Ο Χρήστος Σταθόπουλος γράφει για την «επικίνδυνη» μέθοδο Ζαρντίμ, το τσίμπημα της κόμπρας και τον Γκρέκο… παιχταρά.
Όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Ετσι και ο Ολυμπιακός του Λεονάρντο Ζαρντίμ. Δεν θα παίξω… καθυστερήσεις και θα μπω απευθείας στο ψητό. Οι Πειραιώτες είναι μια αμφιλεγόμενη ομάδα. Ένα σύνολο που τη μία στιγμή σε προβληματίζει, σε στενοχωρεί, σε βάζει σε σκέψεις, ενίοτε σε απογοητεύει και την αμέσως επόμενη σου θυμίζει ότι το λιμάνι είναι βαθύ, όπως λέγεται και τραγουδιέται κάτω στον Πειραιά.
Τα παραπάνω έχουν μία εξήγηση: Λεονάρντο Ζαρντίμ. Είτε αρέσει ο Πορτογάλος, είτε όχι, είτε πείθει, είτε προκαλεί με τις κινήσεις του στη σκακιέρα του αγωνιστικού χώρου, ένα είναι σίγουρο. Ότι ο 38χρονος τεχνικός έχει βάλει τη σφραγίδα του σε αυτόν τον Ολυμπιακό. Με τα θετικά και τα αρνητικά του.
Ξεκινάμε από τα καλά νέα: οι πρωταθλητές είναι μαχητές και πολλές φορές έχουν το τσίμπημα της κόμπρας. Δεν ακούγονται, δεν φαίνονται πουθενά και ξαφνικά δηλητηριάζουν θανατηφόρα τον αντίπαλο. Διαθέτουν ξεσπάσματα. Σε 5-10 λεπτά είναι ικανοί να πάρουν το αποτέλεσμα που χρειάζονται κι ας κοντεύουν να στείλουν στο… Τζάνειο όλη την πόλη. Επιπλέον, χωρίς να εντυπωσιάζουν παίρνουν –συνήθως- τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με στημένες φάσεις; Με στημένες, αλλά δουλεμένες.
Πάμε στην απέναντι όχθη. Ο Ολυμπιακός του Ζαρντίμ σε κάνει να αναπολείς. Να ανασαίνεις βαριά και βαθιά από τις αναμνήσεις και ώρες-ώρες να λες, αν είσαι οπαδός του, «θέλω πίσω τον Ολυμπιακό μου». Δεν κυκλοφορεί, δεν απειλεί σε μόνιμη βάση, στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα δεν δημιουργεί, είναι ράθυμος, σε ξενερώνει.
Όπως και να έχει, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έχει τη δική του μέθοδο. Σου θυμίζει τους ηθοποιούς της λεγόμενης «Σχολής Μεθόδου». Που μελετούν προσεκτικά την κάθε σκηνή, το κάθε βήμα, σίγουροι πως στο τέλος θα αποδώσουν κι ας μην είναι θεαματικοί. Και που μέχρι στιγμής δικαιώνεται.
Nαι, συμφωνώ πως το ποδόσφαιρο που αποδίδει η ομάδα του Ίβηρα προπονητή δεν είναι ελκυστικό, ούτε ξεσηκωτικό. Ο Ολυμπιακός, όμως, πήρε μια μεγάλη νίκη επί της Μονπελιέ, έμεινε στο κόλπο της πρόκρισης στους «16» του Champions League, έχει σχεδόν εξασφαλίσει την παρουσία του στο Europa League και πηγαίνει με άλλον αέρα στην έδρα της Σάλκε για τον πρώτο, ίσως και μεγαλύτερο τελικό της εφετινής ευρωπαϊκής του πορείας.
Εκτός από τα παραπάνω, μην ξεχνάτε ότι νιώθει άνετα επί γερμανικού εδάφους. Εν κατακλείδι, τα πάντα είναι ανοιχτά. Από την πρωτιά, μέχρι τον απόλυτο αποκλεισμό και ενδεχομένως το πρόωρο τέλος του Πορτογάλου κόουτς. Απομένει, λοιπόν, να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα από τη μέθοδο Ζαρντίμ. Υποψηφιότητα για Οσκαρ ή για βατόμουρο;
ΥΓ. Εκ των κορυφαίων σήμερα ήταν ο Γκρέκο. Ο αριστεροπόδαρος μέσος έβαλε γκολ, έφτιαξε άλλο ένα και στα «ξύπνια» διαστήματα του Ολυμπιακού, ήταν παρών.



πηγή: gazzetta.gr