Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Εμείς οι ίδιοι βρωμίζουμε τη χώρα. Γιατί κρυβόμαστε;

Ήταν να μη γίνει η αρχή. Κάποιος, μιά νύχτα, άφησε έναν όγκο κλαδιών από δένδρα -που έκοψε, προφανώς, απ’ το σπίτι του- δίπλα στον κάδο απορριμμάτων του Δήμου.
Εμείς οι ίδιοι βρωμίζουμε τη χώρα. Γιατί κρυβόμαστε;
Γράφει ο Αργύρης Κωστάκης.
Την επόμενη νύχτα κάποιος άλλος -ή ο ίδιος- συνέβαλε με άλλα κλαδιά στη διόγκωση της μικρής χωματερής. Αυτό ήταν! Η κατάσταση ξέφυγε. Σε μόλις μία εβδομάδα, σχεδόν έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας του παραλιακού δρόμου σε πόλη της ανατολικής Αττικής, με ένα «βουνό» από κλαδιά, στρώματα, καφάσια, παλιές τηλεοράσεις, σίδερα, σκουπίδια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Δεν θα πιστέψω ποτέ ότι αυτοί είναι οι Έλληνες. Το αρνούμαι. Απλώς, υπάρχουν οι λίγοι που κάνουν το κακό. Κι αν νομίζετε ότι δεν είναι σοβαρό θέμα, ότι ένας δρόμος σε κατοικημένη περιοχή εντός λίγων ημερών μετατρέπεται σε μικρή χωματερή επικίνδυνη για την υγεία αλλά και τη δημόσια ασφάλεια γιατί δημιουργήθηκε πάνω σε «τυφλή» στροφή, κάνετε μεγάλο λάθος.
Οι ίδιοι οι πολίτες βρωμίζουν τη χώρα. Αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Κι εδώ δεν φταίνε οι πολιτικοί για τη συγκεκριμένη αθλιότητα. Γιατί, σίγουρα, δεν πέταξε ο Δήμαρχος ή κάποιος δημοτικός σύμβουλος ή κάποιος υπάλληλος του Δήμου τα μπάζα και τα σκουπίδια. Κάποιος ασυνείδητος πολίτης το έκανε. Και ο ίδιος συχνά έχει το θράσος να διαμαρτύρεται: «τι κάνει ο Δήμος»;
Δεν υπερασπίζομαι το Δήμο. Αλλά προσπαθώ να είμαι δίκαιος. Οι Δήμοι δεν έχουν πόρους. Ή τους κακοδιαχειρίζονται. Δεν το ξέρω. Είναι αλήθεια, όμως, πως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν επαρκούν. Το ίδιο και τα απορριμματοφόρα. Το ίδιο και οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης.
Η χωματερή της Φυλής έχει υπερκορεστεί και το λεκανοπέδιο έχει γεμίσει παράνομες χωματερές. Παντού σκουπίδια και βρωμιά. Για τη γενική πολιτική στη διαχείριση φταίνε 100% οι πολιτικοί. Σε αυτούς, βεβαίως, περιλαμβάνονται και οι «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για την ελεεινή συμπεριφορά σου στο περιβάλλον, όμως, φταίς μόνον εσύ.
* Όταν πετάς το σκουπίδι στο δρόμο, φταις εσύ.
* Όταν αφήνεις μπάζα τη νύχτα στο δρόμο, φταις εσύ.
* Όταν φεύγεις από την παραλία και αφήνεις σκουπίδια ή τα πετάς πίσω από τα δένδρα, φταις εσύ.
* Όταν φεύγεις απ’ το σινεμά και αφήνεις στο πάτωμα ή πάνω στο κάθισμα χαρτιά, ποπ κορν και πλαστικά ποτήρια, φταις εσύ.
* Όταν πετάς το αποτσίγαρο έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου, φταις εσύ.
Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που οι άγνωστοι μετέτρεψαν το δρόμο -που σας είπα- σε μικρή χωματερή. Τι άλλο να γράψω γι αυτούς; Δεν θα αλλάξουν ποτέ όσο ζούνε. Απλά θέτω το ερώτημα χωρίς -ειλικρινά- να κατηγορώ το Δήμαρχο: Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να δώσει εντολή να καθαριστεί αυτό το σημείο; Απλώς ρωτάω. Γιατί, φοβάμαι, ότι όσο περνάνε οι μέρες, τόσο ο σκουπιδότοπος θα εξαπλώνεται. Και αν γίνει κάποιο τροχαίο ή βγούνε ποντίκια, τότε σίγουρα θα είναι ευθύνη του Δημάρχου.
Και, πιστέψτε με, δεν έχει καμία σημασία αν ο δρόμος βρίσκεται στη Ραφήνα, το Πικέρμι, τη Νέα Μάκρη, τα Σπάτα, τη Λούτσα, το Μαραθώνα, το Γέρακα, την Παλλήνη ή οποιαδήποτε άλλη πόλη των Μεσογείων. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι οι κάτοικοι του ανατολικού λεκανοπεδίου κάπου θα έχουν δει μια παρόμοια τριτοκοσμική εικόνα με αυτή που βλέπω εγώ κάθε ημέρα, κοντά στο σπίτι μου.
Πηγή: aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: