Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Το transition game νίκησε το one man show!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει την live ανάλυση του ντέρμπι από τον Κωνσταντίνο Παναγόπουλο και κατανοεί καλύτερα όσα είδε στο Καραϊσκάκη.
Με τον Κωνσταντίνο Παναγόπουλο, έναν εκ των πιο διαβασμένων και αξιόλογων προπονητών της γενιάς του, είχαμε ανοίξει την κουβέντα του ντέρμπι από την περασμένη Παρασκευή, όταν του ζήτησα μια προσέγγιση αυτού του ματς σε μια συζήτησή μας στον αέρα του NOVAΣπορFM 94.6. Κι είχα κρατήσει την βασική του παρατήρηση σχετικά με τη σημασία που θα είχε η τήρηση του πλάνου για τον Παναθηναϊκό. “Θα δώσει έμφαση στο transition game, για να αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό”, είχε προβλέψει. Κι αυτό συνέβη το βράδυ της Κυριακής στο Καραϊσκάκη.
Ζήτησα λοιπόν από τον πρώην προπονητή του Πανιώνιου να κάνει για χάρη των αναγνωστών μια live ανάλυση του ντέρμπι. Δίχως να έχει στη διάθεσή του τεχνολογική διευκόλυνση, δίχως να έχει την ευκαιρία της ανάλυσης του ντέρμπι μέσα από την επεξεργασία της εικόνας ή τη χρήση των στατιστικών απεικονίσεων του παιχνιδιού, ο Παναγόπουλος έγραψε αμέσως μετά τη λήξη όσα διάβασε στο ματς κατά την εξέλιξή του. Κι επειδή θεωρώ ότι βοηθά πολύ τον θεατή του ντέρμπι να κατανοήσει καλύτερα όσα είδε, του ζήτησα να δημοσιεύσω την ανάλυσή του σε αυτό το blog. Δική σας...

TRANSITION GAME vs ONE MAN SHOW
Τελικά τι μας αρέσει να βλέπουμε περισσότερο; Γκολ ; Θέαμα ; Αποτελέσματα ;  Όλα αυτά μαζί ; Ή μας αρέσει να βλέπουμε ποδόσφαιρο, να βλέπουμε ποδοσφαιρικούς αγώνες  με αρχή, μέση και τέλος , με τακτικές συμπεριφορές , με προσπάθεια για επίλυση αγωνιστικών «προβλημάτων» , με ποδοσφαιριστές που προσπαθούν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στο πλάνο που τους έχει δοθεί και εν τέλει με προπονητές που ασχολούνται ώρες ολόκληρες και καλούνται να παρουσιάσουν το καλύτερο δυνατό σύνολο που μπορούν και να το ρίξουν στην σκακιέρα του γηπέδου;
2/3/2014, Γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης: Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός . Λήξη παιχνιδιού. Ένα ευρωπαϊκό ντέρμπι , «βαρετό» ίσως για πολλούς , πολύ ευχάριστο για λίγους έτσι όπως εξελίχθηκε. 1-0, 0-0, 0-3 . Ότι κι αν συνέβαινε από πλευράς αποτελέσματος , το μόνο σίγουρο είναι πως στο ποδόσφαιρο όπως και στη ζωή υπάρχουν μόνο δεδομένα. Δεδομένο λοιπόν πλέον , νίκη του Παναθηναϊκού με σκορ 0-3  κι ας δούμε γιατί τελικά σήμερα είδαμε ποδόσφαιρο.
Σύστημα vs Συστήματος  Ολυμπιακός 1-4-2-3-1 Παναθηναϊκός 1-4-3-2-1 
Σύστημα είναι η αρχική τοποθέτηση των παικτών μέσα στον αγωνιστικό χώρο . Έχουμε και λέμε . Λέξεις κλειδιά . Αρχική και Τοποθέτηση . Αν έπαιζαν απλά και μόνο οι αριθμοί θα έπρεπε το παιχνίδι να έληγε ισόπαλο , κάτι βέβαια που δε συνέβη. Με το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή οι 2 λέξεις κλειδιά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και διαχωρίζονται με τρόπο μαγικό. Διαχωρίζονται γιατί τα πάντα πλέον καθορίζονται από την μπάλα. Ποιος την έχει στην κατοχή του και ποιος όχι και τι ακριβώς κάνει όταν την έχει ή δεν την έχει. Στο σημείο αυτό  εκείνο που μπορεί να επηρεάσει τις συνθήκες του αγώνα είναι η Τακτική.
Η Τακτική προσέγγιση του αγώνα , πριν αλλά και κατά την διάρκεια αυτού , από τους 2 προπονητές και η εκτέλεση όλων των απαραίτητων ενεργειών από τους 22 ποδοσφαιριστές. Αν με ρωτούσατε και έπρεπε να σας απαντήσω τι καθορίζει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, θα σας έλεγα η ΤΑΚΤΙΚΗ και η ΜΕΤΑΒΑΣΗ (transition) .
Τακτική και Μετάβαση . Εκεί κρίθηκε ο σημερινός αγώνας . 
Ο κ. Αναστασίου προσέγγισε άριστα τον αγώνα και οι παίκτες του κατάφεραν και υλοποίησαν με επιτυχία το αγωνιστικό τους πλάνο . Σωστή τακτική τοποθέτηση πίσω από την μπάλα και εκμετάλλευση στο έπακρο του transition game .
Όλοι οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού από το ξεκίνημα του παιχνιδιού ήταν πολύ συγκεντρωμένοι και πειθαρχημένοι σε ότι τους είχε ζητηθεί . Σίγουρες μεταβιβάσεις από την μία και προσπάθεια για αλληλοκάλυψη στα μαρκαρίσματα από την άλλη. Συνεχές πρεσάρισμα στον κάτοχο της μπάλας από έναν ή και δύο παίκτες ταυτόχρονα και οι υπόλοιποι με σωστή οργάνωση και προσανατολισμό. Συνοχή στις γραμμές και εκμετάλλευση του κενού χώρου στην πλάτη της αμυντικής γραμμής του Ολυμπιακού. Μετά και το πέρας των πρώτων 15-20 λεπτών του αγώνα ήταν ξεκάθαρο πως είχε μπει σε εφαρμογή το σχέδιο , για το πότε θα κτυπήσουν και πως .

Από την άλλη ο κ. Μίτσελ  προτίμησε να ακολουθήσει την πετυχημένη συνταγή και 11αδα του αγώνα εναντίον της Manchester United κάτι όμως που δεν αποδείχθηκε σωστό μιας και:
 1ον η κούραση και η υπερπροσπάθεια που δόθηκε στο παιχνίδι του CHL ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στο ντέρμπι.
2ον  εγκλωβίστηκαν από νωρίς παίκτες κλειδιά όπως οι Ντομίνγκεζ  Πέρεζ και Κάμπελ . Ο πρώτος σπατάλησε πολύ γρήγορα τις δυνάμεις του ζητώντας μπάλα σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου , άρα δεν «έβαλε» πρόβλημα στον αντίπαλο με την κίνηση του στον κενό χώρο , ενώ οι άλλοι δύο έκαναν ακριβώς το ίδιο στην πλευρά που αγωνίστηκαν , εκβιάζοντας συνέχεια επιθετική ενέργεια κάτι που τους οδηγούσε σε καταστάσεις 1vs1.
3ον μη εκμετάλλευση των στατικών φάσεων  .

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ δεν είχαμε τις λεγόμενες κλασικές ή σπουδαίες φάσεις κατά την διάρκεια του αγώνα , ήταν χάρμα ιδέσθαι η προσπάθεια των ποδοσφαιριστών και κυρίως αυτών του Παναθηναϊκού , να παραμείνουν προσηλωμένοι στις απαιτήσεις και τις συνθήκες του αγώνα και στα Τακτικά Ζητούμενα.
Μπορεί ένα ματς να μοιάζει ή να φαντάζει «ανούσιο και βαρετό» όταν δεν υπάρχει παραγωγή φάσεων αλλά υπάρχουν και κάτι πολύ ποδοσφαιρικά και πολύ όμορφά μέσα σε αυτό .
Γιατί δεν δημιούργησε καταστάσεις 2vs1 (με κίνηση overlap) ο Ολυμπιακός; 
Γιατί δεν υπήρχε συνεννόηση – επικοινωνία από το δίδυμο των πλευρών , με Χολέμπας Πέρεζ και Σαλίνο Κάμπελ ή γιατί τα πήγαν περίφημα στην αμυντική οργάνωση και την αλληλοκάλυψη οι παίκτες του Παναθηναϊκού; 
Γιατί δεν είδαμε κάθετες μεταβιβάσεις από τους γηπεδούχους;
Γιατί ήταν πολύ καλά «κλεισμένος» ο Ντομίνγκεζ από τα χαφ του Παναθηναϊκού ή γιατί δεν «πατούσαν» περιοχή οι ακραίοι επιθετικοί του Ολυμπιακού;
Γιατί δεν «βγήκαν» οι κομπίνες στις στατικές φάσεις του Ολυμπιακού;
Γιατί ήταν άσχημα εκτελεσμένες ή γιατί μάρκαραν στον σωστό χώρο και χρόνο οι παίκτες του Παναθηναικού ;
Γιατί ο Ολυμπιακός επέλεξε να κινηθεί σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης;
Γιατί δεν βοηθούσαν οι ακραίοι του με κίνηση στον χώρο δίχως μπάλα ή γιατί οι παίκτες του Παναθηναϊκού διατήρησαν την συνοχή στις γραμμές τους ;

Το θέμα λοιπόν είναι αν θέλουμε πραγματικά να ΒΛΕΠΟΥΜΕ κάτι ή απλά αν μας αρέσει απλά να ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ. 
Στην σκακιέρα των πάγκων , σίγουρα ο κ. Αναστασίου και τόλμησε και πέτυχε γιατί είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτό το παιχνίδι. Αυτό φανερώνει και ο σχηματισμός της ομάδας του. Ένα αποτελεσματικό 1-4-5-1 στην αμυντική του συμπεριφορά που γινόταν ένα γρήγορο και ευέλικτο 1-4-3-2-1 στο επιθετικό κομμάτι. 
Εξαιρετικό το αμυντικό transition μιας και από κει προήλθαν τα 2 πρώτα γκολ που ουσιαστικά καθόρισαν και την εξέλιξη του αγώνα.
Ο κ. Μίτσελ μάλλον «εγκλωβίστηκε» με την επιλογή των 11 χάνοντας έτσι σε αρκετά τακτικά κομμάτια . Η επιλογή του 1-4-2-3-1 δεν βοήθησε όσο θα περίμενε , ενδεικτικό της κακής προσέγγισης και διαχείρισης του παιχνιδιού , μιας και κατά την διάρκεια του αγώνα έδειχνε και έμοιαζε περισσότερο σε 1-4-4-1-1 με Μανιάτη και Ντινγκα αποκομμένους από την υπόλοιπη ομάδα.
Συνοψίζοντας:
Το transition game νίκησε κατά κράτος την προσπάθεια για one man show. 
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού τήρησαν κατά γράμμα τις εντολές του προπονητή τους ενώ από την άλλη πλευρά οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειχναν ότι επιθυμούσαν να «καθαρίσουν» ο καθένας με τον δικό του τρόπο το ματς .
Από την μία πλευρά την «πράσινη» , είχαμε μία τρομερή οργάνωση και προσανατολισμό στην αμυντική συμπεριφορά  την στιγμή που η «κόκκινη» πλευρά επιχειρούσε και εκβίαζε καταστάσεις 1vs1 χωρίς καθόλου υπομονή και καθαρό μυαλό.
Δύναμη Πάθος και Χαρακτήρα έδειξαν και οι 22 ποδοσφαιριστές , αλλά νομίζω ότι στα σημεία βγήκαν νικητές οι παίκτες του Παναθηναϊκού .
Έχω την εντύπωση ότι κατέβηκαν στο γήπεδο κατά κύριο λόγο για να απολαύσουν το ίδιο το παιχνίδι και την ατμόσφαιρα που θα συναντούσαν , έστω κι αν δεν ήταν φιλική για αυτούς .
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: