Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Η... φούσκα του Λεβ!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την... αλλαγή του Γιόακιμ Λεβ και την δικαίωση του πλάνου του στη Βραζιλία. Οποιαδήποτε προσπάθεια ανάλυσης ή εξήγησης του 7-1 απλά δεν έχει νόημα. Ήταν ένα βράδυ, στο οποίο η φαντασία συνδυάστηκε με την πραγματικότητα, δημιουργώντας... σουρεαλιστικές σκηνές και αφήνοντας όλους εμάς να έχουμε να λέμε στους επόμενους αυτό που είδαμε. Και άντε να τους το εξηγήσεις...
Ένα βράδυ που είδε το ένα μετά το άλλο ρεκόρ να σπάνε. Ένα βράδυ που ανήκει στον Γιόακιμ Λεβ. Η μεγαλύτερη νίκη του τη στιγμή, που ακόμη και στα ημιτελικά, η αμφισβήτηση ήταν έντονη. Η γκρίνια μπορεί να ξεχαστεί προς το παρόν, όμως είναι δεδομένο ότι θα επιστρέψει. Όχι απαραίτητα γιατί οι Γερμανοί δεν τον γουστάρουν, αλλά απλούστατα γιατί πολλές φορές την προκαλεί μόνος του. Εκτός και αν εκπληρώσει το όνειρο της «χρυσής» γενιάς των Γερμανών.
Στη συνέντευξη τύπου μετά το ματς ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας επανέλαβε πολλές φορές τις λέξεις «ταπεινότητα» και «προσγείωση». Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τους παίκτες του και τον ίδιο πρωτίστως ανακουφισμένους. Ίσως, φυσικά, να μην είχαν διανοηθεί αυτό που έκαναν. Στις δηλώσεις του Κρόος, όμως, φαίνεται ότι η ψυχραιμία και ο ρεαλισμός είναι όντως γερμανικά χαρακτηριστικά. «Κανένας δεν έχει κερδίσει το Μουντιάλ στα ημιτελικά. Ήρθαμε εδώ για να κατακτήσουμε το τρόπαιο και έχουμε ακόμη έναν αγώνα μπροστά μας», σχολίασε ο μέσος της Μπάγερν.
Χθες (08/07) το πρωί ο Peter Ahrens στο Spiegel εξήγησε γιατί η δουλειά του Λεβ δεν έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να συνεχίσει ανεξαρτήτως του αποτελέσματος με την Βραζιλία. Ο Γερμανός θυμήθηκε το εκπληκτικό και επιθετικό ποδόσφαιρο του 2010 και το σύγκρινε με το κυνικό του 2014. Η αλλαγή πλέον θεωρείται ως ωριμότητα και ο Λεβ θα πρέπει να πάρει την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα «μείγμα» των δύο φιλοσοφιών στο μέλλον. Αυτός, σύμφωνα με τον Ahrens, θα πρέπει να είναι ο επόμενός του στόχος. Ακόμη και αν πολλοί δεν έχουμε πειστεί...
Πριν το Μουντιάλ, με τις πολλές απουσίες και τις ξεροκεφαλιές του Λεβ είχε γίνει εμφανές ότι θα αρνηθεί τη δική του «ιδέα». Τη δική του φιλοσοφία. Δεν το έκρυψε ποτέ, έστω και αν γνώριζε ότι ο Τύπος στην Γερμανία δε θα το δει με καλό μάτι. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και όλοι θέλουν το θέαμα να συνδυάζεται με τις νίκες. Δεν φτάνει πλέον το μότο «νίκη με κάθε κόστος».

Έτσι, ταξίδεψε στη Βραζιλία, αποφασισμένος να μην επηρεαστεί από κανέναν. Τώρα φαίνεται ότι έχει κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη των παικτών του. Ακόμη και εκείνων, που δεν τον έβλεπαν με καλό μάτι και είχαν – δικαιολογημένα σε πολλές περιπτώσεις – τα παράπονά τους. «Από τα προημιτελικά και μετά θα είναι... άλλη διοργάνωση», είχε πει ο Ντιντιέ Ντεσάν και στα λόγια του βρίσκει απόλυτη εφαρμογή η εικόνα της Γερμανίας.
Από τα... κρύο-ζέστη στα ματς του ομίλου, στην πολύ δύσκολη νίκη επί της Αλγερίας στους «16», στην πειστική εμφάνιση με την Γαλλία και στην απίστευτη νίκη επί της Βραζιλίας. Το πλάνο του Λεβ δουλεύει. Με τα παράδοξά του, με τις παραξενιές του, με τις αδυναμίες του, με τις ελλείψεις του. Η διαπίστωση, φυσικά, θα μπορούσε να γίνει μόνο εκ του αποτελέσματος. Έβγαλε τον Μερτεζάκερ, γύρισε τον Λαμ στο δεξί άκρο της άμυνας, στήριξε τους ανέτοιμους Σβάινσταϊγκερ και Κεντίρα, εμπιστεύτηκε τον Κλόζε. Τα έκανε όταν εκείνος έκρινε ότι οι προϋποθέσεις ήταν αυτές που έπρεπε και εκείνοι την κατάλληλη στιγμή του το ανταπέδωσαν.
Όταν η αποστολή των πάντσερ έφτασε στη Βραζιλία, έπρεπε να ταξιδέψεις με... ποταμόπλοιο, για να φτάσεις στο ξενοδοχείο και κανένας δημοσιογράφος δεν ακολούθησε. Ο Λεβ ζει στη δική του «φούσκα». Δεν το κάνει μόνο για τους παίκτες του, αλλά το έχει καταφέρει και ο ίδιος. Δεν επηρεάζεται από την κριτική στην Γερμανία, αρνείται να ακολουθήσει τις επιταγές των δημοσιογράφων και του κόσμου, όμως δείχνει ότι είναι πιο ανοιχτόμυαλος από ό,τι νομίζαμε. «Απολαμβάνω την πίεση», είχε πει πριν το Μουντιάλ και όλοι νομίζαμε είτε ότι κάνει πλάκα είτε ότι το λέει... απλά για να το πει.

Από το πρώτο ματς με την Πορτογαλία μέχρι και τον ημιτελικό με την Βραζιλία ο Λεβ έχει αλλάξει. Μοιάζει ότι δεν ωριμάζουν μόνο οι παίκτες του, αλλά και ο ίδιος. Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια. Τώρα, θα πρέπει να δεχθεί τον τίτλο του φαβορί στον τελικό, ασχέτως με τον αντίπαλο, όμως είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Παρά τις επιλογές του στην αποστολή, που προκάλεσαν δικαιολογημένα προβληματισμό, παρά την αλλαγή φιλοσοφίας, που δεν βρήκε πολλούς θαυμαστές και παρά τις εμμονές του, που πάντα θα υπάρχουν, καμιά φορά θα πρέπει να αποδίδουμε τα εύσημα εκεί που πρέπει. Η «φούσκα» του Λεβ, λοιπόν, δεν πρόκειται να σπάσει...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: