Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Εκτός από το να ΕΙΣΑΙ πρέπει και να φαίνεσαι τίμιος!!

Ο Μιχάλης Τσόχος αναρωτιέται πώς θα πάμε σε πρωτάθλημα κάτω από αυτές τις συνθήκες και απορεί, όχι γιατί η ΕΠΟ δεν καταγγέλλει τον εαυτό της, αλλά γιατί δεν τον υπερασπίζεται καν...
Η έρευνα του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα είναι σε εξέλιξη και όπως όλοι έχουμε πληροφορηθεί από την πρώτη στιγμή, θα καταλήξει κάπου ή και πουθενά, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Στο μεταξύ το νέο πρωτάθλημα όχι απλώς θα έχει ξεκινήσει αλλά θα έχουν παιχτεί και οι δύο τρεις αγωνιστικές του. Με όλη αυτή την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από την διαρροή στον skai της έρευνας του εισαγγελέα και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων διαφόρων παραγόντων, μεταξύ των οποίων αρκετοί της ΕΠΟ, πώς ακριβώς θα πορευτούμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο; Αγνωστο. Προσωρινά κάνουμε τον σταυρό μας που δεν έχει ντέρμπι στις πρώτες αγωνιστικές. Κάτι άλλο εκτός από αυτό; Απολύτως τίποτα.

Ας υποθέσουμε ότι η έρευνα δεν οδηγεί πουθενά. Αλλωστε δεν θα μας κάνει και εντύπωση νομίζω. Στην Ελλάδα ζούμε... Ας δεχτούμε λοιπόν ως σενάριο ότι ο εισαγγελέας δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία και η υπόθεση μπαίνει στα συρτάρια. Αυτό τι σημαίνει, ότι όλα είναι καλά, ότι δεν τρέχει τίποτα, ότι όλα είναι καλώς καμωμένα;

Είναι γνωστό το ρητό που λέει ότι “η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται...” και στην περίπτωση της ελληνικής ομοσπονδίας για το αν είναι, θα αποφασίσει η δικαιοσύνη, για το αν φαίνεται έχει ήδη αποφασίσει η πλειοψηφία των φιλάθλων. Για αυτό λοιπόν δεν πρέπει να φροντίσει να κάνει κάτι; Δεν πρέπει να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα κάνουν την κοινή γνώμη να πει ότι “εδώ κάτι γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ας μην γελιόμαστε, πολλά είναι τα θέματα που αφορούν την ΕΠΟ, το πιο καυτό και το πιο καθοριστικό είναι όμως αυτό της διαιτησίας. Αν λοιπόν η ΕΠΟ θέλει να λήξει μία και καλή το θέμα, πέρα από εισαγγελείς, δικαστές, κ.τ.λ.π, της είναι πολύ εύκολο να το κάνει.

Ξένος αρχιδιαιτητής. Ας έρθει ο Κολίνα ή όποιος ανάλογου επιπέδου ξένος πρώην διαιτητής για να αναλάβει τις τύχες της ΚΕΔ. Ας επιλέξει αυτός τους συνεργάτες του, ας επιλέξει αυτούς ποιοι θα στελεχώσουν τις επιτροπές διαιτησίας, ας επιλέξει αυτός τους παρατηρητές. Ας ορίζει, βαθμολογεί και τιμωρεί τους διαιτητές ο Κολίνα ή ο όποιος Κολίνα και οι συνεργάτες που αυτός θα έχει επιλέξει.
Την ίδια ώρα η στελέχωση όλων των επιτροπών της ΕΠΟ (πειθαρχικών, πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων...) ας γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Με έναν ξενόφερτο (μόνο έτσι γίνεται) τεχνοκράτη που έχει κάνει την αντίστοιχη δουλειά στην Αγγλία, στην Ισπανία, στην Γερμανία. Τέλος οι αθλητικοί εισαγγελείς να είναι κανονικοί εισαγγελείς και όχι όπως τόσα και τόσα χρόνια κάτι “τελειωμένοι συνταξιούχοι...”.

Βεβαίως αυτή η δουλειά θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα και από Ελληνες, αλλά ασφαλώς και δεν υπάρχει η βούληση από την ΕΠΟ για να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι στην ΕΠΟ υπάρχει μία επιτροπή που κάνει άριστα την δουλειά της εδώ και χρόνια. Η επιτροπή αδειοδοτήσεων. Για αυτήν το μόνο που ακούγεται και στις συνομιλίες που διέρρευσαν πρόσφατα είναι το  “ξέρεις, εκεί δεν μας παίρνει” και αυτή είναι μία φράση που την λένε όλοι μα όλοι οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες της χώρας. Οταν το “αφού ξέρεις, εκεί δεν μας παίρνει...” θα αφορά όλες τις επιτροπές της ΕΠΟ, τότε το πρόβλημα θα έχει λυθεί μία και καλή.

Στο χέρι της ΕΠΟ είναι λοιπόν να αποδείξει ότι τουλάχιστον θέλει να φαίνεται τίμια, πριν η δικαιοσύνη αποφασίσει αν είναι ή δεν είναι...

Υ.Γ.
Πραγματικά το έχω απορία. Τα τελευταία χρόνια είναι δεκάδες οι περιπτώσεις δημοσιογράφων που ασχολούνται με το αθλητικό ρεπορτάζ (σε αντίθεση με αυτούς άλλων ρεπορτάζ), οι οποίοι έχουν απειληθεί, προπηλακιστεί, γρονθοκοπηθεί, ακόμη και μαχαιρωθεί. Ολα αυτά τα χρόνια δεν βρέθηκε για καμία από όλες αυτές τις περιπτώσεις ένας ύποπτος, δεν έγινε ποτέ καν μία προσαγωγή, δεν υπήρξε ούτε μία, έστω μία, συνομιλία, σχετική με κάποια επίθεση. Πόσο μάλλον σύλληψη ή καταδίκη. Τι διάολο δεν είναι λίγο παράξενο...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: