Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Χρεοκοπία; Τους δώσαμε δικαίωμα να κανιβαλίσουν!!

City University London. Ήτοι, Πανεπιστήμιο Σίτυ του Λονδίνου. Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2011. Οι πρωτοετείς φοιτητές, απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν το πρώτο μάθημα.
Χρεοκοπία; Τους δώσαμε δικαίωμα να κανιβαλίσουν
Γράφει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος.
Η καθηγήτρια τους καλωσορίζει και θέτει το πρώτο ερώτημα για να «ζεσταθεί» το κλίμα.
- «Πιστεύετε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ή όχι το Παλαιστινιακό κράτος»;
Όλοι, με εξαίρεση έναν, εβραϊκής καταγωγής, φοιτητή απαντούν «ναι». Αναμενόμενο.
Η Καθηγήτρια περνά αμέσως στο δεύτερο ερώτημα:
- «Θεωρείτε ότι η Ελλάδα πρέπει να πεταχτεί έξω από το Ευρώ ή όχι»;
Με δεδομένο ότι η ακριβής φράση της ήταν «Should Greece be kicked out of the Euro», η απόδοση στα ελληνικά είναι μάλλον επιεικής.
Tι νομίζετε πως απάντησαν οι περίπου 80 φοιτητές; Όλοι «ναι», με εξαίρεση έναν Έλληνα και έναν Κύπριο! Ασύλληπτο;
Πώς φτάσαμε στο σημείο να τίθεται -σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο- τέτοιο ερώτημα και, μάλιστα, με ένταση ανάλογη εκείνης του Παλαιστινιακού;
Η αλήθεια δεν έχει πολλές αναγνώσεις. Τα όσα έγιναν, τα τελευταία δυο χρόνια, είναι για να διδάσκονται στις Σχολές Πολιτικών Επιστημών του μέλλοντος ως προς αποφυγήν παράδειγμα, με τίτλο «Τι δεν πρέπει να κάνετε σε μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση χρέους και ζητάει διεθνή βοήθεια»!
Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα αποθέματα κουτοπονηριάς της ελληνικής φυλής για να μην πάρει επώδυνες -αλλά αναγκαίες-αποφάσεις και μαζί εξάντλησε όλα τα αποθέματα υπομονής των δανειστών μας. Αποτέλεσμα: σε μεγάλο κομμάτι της διεθνούς κοινής γνώμης τείνει να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι «οι Έλληνες δεν θέλουν να αλλάξουν και, συνεπώς, δεν έχουν θέση στην Ευρωζώνη».
Γιατί, λοιπόν, να μην κανιβαλίσει κατά της Ελλάδας η Βρετανίδα Καθηγήτρια στο City και γιατί να απαντήσουν αλλιώς οι φοιτητές;
Εμείς δεν τους δώσαμε αυτό το δικαίωμα;
Αν οι απλοί πολίτες σκέφτονται έτσι, οι κυβερνήσεις των χωρών τους -ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας- επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης μέρας, με κεντρικό σημείο το περίφημο Plan B του Σόιμπλε, που περιλαμβάνει συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας, αλλά ταυτόχρονη παραμονή στο Ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει, βέβαια, ότι το σχέδιο διάσωσης της 21ης Ιουλίου ισχύει στο ακέραιο, όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ήδη μιλήσει τρεις φορές για την πιθανότητα αναθεώρησής του. Και μάλλον κάτι παραπάνω θα ξέρει από μας!
Δεν είναι τυχαίο εν προκειμένω ότι η Άνγκελα Μέρκελ θέτει, σε όλες τις ομιλίες της, ως «κόκκινη γραμμή» το να μη βγει η χώρα απ’ το Ευρώ και όχι το να μην πτωχεύσει.
Θα υπάρξει, λοιπόν, συντεταγμένη ελληνική χρεοκοπία, με «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων κατά 50%, έτσι ώστε να μειωθεί προοπτικά το χρέος και να καταστεί διαχειρίσιμο; Και με τι συνέπειες για τους Έλληνες; Κανείς -πλην των Γερμανών- δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα.
Το μόνο που μπορούμε να πούμε εμείς με βεβαιότητα είναι ότι η διαπραγματευτική μας θέση αδυνατίζει μέρα με τη μέρα και ότι η Μέρκελ θα μας πέταγε έξω από το Ευρώ με μεγάλη άνεση αν δεν σκεφτόταν τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης…
Πηγή: aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: