Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

«Η ομάδα θα έχει συνέχεια»

Πετυχημένο μέλλον θα έχει η Εθνική εφόσον ακολουθηθεί το πλάνο της εποχής Σάντος, όπως δήλωσε ο Λεωνίδας Βόκολος στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6, ενώ μίλησε ακόμη για τις σχέσεις των ποδοσφαιριστών.

«Η ομάδα θα έχει συνέχεια»
Ένα flash-black των όσων έζησε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, στα οποία ήταν άμεσος συνεργάτης του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική ομάδα έκανε ο Λεωνίδας Βόκολος, καθώς βρέθηκε στο στούντιο του NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

O 44χρονος τεχνικός αναφέρθηκε κυρίως στην πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος από τα προκριματικά του Μουντιάλ μέχρι το ματς για τους «16» κόντρα στην Κόστα Ρίκα και τις εμπειρίες που απέκτησε όλα αυτά χρόνια δίπλα στον Πορτογάλο προπονητή.

Επίσης, μίλησε τα όσα συνέβησαν μεταξύ Μανιάτη-Κατσουράνη και Μανιάτη-Τζαβέλλα και τα όσα σχόλια τα συνόδευσαν. Όπως και για το ντόρο που δημιουργήθηκε για την αποχώρηση του Σάντος αμέσως μετά τον αποκλεισμό από την Κόστα Ρίκα, που δεν έφυγε από τη Βραζιλία μαζί με την υπόλοιπη ομάδα.

Σε ότι αφορά το μέλλον του, τόνισε δεν ξέρει αν θα μείνει ο ίδιος και ο Τάκης Φύσσας και πως περιμένει την τελική επαφή με τον Γιώργο Σαρρή.

Διαβάστε τα όσα δήλωσε στον Σωτήρη Ταμπάκο

Για όσα έζησε στην πορεία της Εθνικής μέχρι το Μουντιάλ: «Έζησα μοναδικές στιγμές. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι από την αρχή μέχρι τα προκριματικά με κάποια σκαμπανεβάσματα. Καταφέραμε να είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας. Ήμασταν καλύτεροι από τη Ρουμανία και δίκαια πήγαμε στη Βραζιλία. Η διοργάνωση ήταν πολύ καλή. Στο αγωνιστικό κομμάτι, το παζλ συμπληρώθηκε πολύ καλά. Ο κόσμος χάρηκε με την παρουσία μας. Μας μένει μια πικρία, διότι θα μπορούσαμε να πάμε ακόμη μακρύτερα, αλλά η διαδικασία των πέναλτι είναι ρώσικη ρουλέτα».

Για τη θέση της ομάδας στο FIFA Ranking: «Είναι μεγάλο πράγμα αυτό που έχουμε πετύχει. Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από πολλούς ανθρώπους στην Ομοσπονδία. Έχει καταφέρει η Εθνική να βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων ομάδων του κόσμου και αυτό δεν είναι τυχαίο».

Για τα χαρακτηριστικά που έχει η Εθνική: «Ένα από τα βασικά κομμάτια της επιτυχίας όλα αυτά τα χρόνια είναι η καλή αμυντική λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να δείξουμε και καλά στοιχεία στο επιθετικό κομμάτι. Αυτό το είδαμε και στο Μουντιάλ. Δεν είναι ένα κλειστό γκρουπ πλέον η ομάδα. Έχουν περάσει πάνω από 40 παίκτες τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ένα στοιχεία που βελτιώσαμε είναι σχετικά με την οργάνωση. Κοιτάζαμε να μεταφέρουμε παλιότερα κατευθείαν μόλις περνάμε το κέντρο. Εμείς θέλαμε να επιτεθόμαστε πιο αρμονικά, να κυκλοφορούμε καλύτερα την μπάλα. Να περνάει από τα τρία σημεία του γηπέδου η μπάλα».

Για την προετοιμασία της ομάδας ώστε να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους στη φάση των ομίλων: «Στο σκάουτινγκ είχε έναν άμεσο συνεργάτη, που είναι πετυχημένος σε αυτό το πόστο. Όταν μάθαμε τους αντιπάλους, φτιάξαμε ένα report για κάθε ομάδα. Τέλος Μαρτίου είχαμε παραδώσει στον κύριο Σάντος τα report και μπορέσαμε να δομήσουμε το πλάνο για το Μουντιάλ».

Για τη διαχείριση των ποδοσφαιριστών από το τεχνικό τιμ: «Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι η διαχείριση των παικτών. Πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή για να ξεκουράσεις τους παίκτες και να τους φέρεις σε ισορροπία, λόγω της κούρασης. Πρέπει να φέρεις την ομάδα στο ίδιο σημείο. Δεν υπήρχε πολύς χρόνος για δουλειά. Καταφέραμε όσο καλύτερα μπορούσαμε να τους φέρουμε στο ίδιο επίπεδο. Δεν μπορεί να δουλέψεις το κομμάτι της φυσικής κατάστασης στην Εθνική ομάδα. Είναι σημαντικό το κομμάτι της ψυχής που βγάλει η Εθνική ομάδα και είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσει ο αντίπαλος».

Για τις επιλογές που έγιναν: «Όλες τις κλήσεις που κάναμε όλα αυτά χρόνια ήταν δίκαιες και λειτουργούσε ο προπονητής για το καλό της ομάδας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις επιλογές. Είναι πολλά τα κριτήρια. Δεν κοιτάς αν είναι ή δεν είναι καλός ο κάθε παίκτης. Εξετάζεις σε τι κατάσταση είναι τη δεδομένη στιγμή ο παίκτης και το τι χρειάζεσαι με τους αντιπάλους που θα βρεις μπροστά σου».

Για το ματς με την Κολομβία: «Με την Κολομβία δεχθήκαμε γκολ με τρόπο που δεν συνηθίζουμε. Το καλό είναι ότι δεν τα παρατήσαμε και δεν απογοητευτήκαμε σε κανένα σημείο του ματς. Είναι πολύ καλή με καλούς παίκτες. Πήραμε την πρωτοβουλία, δημιουργήσαμε τις φάσεις, αλλά δεν τα καταφέραμε».

Για το καθοριστικό ματς κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού: «Πιστεύω ότι είναι το ματς κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού είναι ένα από τα τρία-τέσσερα καλύτερα παιχνίδια μας όλα αυτά τα χρόνια που βλέπω την Εθνική. Ήταν ένα παιχνίδι πραγματικά για την Ελλάδα. Δείξαμε πίστη, θυσιαστήκανε όλοι οι παίκτες, γιατί μείναμε από νωρίς με δέκα παίκτες. Πιο ομάδα από όλες ήταν η Ιαπωνία από αυτά που είχαμε δει πριν το Μουντιάλ. Ήταν μια μηχανή που δεν σταμάταγε καθόλου. Δεν έδειξε καλά δείγματα κόντρα σε Ακτή και Κολομβία και δεν ξέρω γιατί έγινε. Ήμασταν διαχειριστές κόντρα στην Ακτή. Γνωρίζαμε την αφρικανική σχολή. Είχανε όμως μεγάλα προβλήματα στο τρανζίσιον. Όμως πρόκειται για ομάδα που έχει επικίνδυνους παίκτες, που αν δεν τους αντιμετωπίσεις όπως πρέπει και τους αφήσεις μόνους τους θα τους Αγωνιστήκαμε πολύ έξυπνα και χτυπήσαμε την Ακτή Ελεφαντοστού εκεί που έπρεπε. Σε όλο το παιχνίδι η υπεροχή μας ήταν καθολική και ήρθε η μεγαλύτερη επιτυχία μας σε επίπεδο Μουντιάλ. Πολλοί και από τον πάγκο δεν κοιτάγαμε την ώρα του πέναλτι. Ήταν ψύχραιμος ο κ. Σάντος, διότι πάντα προσπαθεί να είναι ήρεμος. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για στήριξη του. Διότι πρόκειται για ταλαιπωρημένο κόσμο που έχει περάσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια».

Για την Κόστα Ρίκα: «Μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόκριση και η λειτουργία της Κόστα Ρίκα. Πρόκειται για πολύ οργανωμένη ομάδα που μας δυσκόλεψε στο να αποφασίσουμε στο πως θα την αντιμετωπίσουμε. Κατάφερνε με την ίδια επιτυχία να αμύνεται να και να επιτείθεται. Μας άνοιξαν κάποιοι χώροι λόγω της αποβολής και στην παράταση το χειριστήκαμε πολύ καλά και πιστεύω πως έπρεπε αν πάρουμε το παιχνίδι. Τα ευκαιρίες που κάναμε εμείς στο ματς με την Κόστα Ρίκα δεν τις είχαν οι ομάδες και στα τρία παιχνίδια μαζί. Μόνο η Ιταλία τις έκανε κάποιες καλές ευκαιρίες, οι οποίες οφείλονται στις εμπνεύσεις ενός μεγάλου παίκτη, του Μπαλοτέλι. Το πρόβλημα της Κόστα Ρίκα δεν ήταν μόνο στην πλάτη της άμυνας. Έπρεπε να δουλεύουμε για σπάμε τις ζώνες άμυνας του αντιπάλου. Ο τερματοφύλακας τους αντέδρασε πολύ σωστά. Ήμασταν καλύτεροι από τον αντίπαλο και πιστεύω πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα στην Ολλανδία».

Για την αποβολή του Σάντος και το πώς την χειρίστηκε η ομάδα: «Όλη η Κόστα Ρίκα μπήκε μέσα στο γήπεδο με το τέλος της κανονικής διάρκειας και εμάς δεν μας άφησαν να μπούμε και ο προπονητής μας τσαντίστηκε. Αναφερθήκαν κάποιοι σε ακυβέρνητη ομάδα. Δεν ισχύει. Οι παίκτες επιλέχθηκαν πριν αποβληθεί, διότι η διαδικασία είναι ξεκάθαρη. Βγήκε η λίστα και ρωτάς στη συνέχεια τους παίκτες αν είναι σε κατάσταση να χτυπήσουν τα πέναλτι. Οι εκτελέσεις μα ήταν καλές, ακόμα και του Γκέκα που το έχασε».

Για την απόδοση των ποδοσφαιριστών στο Μουντιάλ: «Ο Ορέστης Καρνέζης είχε καλή παρουσία και οι παίκτες της άμυνας. Το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας ήταν πάντα καλό και πάντα από τα κελύτερα. Ο Γιάννης (Μανιάτης) έκανε πολύ καλό τουρνουά. Είναι πολύ ώριμος πλέον και έχει. Ο Κατσουράνης είναι πολύ έμπειρος. Άκουσε πολλά και θα του δώσω άδικο του κόσμου. Το μόνο που δεν έχει να τον κατηγορήσει κανείς είναι ότι δεν αγαπάει την ομάδα. Δίνει ότι μπορεί στα παιχνίδια. Άλλες φορές είναι καλές και άλλες όχι. Για τον "Κάρα" τι μπορώ να πω; Έχε γράψει τη δική του ιστορία. Είναι μια σημαία και πρέπει να τον ευχαριστήσουμε εμείς και ο κόσμος. Η ηλικία είναι αμείλικτη. Είναι σημαντικό το πώς αποχώρησε, με επιτυχίες και πολλά χιλιόμετρα. Λειτουργεί πάντα με βάση τον προγραμματισμό σε όλους τους τομείς. Είτε πρόκειται για την προπόνηση, για το μασάζ, για το δείπνο».

Για τις κόντρες μεταξύ των παικτών της Εθνικής: «Αυτό που συνέβη στο ντέρμπι δεν είναι καλό. Νομίζω πως πρώτοι από όλους το ξέρουν αυτοί. Συμβαίνουν αυτά πάνω στην ένταση. Σε ότι αφορά στην Εθνική… δεν υπήρχε αυτή η κόντρα και μίλησε μαζί τους πριν γίνουν οι κλήσεις ο κύριος Σάντος και κατάλαβαν αυτά που τους είπε. Γίνεται αυτό που συνέβη με Μανιάτη και Τζαβέλλα. Δεν έχει να κάνει με το ντέρμπι και αυτό αποδείχθηκε, διότι λύθηκε μέχρι το βράδυ».

Για το μέλλον του: «Ο στόχος μου είναι να συνεχίσω την προπονητική, διότι το αγαπάω. Ανέλαβα παράλληλα με την προπονητική να δημιουργήσω το πλάνο οργάνωσης της Εθνικής. Το συμβόλαιο μου έχει ολοκληρωθεί και περιμένω να μιλήσω με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας για να μου πει την γνώμη του. Μιλήσαμε στα γρήγορα όταν φθάσαμε στη Βραζιλία και θα τα ξαναπούμε. Ήταν τιμή μου που βρέθηκα δίπλα στον κύριο Σάντος. Ήταν σχολείο για εμένα και προσπάθησε να μου μεταφέρει τι γνώσεις του».

Για τα όσα ακούστηκα για την αποχώρηση του Σάντος από τη Βραζιλία: «Δόθηκε μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα της αποχώρησης του από τη Βραζιλία. Ήταν πολύ συναισθηματικά φορτισμένος, διότι είχε πολλά πράγματα να διαχειριστεί, όπως την αποβολή τον αποκλεισμό. Τα εισιτήρια βγαίνουν πριν από κάθε παιχνίδι και δεν θα ήταν θέμα να ακυρωθεί το εισιτήριο. Είναι μικρό το περιστατικό για να μηδενίσει τα όσα πέτυχε όλα αυτά χρόνια. Ήταν ευλογία που βρέθηκα στην ομάδα και στα αποδυτήρια».

Για την προσπάθεια της ομάδας στο προκριματικά: «Μετά την ήττα στη Βοσνία το θέμα της πρώτης θέσης άρχισε να δυσκολεύει για εμάς. Δεν καταφέραμε να βγούμε πρώτοι. Κληρωθήκαμε με τη Ρουμάνια που ξέραμε ότι είναι καλή ομάδα. Το είδαμε και στο σκάουτινγκ που κάναμε. Η πρόκριση ήρθε στο Καραϊσκάκη κατά ένα ποσοστό κοντά στο 70%. Χτυπήσαμε στα αδύνατα σημεία του αντίπαλου στο εκτός έδρας παιχνίδι και τα καταφέραμε. Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε και εκεί, αλλά ήρθε το παράξενο γκολ που δεχθήκαμε».

Για την οργάνωση της ομάδας σε όλα τα επίπεδα: «Με την είσοδο του κυρίου Φύσσα, που ήρθε με όρεξη και όραμα, ενώ γνώριζε από μέσα την ομάδα. Ήρθαν άνθρωποι αξιόλογοι και βοήθησαν πολύ στο κομμάτι της οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα. Είναι δύσκολο για μια ομάδα να λειτουργήσει χωρίς οργάνωση, διότι όλες οι ομάδες στο εξωτερικό είναι οργανωμένες. Έχουν ανθρώπους για όλες τις αρμοδιότητες. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε αυτό που αναλάβαμε με τον Τάκη τον Φύσσα και τους υπόλοιπους συνεργάτες. Είμαι πολύ γεμάτος και πολύ χαρούμενος και δεν πρέπει να σταματήσει. Έμεινε κληρονομία στην Ομοσπονδία και δεν πρέπει να μείνουμε εκεί. Το ποδόσφαιρο προοδεύει. Πάντα πρέπει να υπάρχει μια βάση. Προσωπικά με βοήθησε όλη αυτή η διαδικασία που πέρασα στην Εθνική και έμαθα πολλά. Χτίσαμε κάτι πολύ ωραίο. Έχει κάνει έργο όλα αυτά χρόνια ο Τάκης ο Φύσσας. Το πλάνο που δημιουργήσαμε δεν υπολείπεται από αυτό που γίνεται σε άλλες Εθνικές ομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο νέο σχετικά με το τι θα γίνει. Θεωρώ και πιστεύω ότι η Ομοσπονδία ότι αναγνωρίζει τη δουλειά που έγινε και το τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα».

Για την μετάβαση από την εποχή Ρεχάγκελ σε αυτή του Σάντος: «Ήταν δύσκολη η μετάβαση. Η επιλογή του κύριου Σάντος ήταν από τις καλύτερες. Έχει ζήσει στην Ελλάδα και κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να προσαρμοστεί. Μιλάμε για ένα πλάνο που θα μας φέρει επιτυχίες στο μέλλον και θα έχει συνέχεια η ομάδα. Έχει μεγάλη συμβολή ο κύριος Σάντος. Με ρώταγε συνέχεια για τις μικρές ομάδες. Έχει φέρει αποτελέσματα αυτό το πλάνο. Δεν είναι τυχαίες οι επιτυχίες στις μικρές ομάδες».

Για τους αγώνες με τη Ρουμανία για τα προκριματικά του Euro: «Δεν έχει καμία σχέση με τα μπαράζ τα παιχνίδια που θα δώσουμε με τη Ρουμανία στα προκριματικά. Είναι άλλα τα δεδομένα αυτών των αναμετρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: