβία - Ελλάδα 0-1 (φιλικό)
03/09/10 Ελλάδα - Γεωργία 1-1
07/09/10 Κροατία - Ελλάδα 0-0
08/10/10 Ελλάδα - Λετονία 1-0
12/10/10 Ελλάδα - Ισραήλ 2-1
17/11/10 Αυστρία - Ελλάδα 1-2 (φιλικό)
09/02/11 Ελλάδα - Καναδάς 1-0 (φιλικό)
26/03/11 Μάλτα - Ελλάδα 0-1
29/03/11 Ελλάδα - Πολωνία 0-0 (φιλικό)
04/06/11 Ελλάδα - Μάλτα 3-1
08/06/11 Εκουαδόρ - Ελλάδα 1-1 (φιλικό)
10/08/11 Βοσνία - Ελλάδα 0-0 (φιλικό)
Απολογισμός σε 12 αγώνες:
7 νίκες, 5 ισοπαλίες
13-5 τέρματα
Πηγή: sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: