Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ο Άνθιμος στο «Αθλητικό Metropolis» για το μαραθώνιο της αγάπης!!

Στο στούντιο του «Αθλητικού Metropolis» παρέστη σήμερα ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και μαζί με τους διευθυντές του ραδιοφωνικού σταθμού και της εφημερίδας Metrosport, Στέλιο Γρηγοριάδη και Γιάννη Παπαδόπουλο, ανακοίνωσαν την έναρξη της προσπάθειας που διοργανώνουν από κοινού το Αθλητικό Metropolis με το Metrosport και η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για το μαραθώνιο αγάπης, που έχει σκοπό την συγκέντρωση τροφίμων, τα οποία θα δοθούν σε άπορες οικογένειες.

Ο κ. Άνθιμος ξεκίνησε μιλώντας για αυτή την προσπάθεια, αλλά στη συνέχεια τοποθετήθηκε και για αρκετά ακόμη ζητήματα της επικαιρότητας.

«Πρέπει να ανακοινώσουμε την προσπάθεια που ξεκινούμε, έναν μαραθώνιο αγάπης προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συνανθρώπων μας με αξιοπρεπή τρόπο, όπως αρμόζει στην περίσταση. Η Ιερά Μητρόπολη πραγματοποιεί προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές, με τα 14 συσσίτια και παρέχουν σε μας το δικαίωμα να πούμε πως κανένας στη Θεσσαλονίκη δεν είναι νηστικός και πως γίνονται από 200, 300 και 400 μερίδες την ημέρα.

Ο σκοπός μας είναι μαζί με τον εκδοτικό οργανισμό του κ. Ανδρώνη να οργανώσουμε τη συγκέντρωση αγαθών, που δεν έχουν λήξει. Στο Παπάφειο θα συγκεντρώσουμε μακαρόνια, κοσνέρβες, λάδια, τα οποία αφού αποτελέσουν σεβαστό αποτέλεσμα θα τα διανέμουμε σε αυτούς που δεν έχουν. Όσοι θέλουν είτε από καταστήματα, είτε από οργανισμούς, μπορούν να μας φέρουν αυτά τα υλικά στο Παπάφειο. Με αυτό το μέτρο και τα συσσίτια κανείς δεν πρέπει να είναι στη Θεσσαλονίκη που να λέει δεν έχω ένα πιάτο φαΐ.

Η προσπάθειά μας πραγματοποιείται σε αυτό το κλίμα προσφοράς και πρακτικής συμπαραστάσεως. Οι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη εκτός του φαγητού και κάποια υλικά για να φτιάχνουν φαγητά στο σπίτι τους. Έτσι εμείς τους εξυπηρετούμε σε άλλη βάση τους δίνουμε τη δυνατότητα να πάρουν τα υλικά στα χέρια τους και να μαγειρέψουν. Ο χώρος που θα γίνει η συγκέντρωση των τροφίμων θα είναι στο Παπάφειο Ίδρυμα, στο κέντρο της πόλης, όπου υπάρχει χώρος για να τα αποθηκεύσουμε και να τα δίνουμε στους πολίτες.

Στα συσσίτια δε ζητάμε ούτε ταυτότητα ούτε πιστοποιητικό κανενός κόμματος. Έχουμε εμπειρία από το «Χαρίσειο Γηροκομείο», όπου έρχονταν ανά περιόδους μετανάστες που θα περνούσαν από έλεγχο. Κάναμε 200 μερίδες φαγητό για όλους . Λόγω των περιστάσεων να καταλάβουμε τι πρέπει να γίνεται να γίνει μίμηση από όλους».

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ομογένειας να βοηθήσει τις δύσκολες αυτές ώρες για την Ελλάδα:

«Είναι αλήθεια ότι από μια αδελφότητα γυναικών που ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Νέας Υόρκης μας ήρθαν χρήματα για να διατεθούν για τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Αυτά εισπράττονται από το ταμείο και εκδίδουμε το γραμμάτιο εισπράξεως, δε διστάζω να πω ότι μας έστειλαν 50.000 δολάρια. Ένας άλλος κύριος έστειλε από τον Καναδά ένα ποσό για να τα δώσουμε στον Άγιο Δημήτριο, τους ευχαριστούμε όλους πολύ.

Οι Έλληνες στην Φρανκφούρτη στην ενορία της Φρανκφούρτης συγκέντρωσαν τρόφιμα στην ενορία τους να τα στείλουν στο φορτηγό. Μόλις τα είδαν αυτά οι Γερμανοί θέλησαν να βοηθήσουν. Έτσι έστειλαν ένα τριαξονικό φορτηγό με πάρα πολλά υλικά, ήταν συγκινητική η προσπάθειά τους έστειλαν όχι μόνο υλικά τρόφιμα αλλά και υποδήματα οδοντόβουρτσες κλπ.

Εντός Ελλάδος εμείς περιφέρουμε στους ναούς ένα δίσκο στη λειτουργία για το σκοπό της ενίσχυσης του φιλόπτωχου παραμονές Χριστουγέννων Πάσχα και Δεκαπενταύγουστου. Μερικοί έρχονται δίνουν 50- 100 ευρώ αλλά άλλοι τα δίνουν στις ενορίες τους. Υπάρχουν 544 ενορίες με φιλόπτωχα ταμεία που περιορίζονται στους ανθρώπους που είναι στα όρια της ενορίας τους.

Οι μεν το λενε λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της εκκλησίας όλης της Ελλάδος και άλλοι το λενε για τη δική μας επαρχία. Το θέμα αυτό είναι κοινωνική προσφορά αυτή τη στιγμή σε όλους τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών έχουν υποτιμηθεί. Η παροχή κοινωνικής προσφοράς δεν είναι έργο κρατικής επιστολής είναι έργο της εκκλησίας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε γενικότερα στο ρόλο της Εκκλησίας:

«Σε όλη την Ελλάδα γίνονται τέτοιες ενέργειες που αποτελούν πρωτοβουλία της εκκλησίας. Όμως δε γίνονται να λυθούν έτσι τα προβλήματα. Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα παγκόσμιο που έρχεται να δικαιώσει τον λόγο του Ιησού. Δεν μπορεί να λείψουν ποτέ οι πτωχοί από τον κόσμο και τις κοινωνίες. Όλες οι τάξεις θα υπάρχουν το θέμα είναι να αμβλύνονται όλα αυτά για να μην υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις από τον πολύ πτωχό και τον πολύ πλούσιο.

Όταν το ?22 έγινε η Μικρασιατική καταστροφή η εκκλησία πήρε όλα της τα τιμαλφή είτε χρυσά είτε αργυρά, τα παρέδωσε στο κράτος για να διατεθούν. Το μεγάλο μέρος της περιούσιας το διέμεινε το κράτος η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει τα βασικά κτήρια το επισκοπείο, τα ιδρύματα είναι των ιδρυμάτων έχει 2-3 διαμερίσματα που ανήκουν στο φιλόπτωχο ταμείο. Θα τα ξαναπώ για πολλοστή φορά η εκκλησία στη Θεσσαλονίκη και η Μητρόπολη δεν έχουν τίποτα αξιοποιήσιμο.

Το 1952 έδωσε η εκκλησία το μεγάλο τμήμα στο κράτος με ειδική συμφωνία και επειδή ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, το κράτος συμφώνησε να πληρώνει την κεντρική διοίκηση τους έδωσε μερικά ακίνητα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Μερικοί λενε για τη μητρόπολη πως είναι ένα από αυτά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η μητρόπολη Θεσσαλονίκης δεν έχει καμία σχέση με το Άγιον Όρος Συνολικά στη Θεσσαλονίκη είναι 24 ακίνητα έχουν την αξία τους όμως. Μερικά αξιοποιήθηκαν έγιναν πολυκατοικίες και μερικά ακόμη εξακολουθούν να είναι οικόπεδα, η μητρόπολη δεν έχει καμία εξουσία.

Πριν από όλα, το βασικό στοιχείο της πνευματικής ζωής του ανθρώπου είναι η μετάνοια. Υπάρχουν άνθρωποι στα υψηλά στρωματά όπως στους πολιτικούς, που υπήρχαν πολλά χρήματα που τα καταχράστηκαν. Αυτή η απληστία ήρθε και λίγο παρακάτω, ήρθε και περιέπλεξε το λαό. Πέσαμε σε μια μορφή απολαύσεων των αγαθών. Εγώ όταν πήγαινα σχολείο, τρώγαμε ένα κουλούρι στο τρίτο διάλειμμα. Τώρα υπάρχουν κυλικεία στα σχολεία, που έχουν τα πάντα. Παίρναμε δάνεια χωρίς λόγο και δε σκεφτόμαστε πότε θα τα επιστρέψουμε. Πέσαμε μέσα στη βουλιμία, ήθελαν όλοι οι Έλληνες να ταξιδεύουν στις καινούργιες χώρες, να πηγαίνουν εκδρομές και διακοπές. Πρέπει να μετανοήσουμε όλοι, όχι υπό την στενή έννοια της εκκλησίας, αλλά να ανακτήσουμε μια αισιόδοξη διάθεση, με πίστη στο Θεό, να έχουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη, όπως ορίζει το Ευαγγέλιο, για να ξαναφτιάξουμε αυτά που είχαμε.

Με πήρε ένας και μου ζήτησε να βάλω το κορίτσι του κάπου στο δημόσιο. Και του είπα πως αυτά τελείωσαν. Σπουδάζουν τα παιδιά, θα εργαστούν. Υπάρχει ανεργία, μέγιστο πρόβλημα. Υπάρχει μετανάστευση, δική μας και εκ των έσω. Με αμοιβαία μεταξύ μας αισθήματα ανθρωπισμού και χριστιανισμού, να διορθώσουμε την κατάσταση, οι πολιτικοί που έρχονται έχουν πάρει ένα γερό μάθημα».

Για τα μέτρα και το Μνημόνιο 3 είπε:

«Είναι πολιτικό και οικονομικό ζήτημα, έχω εμπειρία διαβάζω και βλέπω. Αλλά είναι πολύ ευαίσθητο θέμα έχω μια άποψη: το μη χείρον βέλτιστο. Το λιγότερο χειρότερο θα αποδειχτεί πως είναι το καλύτερο. Ο καθένας έχει την ευθύνη απέναντι στην πατρίδα του. Εγώ σέβομαι όλα τα πολιτεύματα αλλά εκείνο που με φοβίζει είναι η άσκηση της βίας και η απώλεια της ενότητας. Εάν συμβούν αυτά θα είναι φρικτό. Δεν πρέπει να υποπέσουμε στον πειρασμό της μεταξύ μας εξοντώσεως».

Για το ποια ομάδα συμπαθεί περισσότερο:

«Συμπαθώ όλες τις ομάδες χωρίς αυτό να σημαίνει πως δείχνω προτίμηση, συμπαθώ και τον ΠΑΟΚ και τον Άρη και Ηρακλή και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και τον Μακεδονικό, μήπως ξέχασα καμία και βρω τον μπελά μου! Έχω κάνει και κάποιους αγιασμούς και έχω δει και 2 ματς! Έχω δει Ολυμπιακούς Αγώνες μου αρέσει ο αθλητισμός και το Τσάμπιονς Λιγκ. Με ενδιαφέρει η εθνική όταν παίζει στο ποδόσφαιρο η στο μπάσκετ να το δω αν μπορώ. Δεν μπορώ να πω ότι παρακολουθώ τακτικά τις αθλητικές εκπομπές της Κυριακής αλλά τη Δευτέρα με ενδιαφέρει να μάθω τι έγινε το Σαββατοκύριακο .δεν πρέπει να έχουμε φανατισμό και σε όλα τα θέματα στις πολιτικές μας απόψεις και στις αθλητικές μας προτιμήσεις γιατί στο τέλος θα καταντήσουμε εκεί που κατάντησε η πατρίδα μας».

Για Ιβάν Σαββίδη και το αν τον έχει επισκεφτεί:

«Δεν με έχει επισκεφτεί ποτέ, δεν έχω ακούσει κάτι. Οι μεγαλομέτοχοι στις μεγάλες ομάδες συνεχώς αλλάζουν. Όποιος με πάρει σήμερα ή αύριο την επόμενη θα του δώσω τη μητρόπολη όποιος και αν είναι!»

Για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη:

«Δε μαλώνουμε, από την ώρα που εξελέγη. Δε συμπίπτουμε βέβαια, έχει δικές του απόψεις με τις οποίες διαφωνούμε καλοπροαίρετα σε κάποιες πάντως δεν έχουμε κανένα σημείο σύγκρουσης πλην του περιστατικού των ομοφυλόφιλων. Κι εκείνον δεν τον ωφέλησε η στάση και η θέση που πήρε. Όλα τα αλλά τα συζητάμε και έχει ο καθένας της απόψεις του. Είναι άποψη του δημάρχου και όχι του δήμου Θεσσαλονίκης περί παρελάσεων».



πηγή: metrosport.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: